λίπασμα-από-ξηρά-σκυλοτροφή-

Κι όμως: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκυλοτροφή για λίπασμα. Μπορεί να μην το γνώριζες όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις την σκυλοτροφή ως λίπασμα και θα σου δείξουμε τον τρόπο.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τους αρέσει να ασχολούνται με τον κήπο τους και με την κηπουρική γενικότερα. Η ενασχόληση ενός ανθρώπου με τα λουλούδια και τα φυτά είναι άκρως δημιουργική, ενδιαφέρουσα και αγχολυτική. Για να είναι γέρο ένα φυτό ή ένα λουλούδι όμως πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο λίπασμα.

Δείτε ακόμα 6 σπιτικά λιπάσματα με ξύδι

Σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία κοινή σκυλοτροφή για λίπασμα. Αν σας περίσσεψε κάποια σκυλοτροφή που τελικά δεν άρεσε στον σκύλο σας και δεν έχετε κάποια αδέσποτα στην περιοχή για να ταΐσετε, τότε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα. Διαβάστε παρακάτω πως: 

Τι θα χρειαστούμε

  1. 12 κιλά ξηρή σκυλοτροφή
  2. 9 κιλά άμμο γάτας
  3. 11 κιλά πέλλετ άλφα άλφα
  4. 10-15 εκατοστά πάχος άχυρα
λίπασμα-από-ξηρά-σκυλοτροφή-

Photo via: quiko.gr

 

Τι πρέπει να κάνουμε

Αρχικά επιλέγουμε ένα μέρος για να φυτεύσουμε. Το μέρος αυτό θα πρέπει να είναι ηλιόλουστο και να έχει μέγεθος περίπου 1,8 επί 1,8 μέτρα. Βάζουμε λοιπόν στο χώμα με προσοχή την σκυλοτροφή, την άμμο γάτας, και το πέλλετ.

Με ένα φτυάρι ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χώμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά και σε μεγάλος βάθος. Ποτίζουμε αρκετά το σημείο και αφήνουμε να μουλιάσει το νερό για να μην τρέξει γύρω γύρω. Χρησιμοποιούμε πεπλατυσμένα κουτιά από χαρτόνι για να καλύψουμε την περιοχή.

λίπασμα-από-ξηρά-σκυλοτροφή-

Photo via: purina.gr

Θα πρέπει όμως να βεβαιωθούμε ότι τα συγκεκριμένα κουτιά καλύπτουν το ένα το άλλο σε ένα περιθώριο 15 εκατοστών. Αυτό θα εμποδίσει διάφορα ζιζάνια να αναπτυχθούν. Ποτίζουμε και πάλι το χαρτόνι χρησιμοποιώντας ένα κλασικό λάστιχο και σταματάμε όταν το χαρτόνι ξεκινά να κρεμάει.

Δείτε ακόμα Φτιάξτε μόνοι σας λίπασμα για τον κήπο σας!

Καλύπτουμε με υπόστρωμα από άχυρο πάχους περίπου 10-15 εκατοστά. Ποτίζουμε το συγκεκριμένο μέρος τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και με αρκετή ποσότητα νερού. Η σκυλοτροφή θα διαλυθεί με τον καιρό και θα κάνει καλό στο έδαφος.

Γιατί χρησιμοποιήσαμε αυτά τα υλικά;

Για το παραπάνω λίπασμα χρησιμοποιήσαμε σκυλοτροφή, άμμο για γάτες και πέλλετ. Γιατί όμως. Αρχικά η σκυλοτροφή είναι πλούσια σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο. Αυτά τα συστατικά θα απελευθερωθούν στο έδαφος όταν η σκυλοτροφή διαλυθεί.

Από την άλλη η άμμος για γάτες είναι πλούσια σε κάλιο και άργιλο και φυσικά θα απελευθερωθούν και αυτά τα συστατικά. Αυτά τα συστατικά βελτιώνουν την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας του εδάφους.

λίπασμα-από-ξηρά-σκυλοτροφή-

Photo via: balconygardenweb.com

Τέλος το πέλλετ είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μακροθρεπτικά συστατικά είναι επίσης σημαντικά όταν πρόκειται για ένα υγιές φυτό. Επίσης ενισχύουν το έδαφος με άζωτο, ωφέλιμα βακτήρια και οργανική ύλη.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close