Ψάρι, ξηροί καρποί & ελαιόλαδο κρατούν τον εγκέφαλο νέο!

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συνδέονται με τη διατήρηση εγκεφαλικών και γνωστικών λειτουργιών που επηρεάζονται αρκετά νωρίς από τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι δύο μελέτες έρχονται να ενισχύσουν τη θεωρία ότι η πρόσληψη Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο των ετών.

Ψάρι, ξηροί καρποί & ελαιόλαδο κρατούν τον εγκέφαλο νέο!

Δείτε ακόμη: Εφερε στον κόσμο παιδί χωρίς εγκέφαλο για να δωρίσει τα όργανά του (εικόνες)

Όπως αναφέρει η Marta Zamroziewicz από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εκπόνησε τις μελέτες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια «συλλογή» διασυνδεδεμένων τμημάτων, καθένα από τα οποία γερνά με τον δικό του ρυθμό. Έτσι, ορισμένες εγκεφαλικές δομές –και οι δεξιότητες και ικανότητες που απορρέουν από αυτές– αρχίζουν να εκφυλίζονται νωρίτερα από άλλες.

Οι δύο μελέτες έρχονται να ενισχύσουν τη θεωρία ότι η πρόσληψη Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο των ετών.

Στη μία μελέτη τους, η Zamroziewicz και οι συνάδελφοί της μελέτησαν ένα δίκτυο-κλειδί στον εγκέφαλο, το λεγόμενο μετωποβρεγματικό δίκτυο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρέουσα νοημοσύνη (fluid intelligence) και που παρουσιάζει σημάδια φθοράς αρκετά νωρίς ακόμη και σε υγιή άτομα. Ως ρέουσα νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα του ατόμου να επιλύει προβλήματα που δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Δείτε ακόμη: Σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού: Τι είναι, ποιες οι ολέθριες συνέπειες στον εγκέφαλό του

Η δεύτερη μελέτη είχε στόχο να εξετάσει τη λευκή ουσία στην ψαλίδα του εγκεφάλου (fornix), μια ομάδα νευρικών ινών στο κέντρο του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Παλαιότερα ευρήματα έχουν υποδείξει ότι η ψαλίδα είναι μία από τις πρώτες περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Και στις δύο μελέτες, οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία του εγκεφάλου (δομή και επίδοση σε γνωστικά τεστ) ατόμων 65 έως 75 ετών.

Τόσο τα Ω3 λιπαρά οξέα (κυρίως ALA, SDA και ETE) όσο και τα Ω6 λιπαρά φάνηκε πως οδήγησαν σε νευροπροστατευτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν τόσο στην ίδια τη δομή του εγκεφάλου τους (μετωποβρεγματικό δίκτυο και ψαλίδα) όσο και στις επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα καρύδια, στο ελαιόλαδο και στον σολομό, ενώ καλές πηγές Ω6 λιπαρών οξέων είναι το λάδι σόγιας, το φοινικέλαιο και το ηλιέλαιο.

Δείτε ακόμη: Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Ποια τα αθώα πρώιμα συμπτώματα

Οι δύο νέες μελέτες δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Nutritional Neuroscience και Aging & Disease.

Πηγή: newsitamea.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close