πράγματα-που-μπορούν-να-προκαλέσουν-πυρκαγιά-

Αυτά τα απίστευτα πράγματα υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια και μπορεί να μην τους φαίνονται, όμως είναι σε θέση να προκαλέσουν πυρκαγιά στο σπίτι!

Όταν σκεφτόμαστε ένα αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο σπίτι αν δεν προσέξουμε, στο μυαλό μας έρχεται ο φούρνος, η ηλεκτρική σόμπα, η σόμπα υγραερίου και τα αναμμένα κεριά. Όμως υπάρχουν κι άλλα πράγματα και αντικείμενα που είναι εξίσου επικίνδυνα.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλα αυτά τα αντικείμενα ή ακόμη και τρόφιμα που είναι σε θέση να προκαλέσουν πυρκαγιά, ακόμη κι αν το μυαλό μας δεν θα πήγαινε ποτέ σε αυτά. Διαβάστε παρακάτω και προφυλαχτείτε: 

Το γάλα σε σκόνη και οι μαρμελάδες

Μπορεί να μην το ξέρατε όμως το φυτικό γάλα σε σκόνη περιέχει αργιλοπυριτικό νάτριο που είναι σε θέση να προκαλέσει πυρκαγιά αν διασκορπιστεί. Έτσι, όταν θέλετε να φτιάξετε το καφεδάκι σας, καλό θα ήταν να το κάνετε μακριά από το μάτι της κουζίνας, όταν αυτό είναι αναμμένο.

Δείτε ακόμα 13 έξυπνα κόλπα για να διορθώσετε βλάβες και να καθαρίσετε το αυτοκίνητο

Επίσης τα περισσότερα βάζα μαρμελάδων είναι κατασκευασμένα από γυαλί ή πλαστικό και αυτό τις καθιστά επικίνδυνες για πυρκαγιά. Έτσι γυάλινα και πλαστικά βάζα, κρατήστε τα μακριά από το φως του ήλιου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

πράγματα-που-μπορούν-να-προκαλέσουν-πυρκαγιά-

© Shutterstock.com, © Depositphotos.com

Το μανό και το ασετόν

Το μανό περιέχει ασετόν περιέχουν ισοπροπυλική αλκοόλη και οξικό αιθυλεστέρα και αυτά είναι πολύ εύφλεκτα συστατικά. Έτσι αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να τα φυλάτε σε σκιερό μέρος, με δροσιά και σταθερή θερμοκρασία.

πράγματα-που-μπορούν-να-προκαλέσουν-πυρκαγιά-

© pixabay.com

Το αλεύρι

Όταν αιωρούνται στον αέρα, μικρά σωματίδια αλευριού μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη καύση. Αυτό ονομάζεται έκρηξη σκόνης. Επομένως, είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί όταν ανάβετε το μάτι της κουζίνας ενώ φτιάχνετε την τέλεια σπιτική πίτσα.

πράγματα-που-μπορούν-να-προκαλέσουν-πυρκαγιά-

© pexels.com

Η βρώμικη κουζίνα

Το ξέρουμε ότι η κουζίνα πρέπει να είναι καθαρή για να λειτουργεί καλύτερα και φυσικά για να είναι όμορφη αισθητικά, αλλά δεν πήγαινε το μυαλό μας, ότι μία βρώμικη κουζίνα είναι σε θέση να προκαλέσει πυρκαγιά στο σπίτι.

Αν η κουζίνα έχει παλιό λάδι και βρωμιά τότε μπορεί να πάρει φωτιά μέσα σε δευτερόλεπτα και φυσικά αυτή η φωτιά να εξαπλωθεί. Ένας επιπλέον λόγος για να κρατάτε την κουζίνα σας καθαρή λοιπόν.

Ο φορητός υπολογιστής, ο φορτιστής, η μπαταρία και τα καλώδιά του

Γνωρίζουμε ότι το να αφήνουμε ένα φορητό υπολογιστή να φορτίζει τη νύχτα είναι μια κοινή συνήθεια, αλλά είναι επίσης πολύ επικίνδυνο. Όταν οι μπαταρίες είναι υπερβολικά φορτισμένες, νοτισμένες ή κατεστραμμένες, μπορεί να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς και η παραμονή τους στην πρίζα για πολλές ώρες μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Οι καθρέφτες

Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα γυάλινα βάζα κάτω από τον ήλιο είναι πολύ επικίνδυνα να πάρουν φωτιά. Το ίδιο ισχύει και για τους καθρέφτες, τις γυάλες κι άλλα γυάλινα αντικείμενα, ειδικά το Καλοκαίρι που ο ήλιος είναι καυτός.

