Δική Πάτρα: Η Κατάθεση της αδερφής της κατηγορούμενης

Υπόθεση Πάτρας: Η κατάθεση της αδερφής της κατηγορούμενης για την αδερφή της-Τι αποκάλυψε για το ξεραμένο αίμα στα χείλη της Ίριδας «που δεν υπήρχε το προηγούμενο βράδυ», την τελευταία νύχτα και το μοιραίο ξημέρωμα στο σπίτι της Μπιζανίου.

Οι αντιφάσεις, τα κενά και η αποκάλυψη για παρουσία του «θείου Τζόνι»
Σε σημαντικές αποκαλύψεις οι οποίες κατά τις δικαστικές Αρχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τη θέση της Ρούλας Πισπιρίγκου σε ό,τι αφορά τον θάνατο-δολοφονία της μικρής Ίριδας το πρωινό της 21ης Μαρτίου 2021 προχώρησε κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής της (10.10.2022) ενώπιον της 35ης τακτικής ανακρίτριας η αδελφή της κατηγορουμένης, Δήμητρα.

Δική Πάτρα: Η Κατάθεση της αδερφής της κατηγορούμενης

Δείτε ακόμα:Τραγωδία : 10χρονη αυτοκτόνησε για να κάνει χαρούμενη τη μητέρα της – Το σπαρακτικό σημείωμα της

Του Πέτρου Κουσουλού

Πέφτοντας σε ουσιώδεις αντιφάσεις σε σχέση με την ένορκη κατάθεση που είχε δώσει στο Α.Τ. Πατρών την ημέρα θανάτου του βρέφους, αλλά και την προανακριτική της κατάθεση, η θεία των τριών αδικοχαμένων παιδιών από την Πάτρα αποκάλυψε ότι το πρωινό που αντίκρισε την παγωμένη και ήδη νεκρή Ίριδα στην κούνια της αναγνώρισε σημάδια στο χείλος του βρέφους, τα οποία δεν υπήρχαν την προηγούμενη ημέρα μέχρι να κοιμηθεί το βρέφος!

«…Είναι σαν ξεραμένο, όπως όταν κάποιος δαγκώσει τα χείλη του και ματώσει και δεν μπορεί να το σκουπίσει και ξεραθεί στα χείλη», ήταν η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε προσπαθώντας να ερμηνεύσει το συγκεκριμένο εύρημα-φωτιά, το οποίο σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των κ. Καρακούκη – Καλόγρηα προκλήθηκε από τον ασφυκτικό, εφιαλτικό, θάνατο του βρέφους.

Με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη η Δήμητρα Πισπιρίγκου ουσιαστικά κατακρήμνισε την εξήγηση της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα, η οποία έκανε λόγο για μεταθανάτια ευρήματα τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναζωογόνησης.

Η αυτόπτης μάρτυρας, στην κατάθεσή της, ξεκαθαρίζει ότι δεν είδε άλλο ίχνος αίματος στο πρόσωπο ή στα ρούχα της Ίριδας, ενώ ξεκαθάρισε ότι ούτε εκείνη ούτε η αδελφή της σκούπισαν το βρέφος με το πανάκι το οποίο ως γνωστόν βρέθηκε κηλιδωμένο!

Ως εκ τούτου, αυτομάτως (έστω και ακούσια) η αδελφή της κατηγορουμένης αδυνάτισε την εκδοχή που έδωσε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, η οποία στην κατάθεση που είχε αποκαλύψει η «Μ» απέδωσε την παρουσία διάσπαρτων κηλίδων αίματος στο πανάκι του βρέφους στο οροαιματηρό υγρό που έτρεξε από τους πνεύμονες.

Οι ερευνητές της υπόθεσης θεωρούν αδύνατο η Ίριδα να «λερώθηκε» μόνο στα χείλη και να «λέρωσε» μόνο το πανάκι, εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, όπως εξηγούν στη «Μ». Παράλληλα στην κατάθεσή της στην ανακρίτρια η Δήμητρα Πισπιρίγκου «θυμήθηκε» πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση που είχε ξεχάσει να αναφέρει σε προγενέστερο χρόνο.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη της κατάθεση στο Α.Τ. Πατρών είχε υποστηρίξει ότι η Ίριδα είχε ξυπνήσει μόνο μία φορά και συγκεκριμένα στις 02.30 τα ξημερώματα, ενώ ακολούθως (προανακριτικά) θυμήθηκε ότι ξύπνησε και στις 07.30 το πρωί, όπως της είπε η κατηγορουμένη!

Επιπλέον θέλοντας να αιτιολογήσει την κλήση της Ρούλας Πισπιρίγκου προς το ΕΚΑΒ το μεσημέρι της 20ής Μαρτίου 2021 έκανε λόγο για κρίση της μητέρας της (Ελένης Λεγάτου), για την οποία δεν είχε μιλήσει στην προανακριτική της κατάθεση.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ενώπιον της δικαστικής λειτουργού η Δήμητρα Πισπιρίγκου επισήμανε ότι το βράδυ πριν από την τραγική κατάληξη του βρέφους στο σπίτι της Μπιζανίου βρισκόταν και ο θείος της Γιάννης Λεγάτος, κάτι το οποίο επίσης δεν είχε αναφέρει στις προηγούμενες καταθέσεις της.

Σημειώνεται ότι για την παρουσία του «θείου Τζόνι» δεν είχαν αναφερθεί ούτε ο πατέρας, αλλά ούτε η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της κατάθεσης της Δήμητρας Πισπιρίγκου.

Δείτε ακόμα: Υγειονομικός συναγερμός: Μετά από δεκαετίες, καταγράφηκε νεκρός από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια

Κατάθεση

-Ανακρίτρια: Εκτός από την ως άνω ένορκη κατάθεσή σας, στις 21.3.2021 είχατε καταθέσει ενόρκως και στο Α.Τ. Πατρών, σχετικά με τον θάνατο του βρέφους, της ανιψιάς σας Ίριδας, όπως προκύπτει ότι την αποκαλούσατε. Τότε είχατε καταθέσει ότι την προηγούμενη ημέρα, 20.3.2021, η αδελφή σας δεν σας έδειξε ότι την είχε επηρεάσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο σύζυγός της είχε φύγει από το σπίτι τους.

