Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Τώρα που η βενζίνη και το αέριο είναι στα ύψη, μερικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε οικονομία στα καύσιμα του αυτοκινήτου…σώζει ζωές κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Αχ αυτή η ενεργειακή κρίση μας έχει βγάλει την πίστη εδώ και κάτι μήνες. Το ρεύμα…στον Θεό, η βενζίνη…στον Θεό, το πετρέλαιο στον…Θεό, το αέριο…στον Θεό και Θεός φυλάξοι. Γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε στο σημερινό άρθρο να σου δείξουμε μερικά κόλπα για να κάνεις τουλάχιστον οικονομία στην βενζίνη και στο αέριο.

Φυσικά τα ίδια κόλπα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο. Οι μετακινήσεις μας, είναι μία ανάγκη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μείνουμε απένταροι από 5 του μήνα, απλά και μόνο γι’ αυτές. Διαβάστε παρακάτω: 

Συγκρίνουμε τις τιμές της βενζίνης ή του αέριου

Όπως και στο σούπερ μάρκετ, έτσι και στα βενζινάδικα πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο αγοράς και να συγκρίνουμε τις τιμές. Δεν πηγαίνουμε όσο μπορούμε στο πρώτο βενζινάδικο που θα δούμε μπροστά μας. Τσεκάρουμε πόσο έχει την βενζίνη το ένα βενζινάδικο και πόσο το άλλο και διαλέγουμε αυτό με την καλύτερη τιμή.

Δείτε ακόμα Ποια ξύλα είναι καλύτερα για τζάκι και ξυλόσομπα: Ελιά, πεύκο ή πουρνάρι;

οικονομία-στην-βενζίνη-και-στο-αέριο-έξυπνα κόλπα-

Photo via: traction.gr

Η βενζίνη πρέπει να είναι καλής ποιότητας αλλά δεν χρειάζεται Premium

Η βενζίνη καλής ποιότητας είναι απαραίτητη για το αμάξι της. Βοηθάει το όχημα να διατηρείται για περισσότερο καιρό χωρίς προβλήματα, δεν καταναλώνεται γρήγορα και προστατεύει και το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη.

Παρόλα αυτά υπάρχουν βενζίνες που δεν είναι premium αλλά είναι εξίσου καλής ποιότητας. Έτσι και αλλιώς τα αυτοκίνητα λένε ότι η premium βενζίνη, είναι προαιρετική.

οικονομία-στην-βενζίνη-και-στο-αέριο-έξυπνα κόλπα-

Photo via: ot.gr

Οργανώστε καλύτερα τις μετακινήσεις σας

Πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε πολλές διαδρομές μέσα στην μέρα. Αν οργανώσουμε το πρόγραμμά μας, μπορεί να συνδυαστούν μερικές υποχρεώσεις σε μία και να μην χρειάζεται να μπαινοβγαίνετε στο αυτοκίνητο κάθε τρεις και λίγο. Έτσι θα το χρησιμοποιείτε λιγότερο.

Δεν τρέχουμε

Η αυξημένη ταχύτητα, κάνει την βενζίνη ή το αέριο ή το πετρέλαιο να καίγεται πιο γρήγορα. Εκτός αυτού η αυξημένη ταχύτητα, θέτει σε κίνδυνο την ζωή μας και την ζωή των υπολοίπων. Δεν πρέπει να τρέχουμε λοιπόν αν θέλουμε να καίμε λιγότερα καύσιμα αλλά και να προστατεύσουμε εμάς και τους άλλους.

οικονομία-στην-βενζίνη-και-στο-αέριο-έξυπνα κόλπα-

Photo via: autotriti.gr

Προσπαθούμε να οδηγούμε με σταθερότητα

Το αυτοκίνητο όταν σταματάει και ξεκινάει διαρκώς ή όταν ανεβοκατεβάζει την ταχύτητά του, καίει περισσότερα καύσιμα. Όσο γίνεται λοιπόν οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα, εκτός αν βρισκόμαστε σε δρόμο με πολλά φανάρια, που εντάξει αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις.

οικονομία-στην-βενζίνη-και-στο-αέριο-έξυπνα κόλπα-

Photo via: pagenews.gr

Φουσκώνουμε συχνά τα λάστιχα του αυτοκινήτου

Τα ελαστικά χάνουν περίπου 1 psi το μήνα, κάτι που αρκετοί οδηγοί δεν το γνωρίζουν και αμελούν να τα φουσκώνουν συχνά. Ωστόσο, εάν έχετε ελαστικά με χαμηλότερη πίεση από αυτή που συνιστάται, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και την οικονομία καυσίμου.

Αν δεν θέλετε να γεμίζετε κάθε τρεις και λίγο το ντεπόζιτο με (πανάκριβη) βενζίνη, να γεμίζετε συχνά τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας με (δωρεάν) αέρα.

Χρησιμοποιούμε ελαστικά χαμηλής κατανάλωσης

Η αντίσταση των ελαστικών μπορεί να «συνεισφέρει» κατά πολύ στην κατανάλωση του αυτοκινήτου. Οι κατασκευαστές ελαστικών προσπαθούν τα τελευταία 5 χρόνια να σχεδιάσουν νέα ελαστικά πολύ χαμηλής τριβής.

Δείτε ακόμα Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για να διώξετε τα περιστέρια από το μπαλκόνι

Συνήθως έχουν την ίδια τιμή με τα απλά ελαστικά αλλά μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 100 ευρώ σε ένα χρόνο όταν αντικαταστήσουν ένα φθαρμένο.

