έξυπνα κόλπα-για-το-σπίτι-με-πατάτες-

Οι πατάτες μπορεί να είναι το αγαπημένο μας φαγητό αλλά εκτός από αυτήν την χρήση έχουν ακόμη 13 άγνωστες χρήσεις που θα σας λύσουν τα χέρια σε καθημερινά προβλήματα!

Οι πατάτες σίγουρα είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Είτε τηγανιτές, είτε φούρνου, είτε ακόμη και στο τζάκι, κανείς δεν μπορεί να πει όχι στις πεντανόστιμες πατάτες. Εκτός από το να γεμίζουν το στομάχι μας όμως οι πατάτες έχουν 13 άγνωστες χρήσεις που λίγοι γνωρίζουν.

Αυτές οι έξυπνες χρήσεις της πατάτας, θα σας λύσουν τα χέρια σε καθημερινά προβλήματα. Δεδομένου μάλιστα ότι οι πατάτες είναι τόσο οικονομικές, είναι μία καλή ιδέα να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε που και που και σε ζητήματα καθημερινότητας. Διαβάστε παρακάτω: 

Οι πατάτες αφαιρούν την σκουριά

Οι πατάτες είναι σε θέση να αφαιρέσουν την σκουριά από τα μέταλλα, ακολουθώντας μία απλή διαδικασία. Αρχικά κόβουμε μία πατάτα στην μέση. Παίρνουμε μαγειρική σόδα, αλάτι ή απορρυπαντικό για τα πιάτα και ανακατεύουμε.

Βουτάμε την κομμένη πατάτα στο μείγμα και τρίβουμε την πατάτα πάνω στην σκουριά μέχρι να καθαρίσει. Αν η σκουριά δεν φύγει τελείως, τότε χρησιμοποιήστε και το δεύτερο κομμένο κομμάτι πατάτας και επαναλάβετε την διαδικασία. Αφού αφαιρέσουμε την σκουριά, ξεπλένουμε το αντικείμενο και στεγνώνουμε.

έξυπνα κόλπα-για-το-σπίτι-με-πατάτες-

© frankhoekzema / Depositphotos.com, © Iakov / Depositphotos.com

Οι πατάτες βοηθούν στα εγκαύματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρακάτω μέθοδος είναι κατάλληλη για εγκαύματα από τον ήλιο. Συγκεκριμένα παίρνουμε μερικές πατάτες τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Μπορούμε εναλλακτικά να τρίβουμε ή να πολτοποιήσουμε τις πατάτες και να φτιάξουμε μία ζουμερή πάστα.

Επίσης οι δύο τελευταίοι τρόποι ίσως να είναι πιο ανακουφιστικοί για εσάς αφού εκτός από την καταπολέμηση του εγκαύματος θα σας δροσίσουν κιόλας. Χρησιμοποιούμε γάζες και βαμβάκι για να στερεώσουμε τις κομπρέσες στο δέρμα μας.

Εφαρμόζουμε τις φέτες πατάτας (ή ό,τι άλλο έχουμε επιλέξει) στο έγκαυμα και αφήνουμε τις πατάτες να δράσουν για 10-15 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε τις πατάτες και πλένουμε το δέρμα μας με δροσερό νερό. Αν έχετε να κάνετε με βραστό νερό ή παρόμοια εγκαύματα οι φέτες πατάτας δυστυχώς δεν θα σας βοηθήσουν.

Δείτε ακόμα 13 απίστευτα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά στο σπίτι

Για τέτοια εγκαύματα προτιμήσετε πουρέ ωμής πατάτας. Απλώνετε τον πουρέ στο έγκαυμα και τον αφήνετε να δράσει μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος.

Μπορεί να διαρκέσει από 10 λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες οπότε διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αλλάξτε τον πουρέ όταν γίνει καφέ. Σε κάθε περίπτωση αν το έγκαυμα είναι σοβαρό, επισκεφθείτε τα επείγοντα του νοσοκομείου και αφήστε κατά μέρος τα γιατροσόφια.

έξυπνα κόλπα-για-το-σπίτι-με-πατάτες-

© Dimid_86 / Depositphotos.com, © human_306 / Depositphotos.com

Οι πατάτες αφαιρούν λεκέδες από υφάσματα

Οι πατάτες αφαιρούν επίσης τους λεκέδες από διάφορα υφάσματα. Για να το κάνετε αυτό πλύνετε μερικές ωμές πατάτες και τρίψτε τες σε ένα μπολ με μισό λίτρο νερό. Στην συνέχεια αφαιρείτε την πατάτα από το νερό και προσθέτετε την ίδια ποσότητα νερού.

