Γανόδερμα : Το superfood  με τις εκπληκτικές ιδιότητες

Το γανόδερμα είναι το superfood με τις εκπληκτικές ιδιότητες. Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το γανόδερμα. Το superfood με τις εκπληκτικές ιδιότητες που πρέπει να το βάλουμε αμέσως στην διατροφή μας.

Η αλήθεια είναι πως το γανόδερμα είναι ένα superfood με εκπληκτικές ιδιότητες που μερικοί, είναι η πρώτη φορά που το διαβάζουν κάπου ενώ άλλοι, το γνωρίζουν αλλά δεν ξέρουν, ακριβώς τους λόγους που είναι τόσο πολύτιμο στην καθημερινότητά μας.

Δείτε ακόμα Καφές: Τι θα συμβεί στο σώμα μόλις πιούμε καφέ το πρωί

Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα μάθουμε με λεπτομέρειες τι είναι το γανόδερμα, ποιες είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες και για ποιον λόγο πρέπει να το βάλουμε οπωσδήποτε στην ζωή μας. Αγάπησε το σώμα σου για να σε αγαπήσει και αυτό. Διαβάστε παρακάτω:

Λίγα λόγια για το γανόδερμα

Το γανόδερμα ονομάζεται στην αγγλική του ορολογία Ganoderma lucidum και είναι στην ουσία, ένα ανατολίτικο μανιτάρι. Εχει μία πολύ μεγάλη ιστορία και πολλοί είναι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους.

Το γανόδερμα σύμφωνα με τους ειδικούς, προασπίζει την υγεία και χαρίζει μακροζωία στους ανθρώπους. Αυτή η αντίληψη είναι ευρέως διαδεδομένη στην Κίνα, στην Ιαπωνία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Είναι ένα μεγάλο και σκούρο μανιτάρι το οποίο έχει γυαλιστερή και ξυλώδη υφή.

Η γεύση του είναι αρκετά πικρή.Ανήκει στην οικογένεια των μυκήτων που αναπτύσσονται φυσιολογικά σε νεκρά δέντρα και κορμούς άλλων πλατύφυλλων δέντρων. Η λατινική λέξη lucidus σημαίνει λαμπερός ή λαμπρή και φυσικά σε αυτή την περίπτωση παραπέμπει στην λαμπερή μορφή της επιφάνειας του συγκεκριμένου μανιταριού.

Στην Κίνα αξίζει να σημειωθεί ότι το γονόδερμα φέρει το όνομα Lingzhi ενώ από την άλλη στην Ιαπωνία ονομάζεται Reishi ή Μannentake. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χώρα της Κίνας το γανόδερμα έχει αναγνωριστεί ως ένα φαρμακευτικό μανιτάρι για περισσότερα από 2000 χρόνια, σύμφωνα με τις αρχαίες γραφές τους.

Επίσης για τους Κινέζους το γανόδερμα συμβολίζει την επιτυχία, την ευημερία, την θεία δύναμη και φυσικά και την μακροζωία. Οι ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου μανιταριού ήταν γνωστές από την εποχή της δυναστείας των Fuxi.

Τι συστατικά έχει το γανόδερμα

Για αρχή είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα μανιτάρια αποτελούνται από περίπου 90% νερό κατά βάρος. Το υπόλοιπο 10% αποτελείται από 10-40% πρωτεΐνες, 2-8% λίπη, 3-28% υδατάνθρακες, 3-32% φυτικές ίνες, μερικές βιταμίνες, ανόργανα άλατα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Το γανόδερμα λοιπόν περιέχει 26-28% υδατάνθρακες, 3-5% λίπη, 59% φυτικές ίνες, 7-8% πρωτεΐνες, μερικές βιταμίνες, φώσφορο, κάλιο, θείο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επίσης σε μικρές ποσότητες, περιέχει σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, μαγγάνιο και στρόντιο.

Επίσης το γανόδερμα περιέχει τρία ενεργά συστατικά. Αυτά τα ενεργά συστατικά είναι οι πολυσακχαρίτες, οι πεπτιδογλυκάνες και τα τριτερπένια. Οι πεπτιδογλυκάνες είναι ένα σημαντικό πολυμερές του βακτηριακού κυτταρικού τοιχώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τριτερπένια είναι πρόδρομα στεροειδή, τόσο στα φυτά όσο και στα ζώα.

Η χοληστερόλη και οι φυτοστερόλες είναι παραδείγματα τριτερπενίων. Βέβαια τα τριτερπένια είναι αυτά που δίνουν αυτή την πικρίλα στην γεύση του συγκεκριμένου μανιταριού.

Οπότε όσο πιο πικρό είναι το γανόδερμα που καταναλώσατε τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα τριτερπενίων. Τα βασικά συστατικά του κλάσματος των τριτερπενίων είναι τα γανοδερικά οξέα Α, Β, C και D, το λουσιντενικό οξύ Β και γανοδερμανοτριόλη.