Λάδι σε πετσέτα

Είτε μιλάμε για έλαιο είτε για λάδι μαγειρέματος, όταν αυτό μένει σε πετσέτα μπορεί να γίνει εύφλεκτο. Έχουν ξεσπάσει πολλές φωτιές στο στεγνωτήριο επειδή το απορρυπαντικό ρούχων και το κρύο νερό δεν αφαίρεσαν όλα τα λάδια από το ύφασμα. Είναι καλύτερα να τις κρεμάσετε για να στεγνώσουν παρά να τις στεγνώσετε στο στεγνωτήριο.

Δείτε ακόμα 10 μαγειρικά λάθη που κάνουν και οι πιο έμπειροι σεφ

Η ναφθαλίνη μέσα στα ντουλάπια

Η ναφθαλίνη ή το 1,4-διχλωροβενζόλιο,  έχουν υψηλό ποσοστό ευφλεκτότητας. Εκτός αυτού, η έκθεση σε ναφθαλίνη συνδέεται με αναιμία, τύφλωση και είναι επίσης καρκινογόνες. Μια καλή εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ξύλο κόκκινου κέδρου.

Αποσμητικά, εντομοαπωθητικά και προϊόντα καθαρίσματος σε σπρέι

Τα σπρέι χρησιμοποιούνται συχνά για αποσμητικά, σπρέι μαγειρέματος και υλικά καθαρισμού. Είναι γεμάτα με συμπιεσμένο αέριο υδρογονάνθρακα και το σημείο βρασμού του είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τη θερμοκρασία δωματίου. Αυτά τα δοχεία δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται κοντά σε φωτιά ή ζεστά μέρη.

Μπάλες του πινγκ πονγκ εκτεθειμένες σε υψηλή θερμοκρασία

Αν και το επίσημο υλικό των μπάλων του πινγκ πονγκ άλλαξε από σελιλόιντ σε πλαστικό πριν από μερικά χρόνια, μπορεί να βρείτε ακόμα μια παλιά μπάλα φτιαγμένη με σελιλόιντ.

Αυτό το υλικό είναι πολύ εύφλεκτο, επομένως να είστε προσεκτικοί όταν παίζετε πινγκ πονγκ κάτω από τον καυτό ήλιο και να βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος.

Τα απορρυπαντικά

Τα περισσότερα οικιακά καθαριστικά δεν είναι μόνο τοξικά, αλλά μπορούν επίσης να πιάσουν φωτιά. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις ετικέτες του και να μην χρησιμοποιείτε φλόγα κοντά τους. Επίσης, η αντικατάστασή τους με φυσικές εναλλακτικές είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας ασφαλές.

Η βουλωμένη εξαέρωση του μπάνιου

Εάν η εξαέρωση του μπάνιου δεν καθαριστεί και δεν συντηρηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Η συσσωρευμένη βρωμιά μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία και υπερθέρμανση του κινητήρα. Μια άλλη αιτία υπερθέρμανσης είναι να τα αφήνετε αναμμένα για ώρες.

πράγματα-που-μπορούν-να-προκαλέσουν-πυρκαγιά-

© depositphotos.com

Αντισηπτικά για τα χέρια και τις επιφάνειες

Δεν έχει σημασία αν έχετε υγρό ή τζελ απολυμαντικό χεριών, κάθε τύπος είναι πολύ εύφλεκτος. Και τα δύο αποτελούνται από αιθυλική αλκοόλη και μπορούν εύκολα να αναφλεγούν με έναν αναπτήρα. Επομένως, δεν πρέπει να βάζετε απολυμαντικό χεριών και μετά να πηγαίνετε να μαγειρέψετε ή να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε σχετίζεται με τη φωτιά.

All photos via: sisi-terang.com

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close