Περιμένετε για 10-15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε τον λεκέ με το νερό από την πατάτα και τρίψτε με το καθαρό νερό στην συνέχεια. Αν έχετε λερώσει επίσης τα χέρια σας με μούρα, παντζάρια ή άλλα τρόφιμα που ξεβάφουν, κόψτε μισή ωμή πατάτα και στην συνέχεια τρίψτε τα χέρια σας με το κομμάτι πατάτας.

έξυπνα κόλπα-για-το-σπίτι-με-πατάτες-

© ginasanders / Depositphotos.com, © Iakov / Depositphotos.com

Κάντε τα δερμάτινα παπούτσια σας και πάλι σαν καινούρια

Αρχικά κόβουμε μία ωμή πατάτα στην μέση. Τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια των παπουτσιών με την πατάτα και αφήνουμε να δράσει για 5 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το στάδιο τα παπούτσια σας θα φαίνονται πιο ματ και θαμπά. Όμως όταν περάσουν τα 5 λεπτά και τα σκουπίσετε με ένα μαλακό και στεγνό πανί θα γυαλίσουν ξανά.

Καθαρίστε τα ασημικά σας

Αν θέλετε να κάνετε τα μαυρισμένα σας ασημικά να λάμψουν και πάλι κόψτε και βράστε μερικές πατάτες. Αφού βράσουν, τις αφαιρούμε από το νερό και κρατάμε το νερό τους. Βάζουμε τα ασημικά μας στο νερό που έβρασαν οι πατάτες και τα αφήνουμε εκεί για 1 ώρα.

Έπειτα βγάζουμε τα ασημικά και με μία μαλακή βούρτσα τα καθαρίζουμε. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν ή τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τις πατάτες που έβρασαν μπορούμε να τις κάνουμε πουρέ και να τις απολαύσουμε.

έξυπνα κόλπα-για-το-σπίτι-με-πατάτες-

© belchonock / Depositphotos.com, © marenka1 / Depositphotos.com

Κάνετε τις μασχάλες σας πιο λευκές

Για να αφαιρέσετε τον μαύρο λεκέ που οι περισσότερες μασχάλες έχουν μετά το ξύρισμα μπορείτε να ακολουθήσετε δύο διαφορετικές θεραπείες. Στην πρώτη θεραπεία πλένουμε και κόβομε μία πατάτα σε φέτες. Κάνουμε μασάζ στις μασχάλες μας με τις φέτες για 3 λεπτά.

Περιμένουμε να δράσει η πατάτα για μισή ώρα και έπειτα ξεπλένουμε τις μασχάλες με δροσερό νερό και στεγνώνουμε απαλά με μία πετσέτα. Η δεύτερη θεραπεία κόβουμε και ανακατεύουμε μία καθαρή πατάτα μέχρι να γίνει λεία.

Έπειτα βάζουμε τον πουρέ πατάτες στις μασχάλες και αφήνουμε τον πουρέ να δράσει για 10 λεπτά. Ξεπλένουμε με δροσερό νερό και στεγνώνουμε με μία πετσέτα. Και για τις δύο θεραπείες θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 2 φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες.

έξυπνα κόλπα-για-το-σπίτι-με-πατάτες-

Οι πατάτες βοηθούν στον πονοκέφαλο

Αρχικά πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε φέτες ωμής πατάτας στους κροτάφους και στο μέτωπο και τις στερεώνουμε με μία γάζα. Ξαπλώνουμε, κλείνουμε τα μάτια σας και περιμένουμε μέχρι να μας περάσει ο πόνος.

Βελτιώνουμε την υγεία μας με πουρέ πατάτας

Ο χυμός πατάτας είναι γεμάτος με βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη C. Λόγω αυτού, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν ότι ο χυμός της πατάτας περιέχει ένα μόριο που θεραπεύει τα έλκη και τις καούρες και μπορεί ακόμη και να εμποδίσει την αναπαραγωγή των βακτηρίων στο στομάχι σας.

Μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη σας, να σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στον καρκίνο, να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Δείτε ακόμα 13 έξυπνα κόλπα για να διορθώσετε βλάβες και να καθαρίσετε το αυτοκίνητο

Αρχικά πλένουμε και ξεφλουδίζουμε μία ωμή πατάτα. Κόβουμε και βάζουμε σε μπλέντερ τα κομμάτια, χτυπώντας μέχρι να πάρουμε μία υγρή πάστα. Βάζουμε την πάστα σε ένα κομμάτι γάζας για να βγάλουμε τον χυμό. Μπορείτε να αναμείξετε την πατάτα έπειτα με φυσικούς χυμούς για πιο ευχάριστη γεύση.