Όμως, στην ανωτέρω από 21.6.2022 ένορκη κατάθεσή σας δίνετε μια διαφορετική εικόνα. Ενδεικτικά έχετε καταθέσει ότι «η Ρούλα τότε ήταν χάλια που έφυγε ο Μάνος», πήγατε στο σπίτι της γιατί «θέλαμε να συμπαρασταθούμε στη Ρούλα στη δύσκολη αυτή κατάσταση που περνούσε με τον χωρισμό και τους τσακωμούς», ότι σε τηλεφωνήματα με τη μητέρα σας το θέμα ήταν ο χωρισμός τους, ότι από ώρα 02.30 έως 04.00 της 21.3.2021 σας έλεγε η αδελφή σας πόσο την είχε πειράξει που αποφάσισε ο σύζυγός της να χωρίσουν.

Γιατί αυτή η διαφορά στις δύο καταθέσεις σας;

-Δ.Π.: Για αρχή δεν το είπα έτσι ακριβώς στις 21.6.2022. Εγώ είπα ότι ο λόγος που μεταφερθήκαμε στην Πάτρα ήταν ο χωρισμός και ο τσακωμός της Ρούλας με τον Μάνο.

-Δεν σας διάβασαν την κατάθεση πριν την υπογράψετε;

-Πήγα στη 1.00 το μεσημέρι και έφυγα στις 11.00 το βράδυ, οπότε μου τη διάβασαν πολύ γρήγορα. Ήταν και κουρασμένος και ο εγκέφαλός μου, γιατί μιλούσα περίπου στις 6 ώρες. Ισχύει ότι συζητούσαμε για τον Μάνο, αλλά δεν είπα ότι η Ρούλα ήταν τόσο χάλια, απλά ότι ήταν στενοχωρημένη.

-Τελικά, εκείνη την ημέρα όταν πήγατε, την είχε επηρεάσει ή όχι το γεγονός με τον σύζυγό της;

-Ήταν στενοχωρημένη φυσιολογικά, ενώ η Ρούλα του είχε συγχωρήσει μία δική του εξωσυζυγική σχέση, εκείνος όχι. Ήταν στενοχωρημένη γιατί, όταν η Ρούλα έκανε αυτό που έκανε με τον άλλον άνδρα, ήταν χωρισμένη και όταν γύρισε ο Μάνος σπίτι τού το παραδέχτηκε, αλλά εκείνος δεν μπορούσε να το συγχωρήσει (…).

-Επίσης στην ίδια ως άνω κατάθεσή σας στο Α.Τ. Πατρών στις 21.3.2021 είστε εξαιρετικά ακριβής στην ώρα κλήσης του ΕΚΑΒ και ως προς την ώρα άφιξής του, όπως και ως προς την ώρα που πήγατε να ξυπνήσετε την Ίριδα. Όμως τότε καταθέσατε ότι «το μωρό ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας μία φορά, περί τις 02.30», ενώ στην κατάθεσή σας στις 21.6.2022 καταθέσατε ότι και περί ώρα 07.30, όπως σας είπε η αδελφή σας, ξύπνησε το μωρό.

Αυτή η διαφορά πώς προέκυψε;

-Να πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι γιατί δεν το είπα εκείνη την ημέρα. Ήμουν και σε πανικό, γιατί εγώ εκείνη την ημέρα, πριν λίγες ώρες, είχα βρει το μωρό.

-Σχετικά με την ώρα 07.30 που έχετε καταθέσει ότι δεν έχετε ίδια αντίληψη, αλλά σας ενημέρωσε η αδελφή σας, όταν το συζητήσατε αργότερα, πότε έγινε αυτή η συζήτηση; Με ποια αφορμή έγινε αυτή η συζήτηση συγκεκριμένα για την ώρα που ξύπνησε η Ίριδα;

-Ψάχναμε να βρούμε την ώρα θανάτου μία εβδομάδα αργότερα από τον θάνατο του παιδιού. Ρώτησε ο Μάνος την κ. Τσιόλα για την ώρα θανάτου. Η κ. Τσιόλα του είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς, γιατί το παιδί ήταν σε ψυκτικό θάλαμο, αλλά τον προσδιόριζε γύρω στις 09.00 με 10.00.

Έτσι ρώτησα κι εγώ τη Ρούλα τι ώρα ήταν που ξύπνησε η Ίριδα και μου είπε γύρω στις 07.30, γιατί είδε το κινητό της. Θυμάμαι ότι, όταν ακούσαμε το μωρό, η Ρούλα του έδωσε την πιπίλα και γύρισε στο κρεβάτι, είδε το κινητό της.

-Έκτοτε, δηλαδή μετά την κατάθεσή σας στην ΥΔΕΖΙ, έχετε ανακαλέσει στη μνήμη σας κάποιο γεγονός ή περιστατικό που θα επιβεβαίωνε ή μη ποια ήταν η ώρα αυτή που ακούσατε εσείς την Ίριδα, αν δηλαδή ήταν πράγματι 07.30;

-Όταν πήρε η πεθερά της μετά, γύρω στις 10.00, είχα καταλάβει ότι είχε περάσει αρκετή ώρα που κοιμόμουν, από τότε που είχε ξυπνήσει η Ίριδα.

-Στην ίδια ως άνω κατάθεσή σας περιγράφετε τον ήχο που προήλθε από την Ίριδα ως «νιαούρισμα», μικρό θόρυβο, ούτε κλάμα, ούτε γκρίνια. Ξυπνήσατε από αυτόν τον μικρό θόρυβο ή με κάποια άλλη αφορμή;

-Πάντα είχα άγχος με τα παιδιά, όταν ήταν μωρά, και ξυπνούσα πάντα με τον παραμικρό θόρυβο και τότε ξύπνησα αμέσως, γιατί η Ίριδα ακούστηκε. Αν έκλαιγε περισσότερο το μωρό ή οτιδήποτε άλλο, θα σηκωνόμουν αμέσως. Γενικά κοιμάμαι ελαφριά και έχω αίσθηση του χρόνου, γι’ αυτό ξέρω ότι πήγε η Ρούλα στην Ίριδα και γύρισε αμέσως.

-Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ως άνω από 21.6.2022 κατάθεσή σας, περί ώρα 10.00 της 21.3.2021 ξυπνήσατε γιατί ακούσατε τη Ρούλα να μιλάει στο τηλέφωνο με την πεθερά της και ότι η ίδια ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι, δεν είχε σηκωθεί. Δεδομένου ότι έχετε καταθέσει ήδη ότι δεν ακούσατε να χτυπάει το κινητό της, γνωρίζετε και, σε καταφατική περίπτωση, με ποιον τρόπο το γνωρίζετε εάν ήταν η αδελφή σας που είχε καλέσει στο τηλέφωνο την πεθερά της ή το αντίστροφο;

-Ξέρω σίγουρα ότι η μητέρα του Μάνου πήρε τηλέφωνο την αδελφή μου, γιατί είδα μετά την κλήση στο τηλέφωνο της αδελφής μου, επειδή πήρα το τηλέφωνο της Ρούλας, για να καλέσω την πεθερά της, αλλά δεν θυμάμαι για ποιο λόγο (…).

Δε’ιτε ακόμα: Έφυγε απο την ζωή αθλητής της Αεκ

-Γνωρίζετε με ποιον τρόπο αντιλήφθηκε η αδελφή σας την κλήση στο κινητό και ανταποκρίθηκε, ενώ ήταν στο αθόρυβο;

-Το είχε στο αθόρυβο γιατί μετά τον θάνατο της Μαλένας ταραζόταν με τον ήχο του κινητού. Εκείνη την ημέρα κατάλαβε την κλήση γιατί είχε το κινητό στο αθόρυβο και στη δόνηση κάτω από το μαξιλάρι της (…).

– Γνωρίζετε εάν η αδελφή σας είχε ήδη ξυπνήσει ή είχε ήδη σηκωθεί από το κρεβάτι και ενδεχομένως είχε επανέλθει σε αυτό πριν ξυπνήσετε εσείς από την ανωτέρω τηλεφωνική συνομιλία που την τοποθετήσατε περί ώρα 10.00 της 21.3.2021;

-Όχι, δεν γνωρίζω. Αν τυχόν είχε σηκωθεί, θα το είχα καταλάβει. Η στάση που είχε όταν την άκουσα να μιλάει ήταν στο πλάι προς τα εμένα, όπως συνήθιζε να κοιμάται (…).

-Τι εικόνα είχατε για την αδελφή σας ως μητέρα, υπό την έννοια της περιποίησης, της έννοιας, εν γένει της φροντίδας των παιδιών της;

-Η Ρούλα μου θύμιζε τη μαμά μου και τη γιαγιά μου μαζί. Ήθελε να είναι όλα στην εντέλεια με τα παιδιά. Ήταν άψογη.

-Γνωρίζετε εάν υπήρχε κάποιο είδος συνηθισμένων ενεργειών που έκανε η αδελφή σας στο πλαίσιο φροντίδας ειδικά της Ίριδας; Για παράδειγμα, συνήθιζε να την ταΐζει πρώτα και μετά να της αλλάζει πάνα ή το αντίστροφο; Συνήθιζε, τουλάχιστον μέχρι να κοιμηθεί η ίδια, να μπαίνει στο δωμάτιο των παιδιών να ελέγχει εάν κοιμούνται ήσυχα, εάν χρειάζονται σκέπασμα ή κάτι συναφές;

-Η Ρούλα σηκωνόταν το πρωί και ετοίμαζε την Τζωρτζίνα για το σχολείο. Μετά σήκωνε το μωρό, το άλλαξε, το τάιζε, το έβαζε στο καρότσι και πήγαιναν την Τζωρτζίνα στο σχολείο. Γυρνούσε με το μωρό στο σπίτι και για να κάνει δουλειές στο σπίτι ή να μαγειρέψει, μπορεί να το έβαζε στο ριλάξ, αλλά πολλές φορές με βιντεοκλήση την είχα δει να βάζει σκούπα με το μωρό αγκαλιά. Η Ρούλα ήταν πολύ περιποιητική.

Μπορεί να έφτιαχνε άλλο φαγητό για τον Μάνο, άλλο για την Τζωρτζίνα, που ήταν δύσκολο παιδί στο φαγητό, και άλλο για τον εαυτό της. Τα βράδια, επίσης, αν κοιμόταν και κοιμόντουσαν και τα παιδιά και την ξυπνούσε κάτι τυχαία, όπως π.χ. η επιστροφή του Μάνου από τη δουλειά στις 01.00 με 02.00, πήγαινε στο δωμάτιο των παιδιών να δει αν πρέπει να σκεπάσει κάποιο ή να βάλει την πιπίλα.

-Ενόψει αυτής της εικόνας που είχατε αποκομίσει για την αδελφή σας και μας περιγράψατε ανωτέρω, σας έκανε εντύπωση ότι από τη στιγμή που σηκωθήκατε μέχρι τη στιγμή που εσείς, μετά από περίπου 45 λεπτά, σύμφωνα με την από 21.6.2022 κατάθεσή σας, πήγατε να ξυπνήσετε και να σηκώσετε την Ίριδα από την κούνια, η ίδια δεν πήγε καθόλου από το δωμάτιο των παιδιών να ελέγξει για παράδειγμα εάν κάποιο είχε ξεσκεπαστεί ή κάτι συναφές;

-Όχι, δεν μου έκανε εντύπωση γιατί, αφού δεν είχε κλάψει και το μωρό από τις 07.30, θέλαμε να ετοιμαστούμε γρήγορα. Μετά θα πήγαινα εγώ να ξυπνήσω το μωρό, να το αλλάξω και να το ντύσω, ενώ η Ρούλα θα έφτιαχνε τη φρουτόκρεμα, για να την ταΐσουμε, αφού είχε χάσει ήδη το πρώτο γεύμα.

