11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

11 μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Αυτοί οι μύθοι γυμναστικής είναι πολύ διαδεδομένοι όμως κάνουν κακό στην υγεία.

Οι άνθρωποι των δυτικών κοινωνιών πάσχουν από παχυσαρκία. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι στατιστικές. Είναι λοιπόν πολύ λογικό τα τελευταία χρόνια που ο υγιεινός τρόπος ζωής προσπαθεί να περάσει και στην δική μας κουλτούρα να προσπαθούμε να βάλουμε την γυμναστική στην καθημερινότητά μας.

Επειδή δεν έχουμε όλοι χρήματα για γυμναστήρια και personal trainer, τις περισσότερες φορές ενημερωνόμαστε για κανόνες γυμναστικής ή γυμναστικές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε εύκολα και στο σπίτι μας. Το διαδίκτυο όμως δεν λέει πάντα την αλήθεια.

Δείτε ακόμα 10 διάσημοι μοιράστηκαν μαζί μας το μυστικό που τους βοήθησε να χάσουν κιλά

Υπάρχουν λοιπόν μερικοί μύθοι γυμναστικής που όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα αλλά είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Στο σημερινό άρθρο αποφασίσαμε να δούμε μαζί ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι της γυμναστικής και να προστατεύσουμε το σώμα μας. Διαβάστε παρακάτω:

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #1: η καλύτερη ώρα για προπόνηση είναι το πρωί.

Αυτό σίγουρα δεν είναι αλήθεια. Οι καλύτερες ώρες για προπόνηση είναι οι ώρες που νιώθετε έτοιμοι να ασκηθείτε. Δεν έχει σημασία αν προτιμάτε να γυμνάζεστε στο γυμναστήριο τα βράδια ή αν προτιμάτε να πάτε για τρέξιμο πριν πάτε στη δουλειά το πρωί.

Αυτό που έχει σημασία είναι η συνέπεια. Μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ της πρωινής και της βραδινής προπόνησης.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #2: οι καλύτερες δραστηριότητες γυμναστικής για τον εγκέφαλό σας είναι τα παζλ, τα παιχνίδια και τα σταυρόλεξα.

Τα σταυρόλεξα, οι γρίφοι και τα παζλ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτύξετε τον εγκέφαλο. Οι σωματικές ασκήσεις είναι χρήσιμες τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο.

Οι ασκήσεις που κάνουν τη ροή του αίματος πιο γρήγορη είναι καλύτερες από τις ώρες που αφιερώνετε στην επίλυση γρίφων. Ο αθλητισμός έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση, τη λειτουργία της μνήμης του ατόμου και προστατεύει από την άνοια.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #3: μπορείτε να παραλείψετε μερικές εβδομάδες άσκησης και θα συνεχίσετε να είστε σε φόρμα.

Δυστυχώς, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τον μυϊκό τόνο μετά από ένα διάλειμμα μόλις μιας εβδομάδας από την προπόνηση. Έτσι, ακόμα και όταν πετυχαίνεις τα αποτελέσματα που προσπάθησες, δεν πρέπει να εγκαταλείψεις εντελώς την άσκηση.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #4: είτε μαραθώνιος είτε τίποτα. Οι μεγάλες αποστάσεις είναι ο μόνος δρόμος.

Δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι που προτιμούν τις μικρές αποστάσεις έχουν την ίδια καρδιακή κατάσταση με αυτούς που τρέχουν μαραθώνιους. Επιπλέον, ελαφριές ασκήσεις όπως το τζόκινγκ ή ακόμα και το περπάτημα είναι καλύτερες για το σώμα. Η καρδιά και το αγγειακό σύστημα μπορούν να προσαρμοστούν στις προπονήσεις σας.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #5: Τα ενεργειακά ποτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Τα ενεργειακά ποτά δεν είναι τίποτα άλλο από ζάχαρη με νερό. Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε καθαρό νερό και να αποκαθιστάτε την ενέργεια με τροφή γεμάτη πρωτεΐνη μετά από μια προπόνηση.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #6: ένας διάδρομος είναι καλύτερος από ένα πάρκο.