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: οικονομία-στην-βενζίνη-και-στο-αέριο-έξυπνα κόλπα-10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Photo via: e-thessalia.gr

Δίνουμε προσοχή στην αεροδυναμική του οχήματος

Να αφαιρείτε τις σχάρες οροφής όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, περισσότερο από το 50% της ισχύος του κινητήρα πηγαίνει για την αντιμετώπιση της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην το επιτείνετε αυτό μεταφέροντας περιττά πράγματα στην οροφή του αυτοκινήτου σας.

Τους Χειμώνες δεν οδηγούμε με κρύο κινητήρα

Τον Χειμώνα προτού ξεκινήσουμε αφήνουμε τον κινητήρα να ζεσταθεί 2-3 λεπτά για να μην κάψουμε πολλά καύσιμα, αφού ο κρύος κινητήρας καίει 10-15% περισσότερο καύσιμο. Επίσης δεν κάνει καλό και για το αμάξι να μην προλαβαίνει να ζεσταθεί ο κινητήρας.

Το Καλοκαίρι αποφεύγουμε το κλιματιστικό

Φυσικά δεν μιλάμε για εκείνα τα καλοκαιρινά μεσημέρια που η ζέστη σου κόβει την αναπνοή. Αν όμως η θερμοκρασία είναι υποφερτή με ανοιχτά παράθυρα, καλό θα ήταν να προτιμήσουμε τα ανοιχτά παράθυρα, αφού το κλιματιστικό κάνει το αμάξι να καίει περισσότερα καύσιμα.

οικονομία-στην-βενζίνη-και-στο-αέριο-έξυπνα κόλπα-

Photo via: autoplanet.gr

Μην πατάτε το πεντάλ του γκαζιού στο πάτωμα

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Ενώ οδηγείτε μπορεί να χρειαστεί να φρενάρετε απότομα. Όμως και στις σχολές οδήγησης εξηγούν ότι h ομαλή επιτάχυνση και ομαλή εγγυώνται χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Κατά τη διάρκεια της απότομης επιτάχυνσης, το αυτοκίνητο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, και συνεπώς η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται.

Χρησιμοποιήστε το cruise control στην εθνική οδό

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Με την τήρηση των ορίων ταχύτητας και τη χρήση του cruise control το όχημά σας θα καταναλώνει πολύ λιγότερο καύσιμο σε μία μεγάλη επιτάχυνση στα ευθεία τμήματα του δρόμου. Για να αντιμετωπίσει την αντίσταση του αέρα, η μηχανή αυξάνει την ταχύτητα και κατά συνέπεια την κατανάλωση καυσίμου.

Κάντε έγκαιρη συντήρηση

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Το φίλτρο λαδιού και το λάδι του κινητήρα πρέπει να αλλάζει κάθε 7 χιλιάδες χλμ. Επίσης, μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε το μπουζί και το φίλτρο αέρα. Για να αποφύγετε περιττές δαπάνες, αλλάξτε τα έγκαιρα, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της μηχανής, και η επισκευή της θα σας κοστίσει πολύ πιο ακριβά.

Κλείστε το κλιματιστικό

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Σε αυτό το σημείο, ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του αν θέλει να θυσιάσει την άνεση του για να γλιτώσει καύσιμα. Με το κλιματιστικό αναμμένο, η κατανάλωση του καυσίμου αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 15%. Άλλες ηλεκτρικές συσκευές στο αυτοκίνητο δεν καταναλώνουν τόσα καύσιμα. Αλλά αν απενεργοποιήσετε το κλιματιστικό, θα εξοικονομήσετε περίπου 2 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα.

Κάντε ορθολογική χρήση της διαδρομής

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Ο σχεδιασμός μιας διαδρομής βοηθά στην εξοικονόμηση των καυσίμων, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας ψυχρής περιόδου. Ένας πρόσφατα ζεσταμένος κινητήρας χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο κατά τη διάρκεια των πρώτων 8-10 χλμ. Προσπαθήστε να συνδυάσετε όλες τις δουλειές σας σε μία διαδρομή, έτσι ώστε να μην θερμαίνετε τον κινητήρα μερικές φορές την ημέρα.

Προσπαθήστε να μην οδηγείτε στη βροχή

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Εκτός από το γεγονός ότι η δυνατή βροχή αυξάνει τον αριθμό των ατυχημάτων, αυξάνεται και η κατανάλωση του καυσίμου. Αν σε μια ηλιόλουστη μέρα, όταν το αυτοκίνητο επιταχύνει, ξοδεύει ενέργεια στην αντίσταση της ροής του αέρα, τότε σε μέρα με βροχή η αντίσταση του νερού κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου είναι μεγαλύτερη.

Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Καταρχάς, τα καλά φουσκωμένα λάστιχα παρέχουν βέλτιστη απόσταση φρεναρίσματος. Δεύτερον, αν οι τροχοί έχουν λιγότερη πίεση, τουλάχιστον κατά 0,1 bar, η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί κατά 2-3%. Είναι σημαντικό να τηρείται το επίπεδο της πίεσης των ελαστικών που συνιστώνται, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αφαιρέστε όλο το επιπλέον βάρος από το αυτοκίνητο

Βενζίνη και αέριο στο αυτοκίνητο: 10 κόλπα για να κάνετε οικονομία

Μερικοί οδηγοί έχουν τη συνήθεια να φέρουν μαζί τους τα πάντα: τόσο τα απαραίτητα, όσο και περιττά. Είναι καλύτερα να βγάλετε από το πορτ μπαγκάζ όλα τα περιττά και να κρατήσετε μόνο τα πραγματικά απαραίτητα πράγματα (εφεδρικό τροχό, γρύλο, φαρμακείο, πυροσβεστήρα). Όσο πιο φορτωμένο είναι το αυτοκίνητό σας, τόσο περισσότερα καύσιμα καταναλώνει κατά την οδήγηση.

Credit: Adme

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close