Στη συνέχεια της κατάθεσής της η Δήμητρα Πισπιρίγκου περιέγραψε στην ανακρίτρια τι ακριβώς έκαναν εκείνη και η κατηγορουμένη μέχρι τη στιγμή που εντόπισε την Ίριδα νεκρή στην κούνια της. «…Είχαμε ξυπνήσει και οι δύο από το τηλέφωνο με τη μητέρα του Μάνου. Είχαμε ανοίξει και οι δύο τα κινητά μας και χαζεύαμε στο Facebook.

Συζητήσαμε μάλλον, αν θυμάμαι καλά, αν έπρεπε να πάμε στο σπίτι της μητέρας του Μάνου. Γύρω στις 10.45 η Ρούλα πήρε τα ρούχα της και πήγε στο μπάνιο πρώτη. Εγώ σηκώθηκα, ντύθηκα, το πολύ δύο με τρία λεπτά μετά πήγα κι εγώ στο μπάνιο. Γύρω στις 11.30 βγήκαμε από το μπάνιο μαζί, πήγαμε στην κουζίνα και εκεί είπαμε να πάω εγώ να ξυπνήσω και να αλλάξω την Ίριδα και η Ρούλα να φτιάξει τη φρουτόκρεμα…».

Θέση και σημάδια

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η θεία των παιδιών κατέθεσε πως της προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι το μοιραίο πρωινό βρήκε την Ίριδα σε άλλη θέση από εκείνη που την είχε βάλει για ύπνο η κατηγορουμένη, καθώς έκανε λόγο για ένα όχι και τόσο κινητικό βρέφος. «…Αυτό που είχα αντιληφθεί εγώ, όταν έπαιρνα το μωρό στο σπίτι μου και κοιμόταν στο καρότσι, ήταν ότι το μωρό δεν ήταν κινητικό τόσο πολύ.

Μετά από αρκετό καιρό, λίγο καιρό πριν πάθει την ανακοπή η Τζωρτζίνα, γύρω στον Απρίλιο του 2021, κάπως είχε έρθει η συζήτηση για τη θέση του μωρού και ο Μάνος είπε ότι αφού είχε αρχίσει να ψευτομπουσουλάει, μπορεί και να κουνήθηκε. Αλλά και πάλι εμένα αυτό δεν μου φάνηκε τόσο λογικό, δηλαδή η θέση που βρήκα το παιδί».

-Ανακρίτρια: Επίσης στην ίδια κατάθεσή σας, εκτός από σημάδια εκζέματος, στη με αριθμό 4168 φωτογραφία που σας επιδείχθηκε, καταθέσατε ότι αναγνωρίζετε σημάδια στο χείλος της Ίριδας, τα οποία είχατε αντιληφθεί να υπάρχουν πριν την άφιξη του ΕΚΑΒ, πριν ακόμα και η αδελφή σας να αρχίσει ΚΑΡΠΑ, αλλά πάντως όχι από την προηγούμενη ημέρα, τουλάχιστον όχι μέχρι να τη βάλει η αδελφή σας για ύπνο. Γνωρίζετε πώς μπορεί να προκλήθηκαν αυτά τα σημάδια;

-Δ.Π.: Δεν γνωρίζω. Εγώ το είδα ως ξηρότητα.

-Ως ξηρότητα ή ως ξεραμένο αίμα;

-Είναι σαν ξεραμένο, όπως είναι όταν κάποιος δαγκώσει τα χείλια του και ματώσει και δεν το σκουπίσει και ξεραθεί στα χείλη.

-Όταν σηκώσατε την Ίριδα από την κούνια, εκτός από τα σημάδια, που τα αντιληφθήκατε τότε ως έντονη ξηρότητα σκούρου χρώματος, αντιληφθήκατε κάποιο ίχνος αίματος και εν γένει κάποιο ίχνος του ίδιου σκούρου ή άλλου χρώματος οπουδήποτε αλλού; Για παράδειγμα να έχει κυλήσει στα ρούχα ή στο πρόσωπο της Ίριδας, ή τα αντιληφθήκατε εντοπισμένα και μόνον στα χείλη;

-Δεν θυμάμαι να είδα κάτι άλλο κάπου αλλού. Όπως είπε ο Μάνος, που μίλησε με την κ. Τσιόλα, πρέπει να ήταν υγρό από τους πνεύμονες. Συνήθως η Ρούλα είχε το πανάκι αυτό στον ωμό του και όταν κοιμόταν. Επειδή στο πανάκι αυτό βρέθηκε καφέ χρώμα, υποθέτω ότι έτρεξε πάνω στο πανάκι.

-Είπατε όμως ότι δεν θυμάστε να είδατε κάποιο σημάδι στο πρόσωπο να έχει τρέξει, να έχει κυλήσει σκούρου χρώματος υγρό.

-Ναι, δεν θυμάμαι να είδα κάτι τέτοιο στο πρόσωπο, αλλά αυτήν την εξήγηση μπορώ να δώσω.

-Σκουπίσατε εσείς ή η αδελφή σας το στόμα της Ίριδας με πανάκι ή μη;

-Όχι.

-Ως προς τα ίδια σημάδια, είχατε κάποια συζήτηση με την αδελφή σας ή και τον πατέρα της Ίριδας για το πώς μπορεί να προκλήθηκαν ή οτιδήποτε συναφές;

-Όχι, εκτός από τη συζήτηση που είχαμε με τον Μάνο γι’ αυτό που του είχε μεταφέρει η κ. Τσιόλα για το υγρό από τους πνεύμονες.

