3 Βασικά λάθη στην απώλεια βάρους που μας εμποδίζουν να χάσουμε σωστά τα κιλά

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι ατασθαλίες του χειμώνα και της καραντίνας δεν μας επιτρέπουν να χάσουμε άλλο χρόνο, και να διώξουμε το περιττό λίπος άμεσα.

Πέραν όμως από λόγους αισθητικούς, η απώλεια βάρους και το σωστό σωματικό λίπος είναι βασικές προϋποθέσεις για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμούς μας.
Στην προσπάθεια μας αυτή να απαλλαγούμε από το περιττό λίπος κάνουμε συχνά λάθη που όχι μόνο δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν την υγεία μας και μπλοκάρουν τον μεταβολισμό μας.

Θέλουμε να χάσουμε βάρος, και τις περισσότερες φορές γρήγορα και χωρίς κόπο και στερήσεις, και έτσι οδηγούμαστε σε λάθος διατροφικές συνήθειες και γυμναστικές ασκήσεις. Η πολλή γυμναστική ή η αυστηρά λιτή διατροφή νομίζουμε ότι θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας.
Πέφτουμε όμως στην παγίδα αυτή και είτε από συμβουλές ανειδίκευτων, είτε από διαδικτυακές πληροφορίες, κάνουμε μερικά πολύ σοβαρά λάθη που όχι μόνο δεν απομακρύνουν το λίπος, αλλά αντίθετα μας κάνουν κακο.

Πάμε να δούμε παρακάτω από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Βασιλειάδου Χριστίνα, ποια είναι αυτά τα λάθη που κάνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε λίπος, και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

«Απώλεια λίπους», μία φράση που και μόνο στο άκουσμά της προξενεί σε όλους μεγάλη βαρύτητα όσο αφορά τους γυμναστικούς στόχους. Για τους περισσότερους ασκούμενους έχοντας άγνοια της φυσιολογίας της άσκησης και της διατροφής, η απώλεια λίπους φαντάζει στο ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνεται τίποτε άλλο παρά μόνο κοτόπουλο και βραστά λαχανικά ενώ θα πρέπει να περνούν ώρες ατελείωτες καθημερινά σε διάφορες μορφές άσκησης.

Κι εκεί ακριβώς έρχεται και η βιομηχανία του μάρκετινγκ να σας υποσχεθεί πως με την κατανάλωση «μαγικών» χαπιών αλλά και τη χρησιμοποίηση «μαγικών» μηχανημάτων θα υπάρξει ένα γρήγορο αποτέλεσμα που μερικοί ισχυρίζονται πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε 2-10 μέρες! Στην ουσία όμως τι γίνεται; Απλά χάνονται μερικά υγρά, ο μεταβολισμός μπερδεύεται και μακροπρόθεσμα σταματά να λειτουργεί φυσιολογικά ενώ τα κιλά επανέρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μη μπερδεύεστε! Κανένα «μαγικό» χάπι δεν υπάρχει και ο Χάρι Πότερ της γυμναστικής έσπασε το μαγικό του ραβδί και δε βγάζει πια «μαγικά» μηχανήματα!

Άρα, τι είναι μια λογική προσέγγιση στον στόχο της απώλειας λίπους; Πως κάποιος μπορεί να γραμμώσει χωρίς να στερηθεί πολλά ή να περάσει όλη του τη ζωή στο τρέξιμο; Παρακάτω θα βρείτε 3 από τα πιο βασικά λάθη που κάνουμε και… μπαίνει φρένο στην γράμμωση μας.

Λάθος Νο 1: Η διατροφή που γίνεται πείνα –δίαιτα και λιμοκτονία

Όλα ξεκινούν και εξαρτώνται από αυτό, όσο κι αν αυτό μας πληγώνει! Η αλήθεια είναι πως για να υπάρξει απώλεια λίπους θα πρέπει να υπάρξει και ένα καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα. Για να χάσουμε μισό κιλό λίπους σε μία εβδομάδα αρκεί να μειώσουμε 500 θερμίδες από τη μέρα μας! Τόσο απλό!

