Μαυρομάτικα φασόλια: Ιδανική τροφή για τη μνήμη, την καρδιά & τα μάτια

Τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας, που φυσικά οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε. Και φυσικά σαν φαγητό, είναι μία ευχάριστη προτίμηση σε φαγητά και σαλάτες.

Ειδικότερα την Καθαρά Δευτέρα ή την περίοδο νηστείας στο Πάσχα, οι Έλληνες τα φτιάχνουν πολύ συχνά και τα συνδυάζουν με βραστές πατάτες. Παρόλα αυτά, εκτός από μια πολύ νόστιμη νηστίσιμη επιλογή, έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα.

Καταρχάς είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Οπότε μπορείτε να τα επιλέγετε χωρίς τύψεις. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες. Η θρεπτική τους αξία είναι μεγάλη και το σημερινό άρθρο θα σας πείσει να τα εντάξετε στην διατροφή σας, αν δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα.

Για ποιον λόγο πρέπει να εντάξουμε τα μαυρομάτικα φασόλια στην διατροφή μας λοιπόν; Δείτε 5 λογούς που θα σας πείσουν: 

Τα μαυρομάτικα φασόλια κάνουν καλό στην μνήμη!

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε θειαμίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β1. Η βιταμίνη Β1 κάνει καλό στην ομαλή λειτουργιά του μεταβολισμού αλλά και στην καλή λειτουργιά του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μνήμη μας να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αν τα μαυρομάτικα φασόλια, τα καταναλώνουμε πιο συχνά.

Δείτε ακόμα Οφέλη & κίνδυνοι που κρύβουν οι φράουλες για την υγεία & πως βοηθούν στην εγκυμοσύνη

Επίσης η βιταμίνη Β1 κάνει καλό και στις γνωστικές μας ικανότητες. Οπότε τα μαυρομάτικα φασόλια, φαίνεται πως είναι μια πολύ καλή λύση, αν βρίσκεστε σε περίοδο εξετάσεων!

Κάνουν καλό στην καρδιά!

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε Κάλιο και Νάτριο. Το Κάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.

Σε συνδυασμό με το Νάτριο, είναι οι ιδανικοί ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στη διέγερση των νεύρων και των μυών. Τέλος, ευθύνονται για την πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης αίματος, του εγκεφαλικού και των καρδιακών νοσημάτων.

Τα μαυρομάτικα φασόλια σε βοηθούν στην καλή φυσική κατάσταση!

Τα μαυρομάτικα φασόλια, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση γι’ αυτούς που δεν καταναλώνουν κρέας. Συγκεκριμένα, τα μαυρομάτικα είναι γεμάτα πρωτεΐνες, που αν δεν γίνει υπερκατανάλωση αυτών είναι ακίνδυνοι.

Δείτε ακόμα Δενδρολίβανο: Τα οφέλη στην υγεία μας & πως μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο;

Μάλιστα, βοηθούν στην καλή φυσική κατάσταση αφού ενδυναμώνουν τους μυς. Για την ακρίβεια,  1/2 φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα περιέχει 6,7 g πρωτεΐνης, και 1/2 φλιτζάνι κονσερβοποιημένα μαυρομάτικα περιέχει 5,7 γρ.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πηγή σιδήρου!

Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για τα κoρίτσια άνω των 13 ετών καθώς και για τις γυναίκες που βιώνουν την αναπαραγωγική τους ηλικιακή φάση. Παρόλα αυτά θα πρέπει να ξέρεις ότι ο σίδηρος από τα φυτικά προϊόντα, απορροφάται πιο δύσκολα από τον οργανισμό, σε συνδυασμό με τον σίδηρο που περιέχουν τα ζωικά προϊόντα.

Γι’ αυτό αν έχεις επιλέξει να απαρνηθείς τα ζωικά προϊόντα, θα πρέπει να ξέρεις να συνδυάζεις τα φυτικά προϊόντα μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην έχεις απώλεια σιδήρου.

Συγκεκριμένα, μπορείς να αυξήσεις την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, αν συνδυάσει τα τρόφιμα που τον περιέχουν με: χυμό πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ. Τα φρούτα δηλαδή που είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Δείτε ακόμα Μούσμουλα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν αλλά & τι πρέπει να προσέξουμε για την υγεία μας

Κάνουν καλό στα μάτια!

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α προστατεύει τα μάτια από τις γνώστες παθήσεις των ματιών. Επίσης κάνει καλό στα μαλλιά, στην υγεία του δέρματος (για παράδειγμα εμποδίζει την δημιουργία ακμής) και διατηρεί τα οστά μας γερά!

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close