Οι πατάτες βοηθούν στην επιδερμίδα

Αφαιρέστε τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Πάρτε 2 φέτες πατάτας και βάλτε τις πάνω από τα μάτια σας για 10 με 15 λεπτά. Πλύνετε το πρόσωπό σας με δροσερό νερό στη συνέχεια.

Αφαιρέστε την ακμή. Τρίψτε μια φέτα ωμής πατάτας πάνω από την ακμή και αφήστε την όλη νύχτα. Πλύνετε το πρόσωπό σας ως συνήθως το πρωί. Αυτή η θεραπεία δεν είναι στιγμιαία, γι’ αυτό επαναλάβετε την κάθε μέρα μέχρι να έχετε αποτελέσματα.

Καταπολεμά τα μαύρα στίγματα. Καθαρίζετε και πολτοποιείτε μια πατάτα. Εφαρμόστε την πάστα στο πρόσωπό σας κάνοντας μασάζ. Αφήστε το για 5 λεπτά και ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Δείτε ακόμα 10 μαγειρικά λάθη που κάνουν και οι πιο έμπειροι σεφ

Αντιμετωπίζει τις ατέλειες. Πλύνετε το πρόσωπό σας με λίγο φρέσκο και δροσερό χυμό πατάτας. Αφήστε το να στεγνώσει και καθαρίστε το πρόσωπό σας με ένα απαλό πανί.

Ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων. Απλώς τρίψτε ένα κομμάτι ωμής πατάτας πάνω από μια μπουκιά και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Επαναλάβετε πολλές φορές την ημέρα.

Ενυδατώνει το δέρμα σας και καταπολεμά τις ρυτίδες. Τρίψτε μια πατάτα, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Εφαρμόστε το μείγμα στο δέρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Δείτε ακόμα 9 περίεργα κόλπα για να γλιτώσετε χρήματα στο super market

Αντιμετωπίζει το λιπαρό δέρμα. Τρίψτε μια καθαρή καθαρισμένη πατάτα, προσθέστε λίγο ροδόνερο και ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Εφαρμόστε τη μάσκα για 15-20 λεπτά, ξεπλύνετε και στεγνώστε το πρόσωπό σας.

Οι πατάτες βοηθούν τα γυαλιά σας

Κόβουμε μία πατάτα στην μέση, τρίβουμε τα γυαλιά μας και τα σκουπίζουμε με ένα μαλακό και στεγνό πανί. Αυτός ο τρόπος, βοηθάει τους φακούς να μην θολώνουν εύκολα με τα χρόνια.

Καθαρίστε τα παράθυρά σας

Τρίψτε μισή πατάτα σε όλο το παράθυρό σας και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί μέχρι να γυαλίσει. Με αυτόν τον τρόπο τα παράθυρά σας θα λάμψουν χωρίς χημικά.

Φτιάξτε κομπρέσες

Είναι ευρέως γνωστό ότι τόσο η ζέστη όσο και το κρύο έχουν απίστευτα αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται ως κομπρέσες: μπορούν να ανακουφίσουν τις κράμπες, τους μυϊκούς πόνους, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, να ανακουφίσουν τον πόνο από μώλωπες και πολλά άλλα.

Οι πατάτες μπορούν να είναι τέλειες σαν ζεστή όσο και σαν κρύα κομπρέσα. Εφαρμόστε λίγη κρύα πατάτα σε ένα μώλωπα για να απαλύνετε τον πόνο. Απλώς μην ξεχάσετε να την καλύψετε με γάζα – διαφορετικά, θα γίνει χάος.

Ψήστε ή βράστε μια πατάτα, τυλίξτε την σε ένα πανί και εφαρμόστε στο δέρμα σας ως ζεστή κομπρέσα. Οι πατάτες είναι εξαιρετικές στο να διατηρούν τη θερμότητα, έτσι η κομπρέσα σας θα διαρκέσει περισσότερο.

Φτιάξτε diy σφραγίδες

Χρησιμοποιήστε αυτές τις πολύχρωμες σφραγίδες για να κάνετε στάμπες στα ρούχα σας, στις μαξιλαροθήκες σας ή για να φτιάξετε πολύχρωμες κάρτες για την οικογένειά σας – ο ουρανός είναι το όριο όταν πρόκειται για τη φαντασία σας!

έξυπνα κόλπα-για-το-σπίτι-με-πατάτες-

© shawn_hempel / Depositphotos.com

All photos via: liveinternet.ru

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close