Δείτε ακόμα: Βόμβα : Στην Ανακρίτρια πασίγνωστος διαιτητής ποδοσφαίρου για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια

-Όταν στις 21.3.2001 πήγατε να ξυπνήσετε την Ίριδα και την εντοπίσατε όπως έχετε περιγράψει στην κούνια της, αλλά και με μισάνοιχτα μάτια, χωρίς να αναπνέει, με παγωμένα τα δάχτυλα του χεριού της, διαπιστώσατε εάν το πρόσωπό της το κάλυπτε κάποιο αντικείμενο, ύφασμα ή οτιδήποτε. Είχε ακόμα πιπίλα στο στόμα;

-Δεν κάλυπτε κάτι το πρόσωπό της και η πιπίλα ήταν καρφιτσωμένη στο φορμάκι της.

-Είδατε στην πιπίλα κάποιο ίχνος αίματος ή σκούρου χρώματος υγρό;

-Όχι.

-Όταν της έπεφτε η πιπίλα, η Ίριδα έκλαιγε;

-Όχι, παρά μόνο όταν πεινούσε και καταλάβαινε ότι της έλειπε.

 

«Η Ρούλα πίστευε ότι θα έκαναν κάτι περίεργο με το πανάκι»

-Ανακρίτρια: Ως προς το πανάκι έχετε καταθέσει ότι σας είπαν ότι το βρήκαν μέσα στην κούνια και συγκεκριμένα κοντά στα κάγκελα από τη μεριά του τοίχου. Ως προς το πού βρέθηκε το πανάκι, ποιος σας το είπε;

-Δ.Π.: Η Ρούλα που με φώναξε μου είπε ότι το βρήκαν εκεί.

-Ήταν μπροστά ο κ. Δασκαλάκης;

-Nαι.

-Ο κ. Δασκαλάκης και προανακριτικά καταθέτει ότι το πανάκι δεν ήταν από την πλευρά του τοίχου, αλλά ανάμεσα στο στρώμα και τα κάγκελα της κούνιας από την εξωτερική πλευρά. Έχετε εικόνα πού οφείλεται αυτή η διαφορά ανάμεσα στην περιγραφή της αδελφής σας και του κ. Δασκαλάκη;

-Γιατί κατέθεσε αυτό ο κ. Δασκαλάκης δεν ξέρω. Αλλά όταν μου είπε η αδελφή μου ότι το βρήκε προς την πλευρά του τοίχου, μου φάνηκε λογικό και είπα μάλιστα ότι, όπως σήκωσα την Ίριδα, θα πετάχτηκε το πανάκι προς την πλευρά του τοίχου.

-Σας είπε η αδελφή σας εάν είχε ζητήσει το πανάκι από την ιατροδικαστή κ. Τσιόλα και, σε καταφατική περίπτωση, σας είχε εξηγήσει τον λόγο που το είχε ζητήσει;

-Όχι, τότε δεν μου το είχε πει. Τώρα, όταν βγήκε στη δημοσιότητα το θέμα και το άκουσα και εγώ, τη ρώτησα γιατί και μου είπε ότι είχε ακούσει να συζητάνε κάτι ο κ. Ηλιάδης και η κ. Τσιόλα και φοβήθηκε ότι θα έκαναν κάτι περίεργο στο πανάκι.

Επειδή ο κ. Ηλιάδης την είχε παραπέμψει σε ψυχίατρο και πίστευε η Ρούλα ότι είχε εμμονή μαζί της, που πράγματι είχε, όπως πίστευε και ο Μάνος, πίστευε ότι θα έκαναν κάτι περίεργο με το πανάκι.

-Όταν λέτε περίεργο, σας είπε η αδελφή σας τι είναι αυτό το περίεργο;

-Όχι.

-Ρωτήσατε τι συζήτηση είχαν ο κ. Ηλιάδης και η κ. Τσιόλα;

-Όχι.

-Εφόσον το πανάκι το είχε η κ. Τσιόλα, πώς συνδέεται η εμμονή ή μη του κ. Ηλιάδη με την αδελφή σας;

-Δεν ξέρω, αλλά πιστεύω επειδή είναι καλοί φίλοι.

-Για το αν είναι καλοί φίλοι ο κ. Ηλιάδης και η κ. Τσιόλα το γνώριζε τότε η αδελφή σας;

-Όχι, δεν νομίζω. Δεν ξέρω. Όταν τον Απρίλιο του 2021 η Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή και μεταφέρθηκε από το «Καραμανδάνειο» στη ΜΕΘ του Ρίου, ο Μάνος πήρε τηλέφωνο την κ. Τσιόλα, η οποία ακόμα διερευνούσε τον θάνατο της Ίριδας, και τη ρώτησε για τον κ. Ηλιάδη και του είπε ότι είναι ο καλύτερος. Ήταν μαζί και στο αυτοκίνητο η Ρούλα με τον Μάνο και αυτό πιστεύω ότι ήταν αυτό που την έκανε να πιστεύει ότι ήταν καλοί φίλοι.

-Εσάς δεν σας έκανε εντύπωση τι ήταν αυτό το περίεργο που φοβόταν η αδελφή σας ότι θα έκαναν ο κ. Ηλιάδης και η κ. Τσιόλα στο πανάκι; Υπήρχε κάτι στις σχέσεις τους που θα προδιέθετε κάτι τέτοιο;

-Δεν ρώτησα περαιτέρω. Μου φάνηκε βλακεία της Ρούλας. Κάποια στιγμή είχαν τσακωθεί η Ρούλα και ο Μάνος με τον κ. Ηλιάδη στο διάστημα της πρώτης νοσηλείας της Τζωρτζίνας από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2021. Ο λόγος ήταν γιατί ο κ. Ηλιάδης παρέπεμπε τη Ρούλα σε ψυχίατρο, για να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση της Τζωρτζίνας, και ο Μάνος πρέπει να είχε θυμώσει μετά την επίσκεψη στον ψυχίατρο και του είπε να μην ασχολείται με εκείνον και τη Ρούλα, αλλά με το να κάνει καλά το παιδί.

-Γνωρίζετε εάν η αδελφή σας είχε επικοινωνία, εκτός της προαναφερόμενης για το πανάκι, είτε με την κ. Τσάκωνα, μετά τον θάνατο της Μαλένας, είτε με την κ. Τσιόλα, μετά τον θάνατο της Ίριδας, πριν ή και μετά τη σύνταξη της ιατροδικαστικής έκθεσης εκάστης;

-Δεν ξέρω για την κ. Τσάκωνα. Εγώ έμαθα μετά ότι βγήκε η ηπατική ανεπάρκεια. Για την κ. Τσιόλα ξέρω ότι την περισσότερη επικοινωνία την είχε ο Μάνος. Η αδελφή μου πρέπει να μίλησε μία, δύο, το πολύ τρεις φορές με την κ. Τσιόλα.,

Δείτε ακόμα: Καιρός : Έρχονται χιόνια – Η ανησυχητική πρόβλεψη Μαρουσάκη

ΕΚΑΒ και απόπειρα

Αναφερόμενη στην κλήση την οποία πραγματοποίησε το μεσημέρι (13.07) της 20ής Μαρτίου 2021 η αδελφή της προς το ΕΚΑΒ, η Δήμητρα Πισπιρίγκου «θυμήθηκε» κρίση της μητέρας της. «…Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να είχε πάθει κάποια κρίση η μαμά μου στο σπίτι της Ρούλας. Η μητέρα μου παθαίνει κρίσεις σαν υστερίας και πανικού μαζί και λιποθυμάει, πέφτει κάτω και γυρίζουν τα χέρια της».

-Ανακρίτρια: Είναι συνηθισμένες αυτές οι κρίσεις;

-Δ.Π.: Ναι.

-Καλείτε κάθε φορά το ΕΚΑΒ;

-Μόνο αν είναι πολύ σοβαρά.

-Εκείνη την ημέρα ήταν πολύ σοβαρή η κρίση;

-Ήταν σοβαρή, όχι από τις πιο σοβαρές.

-Τελικά θυμάστε να κλήθηκε το ΕΚΑΒ;

-Από εμένα σίγουρα όχι, από τη Ρούλα δεν ξέρω.

-Ήρθε τελικά το ΕΚΑΒ;

-Όχι.

-Γνωρίζετε τελικά για ποιο λόγο κάλεσε το 166 η αδελφή σας τη μέρα που σας ρωτάω;

-Όχι. Τώρα που το σκέφτομαι, μπορεί να κάλεσε για να ακούσει τα εφημερεύοντα.

-Ήσασταν περιγραφική στην από 21.6.2022 κατάθεσή σας, αλλά δεν αναφέρατε κάτι για κρίση της μητέρας σας, που είπατε ότι ήταν αρκετά σοβαρή. Ούτε προκύπτει η μητέρα σας ή άλλος να έχει αναφερθεί σε κρίση εκείνη την ημέρα. Γιατί αυτή η παράλειψη;

-Δεν είχα ερωτηθεί για την κλήση στο ΕΚΑΒ. Αν με είχαν ρωτήσει, θα είχα απαντήσει.

-Γνωρίζετε εάν η αδελφή σας είχε κάνει στο παρελθόν, πριν γνωρίσει τον σύζυγό της, κάποια απόπειρα αυτοκτονίας;

-Ναι. Είχε κάνει μία φορά, αυτή γνωρίζω εγώ, το 2012, όταν είχε πεθάνει η γιαγιά μου.

-Είχε κάποιον ιδιαίτερο σύνδεσμο συναισθηματικό η αδελφή σας με τη γιαγιά σας;

-Ναι, είχε, όπως και εγώ με τη γιαγιά μου. Ήταν η γυναίκα που μας μεγάλωσε.

-Υπήρξε παρακολούθηση ή υποστήριξη μετά την απόπειρα αυτή αυτοκτονίας;

-Δεν γνωρίζω. Άλλωστε εγώ ήμουν πολύ μικρή, περίπου 13 ετών. Εγώ πήγα σε ψυχολόγο με παρότρυνση της μητέρας μου. Για την αδελφή μου δεν ξέρω, γιατί έμενε αλλού.

-Γνωρίζετε εάν η αδελφή σας έχει διαγνωσθεί με καρκίνο και, σε καταφατική περίπτωση, πότε και πώς το είχε αντιμετωπίσει ιατρικά;

-Όχι. Κάποια στιγμή είχε κάνει κάποιο χειρουργείο στη χολή για πολύποδα. Καλοήθεια ήταν, δεν ήταν κάτι. Όταν ήταν 5 χρόνων είχε διαγνωσθεί με οστεομυελίτιδα.

-Γνωρίζετε εάν η αδελφή σας πάσχει από ινομυαλγία;

-Ναι, ξέρω ότι πάσχει από ινομυαλγία ήδη από το 2018. Πονάει παντού. Παρά του ότι πονάει, δεν έπαιρνε κάποια φαρμακευτική αγωγή λόγω παρενεργειών, που δεν θυμάμαι ποιες ήταν (…).

Δασκαλάκης

-Ανακρίτρια: Ως προς τις σχέσεις της αδελφής σας με τον σύζυγό της, έχετε ήδη καταθέσει ότι παρά το γεγονός ότι είχε μάθει περί το καλοκαίρι του έτους 2018 για διάρκειας 6 μηνών εξωσυζυγική σχέση του τελευταίου, οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν, μετά από ένταση 2 εβδομάδων.

Δηλαδή, μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, επειδή ειδικά για τον Φεβρουάριο του 2019 έχετε καταθέσει ότι είχατε μείνει και στο σπίτι τους για 2 συνεχόμενες εβδομάδες, πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση του ζευγαριού; Διαπιστώσατε για παράδειγμα η αδελφή σας να επαναφέρει το θέμα της εξωσυζυγικής σχέσης, να υπάρχει κάποια σχετική ένταση ή να έχει επέλθει κάποιος κλονισμός εμπιστοσύνης;

-Δ.Π.: Το θέμα της εξωσυζυγικής σχέσης δεν το είχε επαναφέρει, τουλάχιστον όχι μπροστά μου. Όσο έμεινα εκεί, δεν διαπίστωσα ένταση. Υπήρχε όμως κλονισμός εμπιστοσύνης, δηλαδή ο Μάνος πήγαινε στη δουλειά και δεν σήκωνε το τηλέφωνο, και η Ρούλα με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε κάπου θα είναι για να μη σηκώνει το τηλέφωνο και εγώ της έλεγα είναι στη δουλειά.