Από την άλλη οι πολυσακχαρίτες αντιπροσωπεύουν δομικά, διαφορετικά βιολογικά μακρομόρια με πολλαπλές χημικές ιδιότητες. Μελέτες πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες των πολυσακχαριτών, που εμπεριέχονται στο γονόδερμα και κυρίως των β- γλυκάνων, που διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Βέβαια πρέπει να θυμάστε ότι η ποσότητα και το ποσοστό κάθε συστατικού μπορεί να διαφέρει πολύ σε εμπορικά και σε φυσικά προϊόντα. Σύμφωνα με μελέτη που εξέτασε εμπορικά προϊόντα, η περιεκτικότητα τριτερπενίου, κυμαίνονταν από 0-1,7% ενώ του πολυσακχαρίτη από 1-5,8%.

Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

Συμπεριλαμβάνονται μάλιστα στους λόγους αυτούς τα διαφορετικά είδη ή στελέχη του μανιταριού που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και οι διάφοροι μέθοδοι παραγωγής και επεξεργασίας.

Οι λεκτίνες έχουν απομονωθεί από την φρουτώδη σάρκα και τα μικκύλια του γανοδέρματος. Οι λεκτίνες είναι μη ενζυμικές πρωτεΐνες (βιοδραστικές) ή γλυκοπρωτεϊνες  που δεσμεύουν τους υδατάνθρακες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το γανόδερμα περιέχει γλυκοπρωτεϊνες με αντικαρκινική, υπογλυκαιμική και ανοσοδιεγερτική δράση.

Το γανόδερμα περιέχει επίσης διάφορα ένζυμα όπως είναι η δισμουτάση του υπεροξειδίου, τα ένζυμα της λυσοζύμης και τα ένζυμα της πρωτεΐνης.  Αυτά τα ένζυμα λοιπόν τα χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.

Βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας και την επιτάχυνση όλων των μεταβολικών διεργασιών. Η λυσοζύμη, είναι ένα ένζυμο που καταστρέφει τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα με την υδρόλυση του πολυσακχαριδικού συστατικού του κυτταρικού τοιχώματος.

Γανόδερμα και θεραπευτικές ιδιότητες

Ανοσορυθμιστική δράση

Το γανόδερμα περιέχει ενώσεις με ανοσοβιολογικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε ασθενείς με χαμηλή ανοσία που τους χορηγήθηκε γονόδερμα.

Έχουν πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα λοιπόν, αφού το σωματικό βάρος τους αυξήθηκε όπως και τα CD4-T λεμφοκύτταρα. Επίσης αυξήθηκαν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

Αντικαρκινική δράση

Μερικές μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα, έδειξαν ότι το γανόδερμα είναι σε θέση να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης και την μετάσταση αυτών. Το γανόδερμα μπορεί να ληφθεί και κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας.

Με αυτόν τον τρόπο, συντελεί στον περιορισμό των παρενεργειών που νιώθουν συνήθως οι ασθενείας. Επίσης προστατεύει από λοιμώξεις.

Αντιικές / αντιμικροβιακές δράσεις

Το γανόδερμα επίσης βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, από ιούς, βακτήρια και λοιμώξεις. Μας προστατεύει ακόμη και από πρωτόζωα που πλέον είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Αντιυπερτασική δράση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αρτηριακή πίεση των μισών περίπου ασθενών με υπέρταση μειώθηκαν, αφού τους χορηγήθηκε γανόδερμα. Αναφέρθηκε επίσης ότι η υπέρταση που σχετίζεται με το ένζυμο ανεστάλη με τα γανοδερικά οξέα που είναι η γανοδεράλη Α και η γανοδερόλη Β

Προστατευτικό για το ήπαρ

Το γανόδερμα φαίνεται πως έχει μία γενική προστατευτική δράση στο ήπαρ. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του στην προστασία του συκωτιού απέναντι στην τοξικότητα του καδμίου, της D-γαλακτοζαμίνης, του τετραχλωράνθρακα, του βενζο-α-πυρενίου, του βακτηριδίου της φυματίωσης των βοοειδών και του οξειδωτικού στρες.

Υπογλυκαιμική δράση

Επίσης το γανόδερμα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτό έχει αποδειχθεί. Η χορήγηση γανοδεράλης Α και γανοδερόλης Β με υποδόρια ένεση σε φυσιολογικούς και διαβητικού ποντικούς, μείωσε σημαντικά την γλυκόζη από το αίμα τους. Περίπου 50%. Η επίδραση ήταν εμφανής ακόμη και μετά από 24 ώρες.

Αντιοξειδωτικές δράσεις

Ο πολυσακχαρίτης του γανοδέρματος μπορεί να μειώσει την παραγωγή ελεύθερων ριζών που θεωρούνται ότι είναι ο κύριος παράγοντας που γερνάει ένας άνθρωπος. Το υπεροξείδιο της δισμουτάσης του γανοδέρματος, βοηθάει επίσης στην υποστήριξη του οργανισμού καθώς γερνάμε.

Ποια είναι η σωστή δοσολογία;

Για ενήλικες άνω των 18

Η συνιστώμενη δοσολογία για το γανόδερμα εξαρτάται από την μορφή του συμπληρώματος διατροφής. Σε γενικές γραμμές η κατάλληλη δόση είναι 2-6 γρ. ην ημέρα ή ισοδύναμη δόση του συμπυκνωμένου εκχυλίσματος κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η συνήθης δόση για αιθανολικό εκχύλισμα είναι 6 mg και το γονόδερμα σε σκόνη είναι 1-1,5 mg ημερησίως.

Η κατάλληλη δόση εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες είναι η ηλικία, η υγεία και διάφορες άλλες συνθήκες. Σε κλινικές δοκιμές καρκίνου, χρόνιας ηπατίτιδας Β, στεφανιαίας νόσου ή διαβήτη έχουν χορηγηθεί 600-1800 mg τρεις φορές την ημέρα.

Από την άλλη στην υπέρταση έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις των 55 mg την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες. Να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραιτήτως ασφαλή. Οπότε να ενημερωθείτε από έναν γιατρό ακριβώς για την δοσολογία που πρέπει να παίρνετε.

Τέλος για τα παιδιά, δεν έχουν παρουσιαστεί ακριβώς τα στοιχεία για να μπορούμε να ξέρουμε τις απαιτούμενες δοσολογίες. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον παιδίατρό σας.

Γανόδερμα και παρανέργειες

Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι το γανόδερμα είναι γενικά καλά ανεκτό όταν καταναλώνεται με βάση την συνιστώμενη δόση για διάστημα έως και 6 μήνες. Αν χρησιμοποιήσετε το γανόδερμα για παραπάνω από έξι μήνες μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με κάποιες παρενέργειες.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι τα δερματικά εξανθήματα, οι στομαχικές διαταραχές, να τρέχει αίμα στην μύτη, να ξεραίνεται το στόμα, να νιώθετε ζαλάδες και πονοκεφάλους.

Επίσης οι ασθενείς που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη, υπογλυκαιμία ή υποτασικά φάρμακα, θα πρέπει να δείξουν προσοχή, γιατί το γανόδερμα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το γανόδερμα έχει την ικανότητα να αραιώνει το αίμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα μπορούσε να προκαλέσει γαστρική αιμορραγία. Γι’ αυτό θα πρέπει να δείξουν προσοχή και οι ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές όπως είναι το έλκος, η αιμοφιλία κλπ. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δείξουν και οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γανόδερμα μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κενώσεις με αίμα. Ήπια γαστρεντερική δυσφορία, ναυτία και διάρροια έχουν παρατηρηθεί σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο που λαμβάνουν εκχύλισμα από γανόδερμα. Επίσης το γανόδερμα σε σκόνη έχει συνδεθεί με μία σοβαρή φλεγμονή στο συκώτι που οδηγεί σε θάνατο.

Ποιες είναι οι αλληλεπιδράσεις του με τα φάρμακα;

Έχει αποδειχθεί ύστερα από μελέτες ότι το γανόδερμα μπορεί να ανταγωνιστεί τις επιδράσεις των αμφεταμινών. Συγκεκριμένα το γανόδερμα μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την δραστικότητα μερικών αντιβιοτικών όπως είναι η αμπικιλλίνη, η κεφαζολίνη, η οξυτετρακυκλίνη και η χλωραμφαινικόλη.

Το γανόδερμα σε συνδυασμό με τα αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Το γανόδερμα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία που οφείλεται σε παράταση του χρόνου προθρομβίνης. Επίσης αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

Υπάρχει κίνδυνος ηπατικής βλάβης όταν το γονόδερμα σε σκόνη λαμβάνεται σε συνδυασμό με φάρμακα που είναι γνωστά ότι βλάπτουν το συκώτι.

Που μπορούμε να βρούμε το γανόδερμα και σε τι μορφές;

Μπορεί να μην το ξέρατε όμως υπάρχει μεγάλη ποικιλία εμπορικών προϊόντων με γανόδερμα σε διάφορες μορφές. Αυτές είναι η σκόνη, οι κάψουλες, το γανόδερμα ως συμπλήρωμα διατροφής και πολλά αφεψήματα.

Ακόμη δεν ξέρουμε αν το γανόδερμα βοηθάει όντως στη μακροζωία. Παρόλα αυτά θα μπορούσατε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και ύστερα από την δική του καθοδήγηση να το βάλετε στην ζωή σας για να ενισχύσει τον οργανισμό σας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close