Δεν είναι λίγες οι φορές που τα φυτά και τα λουλούδια του κήπου και του μπαλκονιού μας γεμίζουν μικρές μαύρες ψείρες, που αν δεν δράσουμε εγκαίρως τα καταστρέφουν. Δείτε πως να τις εξαφανίσετε οριστικά και να σώσετε τα αγαπημένα λουλούδια φυτά αλλά και δέντρα.
Η ψείρα των φυτών, είναι ευρέως γνώστη με την ονομασία μελίγκρα.
Καθαριστικό για το πάτωμα που κρατάει μακριά τα έντομα για πολύ καιρό
Η ενασχόληση με φυτά και λουλούδια μπορεί να αποτελεί και μια μορφή ψυχικής χαλάρωσης. Εάν έχεις στο μικρό σου μπαλκόνι ή τον κήπο σου γλάστρες ή φυτεμένα λουλούδια, τότε θα πρέπει να τα φροντίζεις συνεχώς. Το πιο σύνηθες είναι να προσβάλλονται από ασθένειες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προέρχονται από διάφορα έντομα.
Η μελίγκρα ή αφίδα, όπως ονομάζεται επιστημονικά, είναι ένα έντομο που προσβάλλει τους τρυφερούς βλαστούς των φυτών. Το έντομο αυτό είναι υπεύθυνο για την ξήρανση των φυτών και λουλουδιών που προσβάλλει. Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης μόλις εντοπιστεί. Για την καταπολέμηση μελίγκρας υπάρχουν τόσο φυσικοί τρόποι όσο και έτοιμα σκευάσματα στο εμπόριο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
Το έντομο αυτό προσβάλλει τους βλαστούς και τα φύλλα των λαχανικών, των καλλωπιστικών φυτών ή των καρποφόρων δέντρων. Αυτό που κάνει είναι να απομύζει τους χυμούς των φύλλων με αποτέλεσμα την πρόκληση χλώρωσης και κατσαρώματος των φύλλων. Ωστόσο, σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι τα μελιτώδη υγρά που εκκρίνουν, ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς.
Αυτός είναι υπεύθυνος για το μαύρισμα των δέντρων και την υποβάθμιση του καρπού των λαχανικών και των δέντρων του κήπου σου. Η μελίγκρα ευδοκιμεί κυρίως από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, με εξαίρεση τις περιόδους καύσωνα στις οποίες είναι ευαίσθητες με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός τους.
Καφέ και μαύρα μικρά έντομα που καταστρέφουν τα φυτά του κήπου σας: Πως θα απαλλαγείτε οριστικά
10 + 1 έξυπνοι τρόποι για την καταπολέμηση μελίγκρας στα φυτά σου!
1. Χημικά εντομοκτόνα
Πρόκειται για την αμεσότερη λύση πρόληψης και αντιμετώπισης της μελίγκρας. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά πιστοποιημένα χημικά εντομοκτόνα που θα σε απαλλάξουν από το ενοχλητικό έντομο. Παρ’ όλα αυτά η εφαρμογή αυτών των σκευασμάτων δεν είναι επιλεκτική. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τη μελίγκρα, διώχνουν και άλλα έντομα τα οποία είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη ενός φυτού.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πάρεις συμβουλές από το γεωπόνο ή τον κηπουρό σου, διότι ενδέχεται ο καρπός του φυτού ή του δέντρου σου να μην είναι προς βρώση. Ίσως να απαιτείται το πέρασμα κάποιου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για να καταστεί κατάλληλος για να φαγωθεί.
Έντομα που καταστρέφουν τα φυτά: Φτιάξετε φυσικό φυτοφάρμακο από ληγμένο γάλα για να τα διώξετε
2. Σαπουνόνερο
Για την καταπολέμηση μελίγκρας με φυσικό τρόπο, χρησιμοποίεισαι σαπουνόνερο. Είναι αρκετά δραστικό ώστε να απαλλαγείς από το συγκεκριμένο έντομο. Υπάρχουν δύο συνταγές που μπορείς να ακολουθήσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει 35γρ. πράσινο σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων, 1 λίτρο νερό και 10γρ. οινόπνευμα. Διαλύεις το σαπούνι στο νερό και προσθέτεις το οινόπνευμα.
Στη συνέχεια γέμισε έναν ψεκαστήρα και ψέκαζε τα φυτά που έχουν προβληθεί κάθε 3-4 ημέρες. Το δεύτερο μείγμα περιέχει 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι, 1 λεμόνι και 2 ποτήρια με ζεστό νερό. Βάλε τα σε ένα μπλέντερ και χτύπησέ τα καλά. Σούρωσε το μείγμα σου και ράντισε τα φυτά σου κάθε 3-4 ημέρες με το υγρό που έφτιαξες.
3. Διάλυμα καπνού
Εάν το κάπνισμα ανήκει στις καθημερινές σου συνήθειες, είναι καιρός να το αξιοποιήσεις και για τη φροντίδα των φυτών σου! Συγκεκριμένα, σε 1 λίτρο χλιαρό νερό μπορείς να προσθέσεις τον καπνό από 5-6 τσιγάρα. Ανακάτεψε αυτό το μείγμα, άφησε το για μια ημέρα και έπειτα σούρωσέ το. Χρησιμοποίεισαι το διάλυμα καπνού ψεκάζοντας τα φυτά σου. Καλό θα ήταν να μην το εφαρμόζεις τις ημέρες που έχει αέρα. Ταυτόχρονα, έχει πολλαπλά οφέλη γιατί είναι ικανό να καταπολεμήσει όχι μόνο τη μελίγκρα, αλλά και τις βρωμούσες, τον αλευρώδη και τον τετράνυχο.