Βέβαια υπήρχε λόγος που το έκανε αυτό, γιατί ο Μάνος ήταν συνέχεια με το τηλέφωνο στο χέρι. Πιστεύω ότι από τον θάνατο της Μαλένας και μετά δεν το ξανασκέφτηκε (…).

-Επίσης, σύμφωνα με την κατάθεσή σας περίπου 6 μήνες μετά τον θάνατο της Μαλένας ο σύζυγός της δήλωνε ότι ένιωθε πολύ πιεσμένος, γιατί είχαν κοινό λογαριασμό στο Facebook, γιατί δεν τον άφηνε να βγαίνει όσο ήθελε και κάποια στιγμή με συζητήσεις τους και παραινέσεις των υπολοίπων έφτιαξαν διαφορετικούς λογαριασμούς στο Facebook και κάπως προσπαθούσαν να φτιάξουν τα πράγματα μεταξύ τους. Οι διαφωνίες και οι εντάσεις τους για τους λογαριασμούς στο Facebook γνωρίζετε πότε ξεκίνησαν;

-Τον Σεπτέμβρη του 2019, που άλλαξε ομάδα ο Μάνος και άρχισε να κάνει καινούργιες παρέες, η αδελφή μου είχε αρχίσει ήδη να συνέρχεται. Τότε της είπε ο Μάνος ότι θέλει να βγαίνει περισσότερο και ότι τον επηρεάζουν οι φίλοι του ότι κακώς έχει κοινό προφίλ με τη Ρούλα. Τελικά έφτιαξαν ξεχωριστό προφίλ. Τότε ήταν μάλιστα που σας είπα ότι σταμάτησε και η Ρούλα να ασχολείται με τον Μάνο.

Δείτε ακόμα: Δωρεά μαμούθ του Έλληνα εφοπλιστή για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία

-Επίσης σύμφωνα με την από 21.6.2022 κατάθεσή σας από τότε που γεννήθηκε η Ίριδα μέχρι λίγο πριν πεθάνει τα πράγματα ήταν καλά μεταξύ τους. Σύμφωνα, όμως, με την ίδια κατάθεσή σας, η αδελφή σας, στις 21.3.2021, σας είπε ότι είχε συνάψει μία περιστασιακή εξωσυζυγική σχέση για να ζηλέψει ο σύζυγός της και να της δώσει περισσότερη σημασία, αφού ήταν αδιάφορος απέναντί της.

Αυτήν την αδιαφορία και τη σχέση χρονικά πού την εντοπίζετε; Σας εκμυστηρεύθηκε κάτι σχετικό η αδελφή σας;

-Από τον τελευταίο μήνα πριν τον Φεβρουάριο του 2021, επειδή είχε αρχίσει ο Μάνος να ασχολείται με τη μουσική και κιθάρα, είχε αρχίσει να δείχνει αδιαφορία στη Ρούλα και στα παιδιά, οπότε η Ρούλα γύρω στον Φεβρουάριο του 2021, αφού είχαν ήδη χωρίσει για δύο με τρεις ημέρες, σε αυτό το διάστημα ένα βράδυ βρέθηκαν με τον Γιάννη, ξάδελφο μιας φίλης της, η οποία την παρότρυνε να κάνει κάτι μαζί του.

-Ο χωρισμός αυτός έγινε για την αδιαφορία αυτή που περιγράψατε;

-Ναι. Ο Μάνος μάλιστα της είχε πει ότι ίσως δεν κάνει για οικογένεια.

-Δηλαδή μία εξωσυζυγική σχέση έξι μηνών ξεπεράστηκε σύντομα από την αδελφή σας με κάποια ένταση δύο εβδομάδων, ενώ για την αδιαφορία ενός μήνα ήταν πιο κάθετη;

-Όχι, ούτε στην περίπτωση της αδιαφορίας ήταν κάθετη να χωρίσουν. Προσπάθησε να συζητήσει και τότε με τον Μάνο (…).

-Γνωρίζετε πιο συγκεκριμένα τον λόγο για τον οποίο ο σύζυγος της αδελφής σας, ενώ αμέσως μετά τον θάνατο της Ίριδας επέστρεψε σπίτι τους, τελικά μόλις λίγες ημέρες αργότερα ξαναέφυγε;

-Το ίδιο βράδυ που πέθανε η Ίριδα, ούτως ή άλλως θα έμενα με τη Ρούλα. Ήταν εκεί και ο Μάνος. Όταν έφυγαν όλοι οι άλλοι, ο Μάνος πήγε στο αυτοκίνητο και έφερε τα πράγματά του από μόνος του. Το γιατί έφυγε λίγες ημέρες αργότερα δεν το γνωρίζω καθόλου. Δεν έχω ρωτήσει. Με ενοχλούσε κιόλας το πήγαινε έλα του Μάνου.

Ήταν σαν ψυχολογικός πόλεμος στην αδελφή μου και στο παιδί. Από τη μία ήταν να παλέψουμε για την οικογένειά μας και από την άλλη να φεύγει. Ο Μάνος ήταν και επιθετικός μαζί της. Μια φορά που χώρισαν λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο της Ίριδας που τη χαστούκισε και άλλη μια φορά που δεν μου το έχει παραδεχτεί η αδελφή μου, αλλά το είχε πει η Τζωρτζίνα στη μαμά μου το τελευταίο βράδυ που ήταν σπίτι μας πριν την εισαγωγή της στο «Καραμανδάνειο» και η μαμά μου σε μένα.

Απόπειρα αυτοκτονίας

-Ανακρίτρια: Σύμφωνα με την κατάθεσή σας, κάποιες μέρες μετά τον θάνατο της Ίριδας έλαβε χώρα κάποιο επεισόδιο με την αδελφή σας, δηλαδή καταθέσατε ότι άφησε την Τζωρτζίνα σε μια φίλη της, έφυγε, ότι σας ειδοποίησε ο σύζυγός της να τη βρείτε διότι του έλεγε ότι θα αυτοκτονήσει, ότι δεν τη βρίσκατε, ότι την εντοπίσατε τελικά σε ένα ξενοδοχείο στην Πάτρα και μετά από πολλές δικές σας πιέσεις δέχθηκε να σας δει και να επιστρέψει στο σπίτι και στο παιδί της.

Σας έχει εξηγήσει τους λόγους, τι ήταν αυτό που την ώθησε να φύγει;

-Δ.Π.: Μου είχε πει ότι πνίγηκε με όσα της έχουν συμβεί, ότι της έφυγε και η Ίριδα και δεν πρόλαβε να πενθήσει τη Μαλένα, ότι ο Μάνος δεν της στάθηκε στον θάνατο των δύο παιδιών, όπως πιστεύω ότι θα έπρεπε ένας πατέρας. Πιστεύω ότι ο Μάνος έδειχνε το ακριβώς αντίθετο του πένθους. Δεν του είχε στείλει η αδελφή μου του Μάνου μήνυμα ότι θα αυτοκτονούσε.

-Σε δική σας επικοινωνία είχε αφήσει να εννοηθεί κάτι τέτοιο;

-Εγώ από την επικοινωνία που είχα μαζί της την κατάλαβα απελπισμένη.

-Παρά ταύτα, σε αυτήν την επικοινωνία σας δεν προκύπτει να την πήρατε με το καλό. Δεν φοβόσασταν; Δεν πιστεύατε ότι μπορεί να κάνει κάτι στον εαυτό της;

-Ήμουν εκνευρισμένη.

-Τις ημέρες μετά και τον θάνατο της Ίριδας, και αφού είχε φύγει εκ νέου από το σπίτι τους ο σύζυγός της, είχατε αντιληφθεί η αδελφή σας να αναζητά πληροφορίες γι’ αυτόν ή να επιδιώκει να επανέλθει;

-Όχι, δεν είχα αντιληφθεί κάτι. Ξέρω ότι ανέκαθεν είχε συχνή επικοινωνία με τη μαμά του, αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να συζητούσαν τότε.

-Σας θέτω υπόψη τη συνομιλία στις 6.4.2021 από ώρα 2.51.40 έως τουλάχιστον στις 6.4.2021 ώρα 11.20.44 , όπως αυτή αποτυπώνεται στο παράρτημα 17 του ψηφιακού δίσκου που συνοδεύει τη με αρ. πρωτ. 3022/217976 β από 27.4.2022 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ, στην οποία αποτυπώνεται το επεισόδιο που προαναφέραμε.

Σε αυτή τη συνομιλία φαίνεται κι εσείς να καταλαβαίνετε ότι υφέρπει απειλή της αδελφής σας για αυτοκτονία και φαίνεται να μη δώσατε βάση.

-Ναι κατάλαβα ότι υπάρχει έμμεση απειλή, αλλά δεν έδωσα βάση γιατί πίστευα ότι ήταν κάτι παρορμητικό και δεν πίστευα ότι θα το κάνει.

-Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε κάνει μία απόπειρα αυτοκτονίας για τη γιαγιά της;

-Ήξερα το κόλλημα που είχε με την Τζωρτζίνα και ότι δεν θα την άφηνε ποτέ μόνη της. Γι’ αυτό δεν πίστεψα ότι θα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

-Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι έκανε αυτή την απειλή, την οποία δεν πιστέψατε εσείς ότι θα πραγματοποιήσει;

-Το έκανε και μετά το μετάνιωσε, πιστεύω.

-Ποιο;

-Το να φύγει.

-Εγώ σας ρώτησα, όμως, γιατί προχώρησε σε μια έμμεση απειλή, την οποία εσείς δεν πιστέψατε καθόλου από την αρχή.

-Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Στην κατακλείδα της κατάθεσής της η Δήμητρα Πισπιρίγκου επισήμανε ότι δεν πιστεύει πως η αδελφή της έκανε κάτι στα παιδιά της. «…Ελπίζω σύντομα να φανεί η αλήθεια για το πόσο ερωτευμένη ήταν με τα παιδιά της, και όχι με τον Μάνο. Να ηρεμήσει η ψυχούλα τους και να έρθει η λύτρωση και η δικαίωση για την αδελφή μου και για το τι μόνο ήταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι το βράδυ πριν από τον θάνατο της Ίριδας στο σπίτι της οδού Μπιζανίου ήταν και ο Γιάννης Λεγάτος.

Δείτε ακόμα: Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος την Τρίτη (21/2/2023 ) στην Αττική

-Ανακρίτρια: Στην κατάθεσή σας στις 21.6.2021 δεν αναφέρετε την παρουσία του θείου σας στις 20.3.2021 στο σπίτι της αδελφής σας. Πώς το εξηγείτε;

-Δ.Π.: Είχα πει ότι ήταν και ο θείος μου, ίσως δεν γράφτηκε.

-Επίσης, ο πατέρας σας στην από 20.6.2022 κατάθεσή του περιγράφει ποιοι ήταν στο σπίτι της αδελφής σας στις 20.3.2021 και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο θείος σας. Ξέρετε για ποιον λόγο;

-Όχι, πάντως ο θείος μου ήταν στο σπίτι μέχρι τις 20.30 με 21.00 σίγουρα.

-Ούτε από την από 20.8.2022 κατάθεση της μητέρας σας προκύπτει η παρουσία του θείου σας, ενώ περιγράφει ποιοι ήταν στο σπίτι. Γνωρίζετε γιατί;

-Όχι. Νομίζω ότι η μητέρα μου δεν τον πρόλαβε.

-Τι ώρα έφυγε η μητέρα σας από το σπίτι της αδελφής σας;

-Γύρω στις 17.00 με 17.30 φύγανε μαζί με τον πατριό μου.

Όπως δημοσιεύεται στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr

Close