Κι ένα παράδειγμα γι’αυτό; Μείωσε οποιαδήποτε μορφή ζαχαρούχων ποτών (αναψυκτικά, ζάχαρη στον καφέ, αλκοολούχα ποτα κτλ), αντικατέστησε τα με νερό και φρόντισε η διατροφή σου να περιέχει 4-5 γεύματα την ημέρα με ποιότητα τροφής ( σωστή αναλογία υδατανθράκων- λίπους- πρωτεϊνών και φαγητό μαγειρεμένο με σωστό τρόπο) και το αποτέλεσμα δε θα αργήσει να έρθει.

Η λιμοκτονία δεν οδηγεί πουθενά και το μόνο που καταφέρνει είναι να θέτει τον οργανισμό σου σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» νομίζοντας πως βρίσκεται σε…πόλεμο! Προσπαθεί από κάπου να βρει ενέργεια κι έτσι κατακρατεί το λίπος που έχει αλλά καταστρέφει και μακροπρόθεσμα τον μεταβολισμό σου.

Λάθος Νο 2: Προπόνηση στα… κόκκινα

Η γενική άποψη που υπάρχει όσο αφορά τη γράμμωση και την καύση λίπους είναι πως θα πρέπει κάποιος να περνά ώρες ατελείωτες καθημερινά σε διάφορες μορφές άσκησης . Κάτι τέτοιο ,φυσικά, δεν ισχύει καθώς όπως κάθε οργανισμός, χρειάζεται ξεκούραση για να μπορέσει να επανέλθει μυϊκά, πνευματικά, οργανικά. Δουλεύοντας καθημερινά στα… κόκκινα το μυϊκό σύστημα εξαντλείται και δεν μπορεί να αποδώσει το μέγιστό του.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δίνετε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης που χρειάζεται έτσι ώστε να μειώνονται και τα επίπεδα του στρες. Λιγότερο στρες σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης , ορμόνης που ρυθμίζει το στρες, λιγότερη κορτιζόλη σημαίνει ευκολότερη γράμμωση. Μήπως να το ξανασκεφτείς το πόσο χρόνο ξοδεύεις σε άσκοπες προπονήσεις;

Λάθος Νο 3: Προπόνηση… τοπικού πάχους

Είναι το μεγαλύτερο ψέμα που ίσως επικρατεί στο χώρο του fitness! Πολλοί πιστεύουν πως για να ρίξουν την κοιλιά, να χτίσουν δικεφάλους, να φύγουν τα ψωμάκια θα πρέπει να επιμένουν σε άπειρα ροκανίσματα κοιλιακών, κάμψεις δικεφάλων, μηχάνηματα απαγωγών. Σαφώς και όλα αυτά δε θα πρέπει να αποφεύγονται, όχι όμως να γίνονται κύριο μέρος και εμμονή στην προπόνηση.

Όταν καίμε λίπος το σώμα δεν επιλέγει ένα συγκεκριμένο σημείο καύσης αλλά χάνει συνολικά –αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, εξαρτάται από τον τύπο του σωματότυπού σας. Έτσι, λοιπόν, επιλέξτε σύνθετες και πολυαρθρικές ασκήσεις που θα καταφέρουν να γυμνάσουν όλο το σώμα και να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα που είναι και ο στόχος στην προσπάθεια καύσης λίπους.

Καταλήγοντας είναι σημαντικό να σου πω πως…
Τα πράγματα είναι απλά! Δύο βασικά μαγικά στοιχεία που χρειάζονται σε όλα τα πράγματα είναι η… Υπομονή και η Προσήλωση στον στόχο! Πράξε χωρίς δικαιολογίες, δώσε τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή στον εαυτό σου και το καλύτερο αποτέλεσμα θα έρθει να σε ανταμείψει!

Βασιλειάδου Χριστίνα- Ειρήνη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμου
Personal Trainer- Fitness Instructor
[email protected]

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close