4. Τσουκνιδόζουμο
Η τσουκνίδα αν και ζιζάνιο, έχει πολλά οφέλη, όπως την καταπολέμηση μελίγκρας και την ενδυνάμωση των φυτών. Για να φτιάξεις ένα τσουκνιδόζουμο, χρειάζεσαι 1 χούφτα τσουκνίδες και 5 λίτρα νερό. Άφησε τις τσουκνίδες στο νερό για 4-5 μέρες και στη συνέχεια σούρωσε το μείγμα. Βαλ’ το σε έναν ψεκαστήρα και ράντισε τα φύλλα των φυτών σου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν αφήσεις να περάσουν 15-20 μέρες, το μείγμα θα μετατραπεί σε λίπασμα με άριστα αποτελέσματα.
Έντομα στις γλάστρες: Φωτογραφίες και πως να τα διώξετε
5. Διάλυμα με ξύδι
Το ξύδι είναι γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει σε θέματα καθαρισμού. Ωστόσο, είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση μελίγκρας. Φτιάξε ένα διάλυμα το οποίο να περιέχει 80% νερό και 20% ξύδι. Για παράδειγμα, σε ένα 1 λίτρο μείγματος, τα 800 ml θα είναι νερό, ενώ τα 200ml ξύδι. Δώσε προσοχή στο να ψεκάσεις κατευθείαν πάνω στις αφίδες και όχι σε ολόκληρο το φυτό. Αυτό γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να ξεραίνει φυτά, όπως τα βάτα, εάν έρθει σε επαφή με τη ρίζα τους.
6. Πασχαλίτσες
Οι γλυκύτατες πασχαλίτσες είναι ικανές να σε βοηθήσουν στην καταπολέμηση μελίγκρας. Είναι ένα από τα ωφέλιμα έντομα σε έναν κήπο και ταυτόχρονα ο χειρότερος εχθρός των αφίδων. Προσπάθησε να προσελκύεις τις πασχαλίτσες φυτεύοντας συγκεκριμένα φυτά όπως ηλίανθο, μελισσόχορτο ή μαϊντανό.
7. Διάλυμα λεβάντας
Η λεβάντα είναι ένα φυτό που επίσης έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Σε ένα λίτρο νερό τοποθέτησε 20 γραμμάρια από άνθη λεβάντα και άφησε το για μία εβδομάδα σε ένα σκιερό μέρος. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα χρησιμοποίησε το στα φυτά σου. Να σημειωθεί ότι δεν αποτελεί λύση για την καταπολέμηση μελίγκρας αλλά τρόπο πρόληψης.
8. Πότισμα
Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της μελίγκρας είναι το πότισμα. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να καταβρέξετε υπό πίεση το κάτω μέρος των φύλλων του φυτού. Εκεί κρύβονται συνήθως τα εν λόγω έντομα. Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει περισσότερο τα προσβεβλημένα φύλλα των δέντρων και όχι τόσο τα λαχανικά σε ένα μποστάνι.
Μαύρες κατσαρίδες που βγαίνουν από την αποχέτευση και τον βόθρο: Πως να τις διώξετε
9. Οικολογικά σκευάσματα
Σε γεωπονικά καταστήματα υπάρχουν αρκετά βιολογικά προϊόντα τα οποία είναι δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Ενδέχεται να βασίζονται σε σόδα ή άλλα φυσικά υλικά. Συγκεκριμένα, μπορείς να ψεκάσεις τα φύλλα των φυτών σου με σκευάσματα θερινού πολτού ή σάπωνες αλάτων καλίου. Έχουν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση μελίγκρας και είναι ταυτόχρονα ελεγμένα.
10. Φύλλα καρυδιάς
Πρόκειται για ένα ακόμη διάλυμα φυσικών υλικών. Εάν έχεις τη δυνατότητα να βρεις, βάλε σε 1 λίτρο νερό 200 γραμμάρια φρέσκων φύλλων καρυδιάς. Άφησε το μείγμα για 4-5 ημέρες και έπειτα σούρωσέ το. Στη συνέχεια, ψέκασε με αυτό τα φυτά για να δώσεις ένα τέλος στις αφίδες, αλλά και τις κάμπιες.
11. Διάλυμα σκόρδου και κρεμμυδιού
Χρησιμοποιείσαι το σκόρδο και το κρεμμύδι που υπάρχουν στην κουζίνα σου για τα φυτά! Η συνταγή περιλαμβάνει 1 μέτριο κρεμμύδι, 5 σκελίδες σκόρδο και 1 λίτρο ζεστό νερό. Βάλε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο μπλέντερ και χτύπα τα έως ότου γίνει ένας πολτός. Στη συνέχεια, ρίξε τον στο ζεστό νερό, ανακάτεψέ τα και άφησέ το για ένα βράδυ.
Μεγάλες καφέ κατσαρίδες στο σπίτι: Που κρύβονται και πως να τις εξοντώσετε οριστικά
Την επόμενη μέρα μπορείς να σουρώσεις το μείγμα και να ψεκάσεις με το διάλυμα τα λουλούδια και τα καρποφόρα δέντρα του κήπου ή του μπαλκονιού σου. Η πρακτική αυτή αντιμετωπίζει τη μελίγκρα, αλλά και τα σκουλήκια που προσβάλλουν τον καρπό.
Ανατριχιαστικές Σαρανταποδαρούσες στο σπίτι: Που κρύβονται Πως είναι το τσίμπημά τους και πως να τις διώξετε
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε δίνοντάς σου λύσεις για την καταπολέμηση μελίγκρας ή μαύρης ψείρας των φυτών, από την οποία κινδυνεύουν τα φυτά σου. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το www.douleutaras.gr εάν δε λειτουργήσουν οι παραπάνω τρόποι, τότε απευθύνσου σε έναν ειδικό.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες