αγρότης_στο_TikTok_εξηγεί_γιατί_δεν_πρέπει_να_πετάμε_τα_τρόφιμα_αμέσως_μετά_την_ημερομηνία λήξης_τους_

Ληγμένα τρόφιμα: Ο αγρότης που εξήγησε για ποιον λόγο δεν πρέπει να πετάμε τα Ληγμένα τρόφιμα και έγινε viral.

Στις δυτικές κοινωνίες τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία υπερκατανάλωση που αφορά όλους τους τομείς. Αγοράζουμε συνεχώς νέα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε αρκετά και αυτά τα πράγματα τα αγοράζουμε από μία και δύο φορές.

Αυτό ισχύει και στα τρόφιμα. Πηγαίνουμε στο super market και γεμίζουμε 5 σακούλες ψώνια ενώ είμαστε μόνο ένα άτομο στο σπίτι. Τα μισά από αυτά που ψωνίσαμε μπορεί και να μην τα φάμε ποτέ – και το ξέρουμε – αλλά τα αγοράζουμε γιατί “μπορεί κάποια στιγμή να τα λιγουρευτούμε και να μην τα έχουμε”.

Δείτε ακόμα Ληγμένα προϊόντα :9 εναλλακτικοί τρόποι να τα χρησιμοποιήσεις

Στην πραγματικότητα όμως τις περισσότερες φορές τα περιττά τρόφιμα καταλήγουν να λήγουν μέσα στο ψυγείο και να πετιούνται στα σκουπίδια. Ένας αγρότης λοιπόν που διατηρεί προσωπικό λογαριασμό στο TikTok εξηγεί για ποιον λόγο δεν πρέπει να πετάμε τα ληγμένα τρόφιμα.

Το βίντεο έγινε viral αν και πολλοί ήταν αυτοί που στην αρχή αμφισβήτησαν τα λεγόμενά του. Αφού όλοι ξέρουμε πως όταν λήξει ένα τρόφιμο πρέπει να πεταχτεί για παν ενδεχόμενο. Ο αγρότης όμως έχει τρανταχτά επιχειρήματα για να μας αποδείξει το αντίθετο. Διαβάστε παρακάτω: 

Ο αγρότης που κατάφερε να γίνει viral στο TikTok είναι μόλις 23 ετών και ονομάζεται Hayden Fox. Ο νέος μένει στην Αμερική και ασχολείται με την αγροτική ζωή. Μοιράστηκε λοιπόν στο TikTok ένα βίντεο που εξηγεί τους λόγους, που δεν πρέπει να λαμβάνουμε τόσο σοβαρά την ημερομηνία λήξης των τροφίμων.

Ληγμένα τρόφιμα: Οι ημερομηνίες λήξης, δείχνουν μέχρι πότε ένα τρόφιμο είναι απόλυτα φρέσκο

Στην Αμερική κάθε άνθρωπος σπαταλάει περίπου 219 κιλά φαγητού κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα δείχνει μέχρι πότε αυτό το τρόφιμο επιτρέπεται να καταναλωθεί.

Στην πραγματικότητα όμως η ημερομηνία λήξης δείχνει στον καταναλωτή, μέχρι πότε το τρόφιμο που αγόρασε θα είναι απόλυτα φρέσκο. Από την ημερομηνία λήξης και μετά, ξεκινάει να μπαγιατεύει και μετά από ένα χρονικό διάστημα χαλάει.

Σε μερικές περιπτώσεις το τρόφιμο χαλάει αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης του. Αυτό όμως είναι συμπτωματικό κι ένα χαλασμένο τρόφιμο πάντα το αναγνωρίζεις, είτε από την μυρωδιά, είτε από την όψη, είτε από την γεύση, είτε από την υφή.

Δείτε ακόμα Έξυπνα κόλπα για να διατηρείς περισσότερο τα τρόφιμα (βίντεο)

Ο 23χρονος νέος λοιπόν, εξηγεί στο βίντεο του – το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 1,6.000.000 προβολές ότι οι αγρότες έρχονται στην δυσάρεστη θέση να καλλιεργήσουν τρόφιμα που στο τέλος καταλήγουν στα σκουπίδια. Εξηγεί λοιπόν αυτό που σας περιγράψαμε παραπάνω, σε έναν νέο που του είπε ότι μόλις λήξει το φαγητό του, το πετάει.

αγρότης_στο_TikTok_εξηγεί_γιατί_δεν_πρέπει_να_πετάμε_τα_τρόφιμα_αμέσως_μετά_την_ημερομηνία λήξης_τους_

Οι ημερομηνίες λήξης δεν σε προειδοποιούν στην πραγματικότητα για ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης.

Ο νεαρός έθεσε ένα καλό σημείο λέγοντας ότι οι ημερομηνίες λήξης σημαίνουν περισσότερα για τα παντοπωλεία παρά για τους καταναλωτές. Συνήθως, τα συσκευασμένα προϊόντα με ημερομηνίες που φέρουν  βοηθούν τους υπαλλήλους  να παρακολουθούν τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με τον Ted Labuza, Ph.D., καθηγητή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το 70% των ημερομηνιών σε είδη παντοπωλείου δεν είναι ακριβής ημερομηνία λήξης αλλά βασίζονται σε εικασίες.

αγρότης_στο_TikTok_εξηγεί_γιατί_δεν_πρέπει_να_πετάμε_τα_τρόφιμα_αμέσως_μετά_την_ημερομηνία λήξης_τους_

Οι συνθήκες μεταφοράς ενός προϊόντος, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Έχει τύχει σε όλους μας να πάρουμε ένα γάλα ή κάποιο άλλο τρόφιμο και προτού λήξει, να δούμε αυτό το τρόφιμο να χαλάει. Κανείς δεν πείραξε τις ημερομηνίες λήξης.

Όμως αν η μεταφορά των συγκεκριμένων τροφίμων δεν ήταν σωστή και τα super market δεν τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας για το συγκεκριμένο τρόφιμο, αυτό αλλοιώνει την φρεσκάδα του. Έτσι μπορεί να πάρεις μία συσκευασία κράκερ και να είναι σαν καινούρια 6 μήνες μετά. Μπορεί να αγοράσεις γιαούρτι και να βγάλει μούχλα δύο μέρες μετά.

αγρότης_στο_TikTok_εξηγεί_γιατί_δεν_πρέπει_να_πετάμε_τα_τρόφιμα_αμέσως_μετά_την_ημερομηνία λήξης_τους_

Η μυρωδιά και η εμφάνιση είναι σημαντική

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένα χαλασμένο τρόφιμο δεν μπορείς να μην το αναγνωρίσεις. Δεν χρειάζεται να πετάτε τρόφιμα τα οποία μυρίζουν όμορφα, δείχνουν όμορφα και είναι νόστιμα απλά και μόνο επειδή έληξαν. Αν όμως το κρέας μυρίζει άσχημα, ξεκινάει να μαυρίζει και κάτι δεν σας αρέσει, φυσικά μην το ρισκάρετε και πετάξτε το.

αγρότης_στο_TikTok_εξηγεί_γιατί_δεν_πρέπει_να_πετάμε_τα_τρόφιμα_αμέσως_μετά_την_ημερομηνία λήξης_τους_

Δείτε παρακάτω το βίντεο που έγινε viral:

@haydenjfox

#stitch with @rizzzy.rizzz just another farmer on a rant pt.🥛 #yourfood #farming #country

♬ original sound – Hayden Fox

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: brightside.me

Close