Το τρέξιμο στον καθαρό αέρα και σε διάδρομο δεν είναι το ίδιο ακόμα κι αν διανύεις τις ίδιες αποστάσεις. Το τρέξιμο κόντρα στον αέρα κάνει μια πολύ σημαντική ομάδα μυών να λειτουργεί και καίει 10% περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο σε διάδρομο.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #7: οι απαιτητικές προπονήσεις σε κάνουν να θέλεις να φας.

Εάν πεινάτε πολύ μετά από μια προπόνηση, σημαίνει ότι κάτι πήγε στραβά. Στην πραγματικότητα, η σωματική άσκηση υποτίθεται ότι καταστέλλει την πείνα. Αυτό λειτουργεί σε ορμονικό επίπεδο: η παραγωγή της γκρελίνης (η ορμόνη της πείνας) επιβραδύνεται και η λεπτίνη ανεβαίνει.

Δείτε ακόμα 9 τρόποι να χάσεις εύκολα κιλά μετά τα 50

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #8: οι μπάρες πρωτεΐνης είναι μια εξαιρετική υποκατάσταση για το πλιγούρι βρώμης.

Αυτός είναι ένας άλλος μύθος. Μια μπάρα πρωτεΐνης είναι επεξεργασμένη τροφή που απαιτεί λιγότερες θερμίδες για να αφομοιωθεί, επομένως είναι λιγότερο χρήσιμη. Οι μπάρες μπορούν να είναι μόνο ένα σνακ αλλά όχι να υποκαταστήσουν το πλιγούρι βρώμης ή οποιοδήποτε άλλο δημητριακό.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #9: μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο.

Ο μύθος ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ ασβέστιο είναι πολύ ξεπερασμένος. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα και άλλα τρόφιμα που είναι γεμάτα με ασβέστιο.

Το μπρόκολο, το σουσάμι και το σπανάκι είναι μια εξαιρετική υποκατάσταση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #10: Η γιόγκα θα σας απαλλάξει  από τον πόνο στην πλάτη.

Η γιόγκα δεν μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο στην πλάτη σας. Εάν ο πόνος προκαλείται από μυϊκά προβλήματα, τότε ναι, το τέντωμα και ορισμένες στάσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες καθώς θα κάνουν τους μύες πιο δυνατούς και είναι πιθανό ο πόνος να εξαφανιστεί.

Αλλά αν έχετε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως κήλες ή προεξοχές, τότε η γιόγκα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε να κάνετε γιόγκα.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μύθος #11: το τρέξιμο βλάπτει τα γόνατα και τους αστραγάλους σας.

Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη δεν έχει καμία απόδειξη για να την υποστηρίξει. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, το τρέξιμο δεν βλάπτει τα πόδια σας, αλλά στην πραγματικότητα τα κάνει πιο δυνατά και λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

Μύθοι γυμναστικής που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας – Μπόνους: ο περισσότερος χρόνος στο γυμναστήριο δεν σας κάνει πάντα καλό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πιο σημαντικό σε οποιαδήποτε προπόνηση είναι να μην το παρακάνετε. Ακόμα κι αν χρειάζεται να αποκτήσετε φόρμα πολύ γρήγορα, είναι πολύ αγχωτικό για το σώμα σας να πηγαίνει γυμναστήριο κάθε μέρα.

Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεσαι στο σπίτι όλη μέρα και να τρως fast food, αλλά η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική με τις ίδιες τις προπονήσεις. Και μην ξεχνάτε να ασκείτε διαφορετικούς μύες σε διαφορετικά μοτίβα για να αποφύγετε τραυματισμούς.

11-μύθοι γυμναστικής-που-βλάπτουν-την-υγεία-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close