Πέθανε ο Μιχάλης Μόσιος- Ο θρυλικός Ταμτάκος του ελληνικού κινηματογράφου

Πέθανε ο Μιχάλης Μόσιος- Ο θρυλικός Ταμτάκος του ελληνικού κινηματογράφου

Προσθήκη του daddy-cool.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο πασίγνωστος και αγαπημένος ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος που καθιερώθηκε στον ελληνικό κινηματογράφο σαν Ταμτάκος. Όλες οι πληροφορίες.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό μέσα από τον εμβληματικό ρόλο του «Ταμτάκου». Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο γιος του μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος

Ο Μιχάλης Μόσιος γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1947 στη Θεσσαλονίκη και καταγόταν από τη Στενήμαχο Ημαθίας. Στη μακρόχρονη πορεία του υπηρέτησε το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ωστόσο το όνομά του συνδέθηκε κυρίως με τον «Ταμτάκο», έναν αυθόρμητο, σατιρικό και ετοιμόλογο χαρακτήρα που αγαπήθηκε από το κοινό.

Αρχικά δημιούργησε τον συγκεκριμένο ρόλο στο θέατρο και αργότερα τον μετέφερε στη μεγάλη οθόνη, πρωταγωνιστώντας σε μια σειρά κινηματογραφικών ταινιών. Η χαρακτηριστική του εμφάνιση, οι ατάκες και το λαϊκό του χιούμορ καθιέρωσαν τον «Ταμτάκο» ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της ελληνικής κινηματογραφικής και βιντεογραφικής παραγωγής των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

Τα πρώτα του βήματα στο ΚΘΒΕ

Η θεατρική του διαδρομή ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από το 1969 έως το 1972 συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις του αρχαίου ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Πέθανε ο Μιχάλης Μόσιος- Ο θρυλικός Ταμτάκος του ελληνικού κινηματογράφου

Ανάμεσά τους ήταν ο «Πλούτος» και οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο «Μάκβεθ» και το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, καθώς και ο «Φάουστ» του Γκαίτε.

Παράλληλα, συμμετείχε στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, στον «Βασιλικό» του Αντωνίου Μάτεση και στο «Ζευγάρωμα» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τη θεατρική του πορεία, συνεργαζόμενος με κορυφαίους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής.

Οι συνεργασίες με τον Δημήτρη Χορν και τη Ρένα Βλαχοπούλου

Το 1972 συμμετείχε στην παράσταση «Ριχάρδος Γ΄» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, έχοντας δίπλα του τον Δημήτρη Χορν. Την ίδια χρονιά έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Αν ήμουν πλούσιος», σε σκηνοθεσία του Στέλιου Τατασόπουλου.

Κατά τη θεατρική περίοδο 1972-1973 έλαβε μέρος στην παράσταση «Τα Πατατάκια» του Άρνολντ Ουέσκερ στο Μοντέρνο Θέατρο, ενώ το 1973 εμφανίστηκε στο έργο «Θέλω έρωτα, όχι πόλεμο» στο Θέατρο Μινώα. Ακολούθησε περιοδεία με τη Ρένα Βλαχοπούλου στην παράσταση «Ο σεΐχης της Καβάλας», με την οποία συνέχισε να συνεργάζεται και τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς στις παραστάσεις «Παπαδόπουλος και Σία» και «Η χαρτοπαίχτρα».

Ο ρόλος που τον σημάδεψε

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ, πρωταγωνίστησε σε εννέα κινηματογραφικές ταινίες και έλαβε μέρος σε πολλές θεατρικές παραγωγές. Ταυτόχρονα, δεκατρείς παραγωγές στις οποίες συμμετείχε κυκλοφόρησαν σε βιντεοκασέτες, σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη αγορά γνώριζε μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμα Στράτος Τζώρτζογλου: Σπαράζει καρδιές με τη νέα του ανάρτηση «Δεν έφυγες ποτέ από τη καρδιά μου»

Ωστόσο, ο «Ταμτάκος» ήταν ο χαρακτήρας που ταυτίστηκε περισσότερο με το όνομά του και έμεινε ανεξίτηλος στη μνήμη του κοινού. Μέσα από αυτόν τον ρόλο, ο Μιχάλης Μόσιος καθιερώθηκε ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της λαϊκής ελληνικής κωμωδίας της εποχής.

Η συγκινητική ανάρτηση του γιου του

Ο γιος του, ανακοινώνοντας τον θάνατό του μέσω Facebook, τον αποχαιρέτησε με τα παρακάτω λόγια:

«Δεν το πιστεύω ότι γράφω αυτό το κείμενο…όμως με τεράστιο πόνο οφείλω να ανακοινώσω πως ο μπαμπάς μου, Μιχάλης Μόσιος, δυστυχώς έφυγε… Ο μεγαλύτερος μου εφιάλτης έγινε πραγματικότητα. Ήσουν ο πιο τίμιος άνθρωπος που έχω γνωρίσει, και σε ευχαριστώ που μου έδωσες τις ευαισθησίες σου, την ηθική σου, και μου έμαθες να είμαι τίμιος και αξιοπρεπής.

Πήγες να βρεις τον αδερφό σου τον Στάθη που μοιραστήκατε τόσα πολλά, πριν κάνετε ακόμα καριέρα. Η μόνη φορά που σε είδα να κλαις σαν μωρό παιδί ήταν όταν έφυγε. Τώρα κι εμείς με την σειρά μας κλαίμε για εσένα. Το μόνο που με χαροποιεί (όσο είναι δυνατόν) είναι ότι έφυγες πλήρης, γεμάτος.

Ένα ορφανό φτωχό παιδί, που κατάφερε να μοιράσει γέλιο και να τον αγαπήσει ο κόσμος. Θα κλείσω με ένα στιχάκι από ένα τραγούδι που είχα γράψει, για τον φόβο του να χάσω τον μπαμπά μου “Δεν ξέρω πως θα το αντέξω, Άμα σε χάσω μπαμπά, Θ’ αφήσω τα κλειδιά μου απ’ έξω, Μήπως και μπεις ξανά. Αντίο πατέρα μου”».

Viral άρθρα: