Διατροφή FODMAP: Με ποιον τρόπο βοηθά στα προβλήματα του εντέρου & πόσο αποτελεσματική είναι

Διατροφή FODMAP: Τι είναι και πως βοηθά στα προβλήματα του εντέρου. Σήμερα θα αναφερθούμε στην δίαιτα FODMAP που φαίνεται πως έχει κάνει ιδιαίτερα αίσθηση τον τελευταίο καιρό. Η δίαιτα FODMAP είναι μία δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες βραχείας αλύσου. Συγκεκριμένα στην δίαιτα FODMAP εξαιρούνται τροφές που δεν απορροφόνται εύκολα από το έντερο.

Επίσης εξαιρούνται τροφές που είναι τελείως δύσπεπτες. Η δίαιτα FODMAP φαίνεται πως βοηθάει τους ανθρώπους με διάφορες εντερικές ασθένειες. Και είναι κάτι που μας φαίνεται λογικό αφού στην δίαιτα FODMAP δεν μπορούμε να καταναλώσουμε τρόφιμα, τα οποία επιβαρύνουν το έντερο.

Δείτε ακόμα Δυσκοιλιότητα: Δείτε 8 φυσικά καθαρκτικά που θα σας βοηθήσουν πολύ

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε όμως περισσότερα πράγματα για την δίαιτα FODMAP αλλά και για το πόσο αποτελεσματική είναι. Έχει όντως αποτελέσματα ή πρόκειται για άλλη μία “φούσκα” του διαδικτύου; Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για την δίαιτα FODMAP

Η δίαιτα FODMAP σχεδιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μονάς στην Αυστραλία. Το ακρώνυμο FODMAP σημαίνει “ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, και πολυόλες”.

Αυτό, διότι ανήκουν σε μία ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλύσου. Αυτές τις ουσίες το έντερο δυσκολεύεται να τις χωνέψει και πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται.

Ποιος είναι ο στόχος της δίαιτας FODMAP;

Η δίαιτα FODMAP λοιπόν έχεις ως στόχο να περιοριστούν οι τροφές που οδηγούν σε εντερικά προβλήματα όπως είναι το κοιλιακό πρήξιμο, ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, τα αέρια, η διάρροια, η κοιλιακή διάταση, οι μειωμένες συνήθειες του εντέρου.

Επίσης άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την δίαιτα για να βελτιώσουν ζητήματα όπως είναι το ευερέθιστο παχύ έντερο, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn.

Τι είναι η δίαιτα FODMAP;

Τα στοιχεία FODMAP λοιπόν βρίσκονται στις τροφές που περιέχουν φρουκτόζη, γαλακτάνες, φρουκτάνες ή πολυόλες. Αυτά τα τρόφιμα είναι κυρίως το σιτάρι, η σίκαλη, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Επίσης είναι τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, τα σιρόπια, τα μήλα κι άλλα φρούτα που περιέχουν φρουκτόζη.  Τα προϊόντα διαίτης, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα.

Τροφές πλούσιες FODMAP που πρέπει να αποφεύγετε

Δημητριακά όπως καστανό ρύζι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη, κεχρί, και σιτάρι.
Όσπρια όπως φασόλια, ρεβίθια, αρακά, φακές. Λαχανικά όπως σκόρδο, αγκινάρες, μελιτζάνες, μπρόκολο, κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σκαρόλη, σπαράγγια, μαρούλι, πιπεριές, πράσα, παντζάρια, και μανιτάρια.

Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα όπως κεράσια, δαμάσκηνα, σμέουρα, φράουλες, μήλα, ροδάκινα, πεπόνια, βατόμουρα, αχλάδια, σταφύλια, ελιές, βερίκοκα, βακκίνια, σύκα, αβοκάντο, διόσπυρο και μάνγκο.

Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, καρύδια, κουκουνάρι, κολοκυθόσπορους, και φιστίκια Αιγίνης.
Γάλα και τα παράγωγά του. Κατεργασμένα κρέατα. Λουκάνικα. Κατεργασμένη ζάχαρη. Ροφήματα όπως καφέ, μπίρα, αναψυκτικά, τσάι, κρασί. βιομηχανοποιημένους χυμούς.

Φυσικά γλυκαντικά όπως ζάχαρη, φρουκτόζη, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, και μέλι. Τεχνητά γλυκαντικά όπως ερυθριτόλη, ισομάλτη, λακτιτόλη, μαλτιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη και ξυλιτόλη.

Τι πρέπει να κάνουμε για να την υιοθετήσουμε

Για να υιοθετήσετε την δίαιτα FODMAP πρέπει να περάσετε από τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο του περιορισμού που διαρκεί συνήθως από 6 έως 8 εβδομάδες. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς τις τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε FODMAP.

Στόχος αυτού του σταδίου είναι να βελτιώσετε τα γαστρεντερικά σας προβλήματα. Έπειτα περνάτε στο στάδιο της επαναφοράς. Σε αυτό το στάδιο θα εισάγετε σιγά σιγά τροφές που αποφύγατε στο πρώτο στάδιο. Στόχος αυτού του σταδίου είναι να καθοριστεί η ανοχή του κάθε ατόμου και διαρκεί περίπου 8 με 12 εβδομάδες.

Μόλις τελειώσει το στάδιο επαναφοράς θα μπορέσετε να εξατομικεύσετε την δίαιτά σας, να διατηρήσετε μία ποικιλία τροφών και να αποφύγετε τους αχρείαστους περιορισμούς. Μπορείτε επίσης να διατηρείτε τον έλεγχο των γαστρεντερικών σας συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας FODMAP;

Αυτός ο τύπος δίαιτας προτείνεται σε ανθρώπους με εντερικά προβλήματα για να τα αντιμετωπίσουν. Έχει πολλά οφέλη τα οποία είναι μάλιστα αποδεδειγμένα για τα άτομα που επηρεάζονται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology. Ο λόγος είναι πως μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 76%. Φαίνεται πως η δίαιτα FODMAP βελτιώνει τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης και μειώνει την φλεγμονή και τον κοιλιακό πόνο.

Μειώνει με αυτόν τον τρόπο ταυτόχρονα τα ζυμώσιμα υποστρώματα των εντερικών βακτηρίων. Επίσης βοηθά με τα αέρια και σταθεροποιεί τον ρυθμό κίνησης του εντέρου.

Επίσης η δίαιτα FODMAP είναι σε θέση να βελτιώσει τα πεπτικά συμπτώματα σε ασθενείς με μία διαταραχή λειτουργικότητας του εντέρου και σε όσους έχουν οργανικές γαστρεντερικές παθήσεις. Συγκεκριμένα το 84% των ασθενών σε μία μελέτη, έδειξε ότι είχε βελτίωση των πεπτικών συμπτωμάτων τους, όταν ξεκίνησαν να ακολουθούν την δίαιτα FODMAP.

Επίσης, όταν περάσει το στάδιο επαναφοράς, πάνω από το 80% των ασθενών έδειξαν ανοχή στο σιτάρι καθώς και στο πλήρες γάλα. Επίσης πάνω από το 70% των ασθενών έδειξαν ανοχή στα όσπρια και σε δύο μερίδες φρούτων με χαμηλή ποσότητα φρουκτόζης. Όλα στο ίδιο γεύμα.

Ποια είναι τα αρνητικά της δίαιτας FODMAP;

Φαίνεται πως υπάρχουν πολλά υγιεινά οφέλη σε αυτή την δίαιτα. Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού την ακολουθήσετε.

Η δίαιτα FODMAP είναι μία δίαιτα χαμηλή σε ίνες και αυτό μπορεί να επιβαρύνει την δυσκοιλιότητα. Γενικότερα για να ξεκινήσετε αυτή την δίαιτα θα πρέπει να ρωτήσετε γιατρό και να συνεργάζεστε παράλληλα με ειδικό διατροφολόγο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close