Καθαρισμός προσώπου με ...λάδια

Τελευταία έχω γράψει αρκετά άρθρα για την πολυχρηστικότητα των λαδιών! Σήμερα έχω κάτι πολύ πρωτότυπο για εσάς! Καθαρισμός προσώπου με λάδια…Μμμ…είστε σκεπτικές σίγουρα…Πώς θα πλύνουμε το πρόσωπό μας με λάδι;

Προσωπικά, το έχω εντάξει στην εβδομαδιαία μου ρουτίνα, αν και το δέρμα μου έχει τάσεις λιπαρότητας. Μετά τον καθαρισμό το δέρμα είναι καθαρό, απαλό και ενυδατωμένο, σε σημείο που ίσως παραλήψετε τη χρήση ενυδατικής!

Ας δούμε όμως πώς δουλεύει. Το δέρμα μας παράγει σμήγμα από τους σμηγματορροϊκούς αδένες. Το σμήγμα δεν είναι βρωμιά, όπως πολλοί πιστεύουν… Είναι μια ελαιώδης, κηρώδης ουσία απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας μας. Την προστατεύει από βακτήρια και άλλους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες και βοηθά στην διατήρηση της φυσικής εσωτερικής ενυδάτωσης του δέρματος.

Υπερβολική έκκριση σμήγματος οδηγεί σε μαύρα στίγματα και ακμή ενώ πολύ λίγο σμήγμα σημαίνει ξηρό δέρμα. Πολλές κοπέλες με προβλήματα λιπαρότητας χρησιμοποιούν πολύ ισχυρά καθαριστικά προσώπου, γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ουσιαστικά, όμως, το επιδεινώνουν, καθώς έτσι προάγεται η υπερπαραγωγή σμήγματος, με αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως επιπλέον ακμή, λευκά σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Τα λάδια που χρησιμοποιούμε στον καθαρισμό αυτό τραβούν το σμήγμα από το δέρμα το διαλύουν και το αντικαθιστούν με νέο καθαρό λιπαρό μανδύα. Το δέρμα μένει εξισορροπημένο χωρίς να ακολουθεί υπερπαραγωγή σμήγματος.

Τα διάφορα έλαια έχουν διαφορετικές καθαριστικές ιδιότητες, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα. Άλλα έλαια θα χρησιμοποιήσουμε για λιπαρό και άλλα για ξηρό δέρμα.

Για να μη σας μπερδεύω με τα επιστημονικά, ιδανικά έλαια για ξηρό δέρμα είναι το λάδι αβοκάντο, το αμυγδαλέλαιο και το αργκάν. Το λιπαρό δέρμα ζητά λάδια όπως το καστορέλαιο, το κανναβέλαιο και το ηλιέλαιο, όλα ψυχρής έκθλιψης φυσικά.

 

Συνταγή καθαρισμού για ξηρό δέρμα:
10 μλ καστορέλαιο
10 μλ λάδι αργκάν
30 μλ. λάδι αβοκάντο
30 μλ. αμυγδαλέλαιο
1 μλ βιταμίνη Ε

 

Συνταγή καθαρισμού για λιπαρό δέρμα:
30 μλ ηλιέλαιο
15 μλ καστορέλαιο
15 μλ φουντουκέλαιο
8 μλ κανναβέλαιο
1 μλ βιταμίνη Ε

Η χρήση του καθαριστικού προτείνω να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, πολλές όμως κοπέλες το χρησιμοποιούν ακόμα και για να αφαιρέσουν το make-up τους κάθε βράδυ. Εσείς θα δείτε τί ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

Εφαρμόζουμε μια μικρή ποσότητα στο χέρι μας (5-10 μλ) και κάνουμε μασάζ σε στεγνό δέρμα για 1 με 2 λεπτά. Δε χρειάζεται να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας πριν, καθώς το λάδι εφαρμόζεται άφοβα και στα μάτια και τραβάει κάθε ακαθαρσία. Αν πάλι το επιθυμείτε, μπορείτε να το κάνετε πριν τον καθαρισμό με λάδι.

Έπειτα βάζουμε μια βρεγμένη σε ζεστό νερό πετσετούλα πάνω στο πρόσωπό μας για 30 δευτερόλεπτα, ώστε να ανοίξουν οι πόροι. Έπειτα απαλά αφαιρούμε το λάδι σκουπίζοντας με την πετσέτα.

Αν απαιτείται, ξαναβρέξτε την πετσέτα με ζεστό πάντα νερό και σκουπίστε το πρόσωπό σας μέχρι να αφαιρεθεί το λάδι. Στο τέλος της διαδικασίας το δέρμα δεν είναι λιπαρό, αλλά απαλό, καθαρό και ενυδατωμένο. Συνεχίζετε με την καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης.

Στη φωτογραφία βλέπετε το μοναδικό ντεμακιγιάζ μου με καστορέλαιο και ανθόνερο νερόλι, με κρεμώδη και μη λιπαρή υφή. Αφαιρεί ακόμα και το αδιάβροχο μακιγιάζ.

 

ntemakigiaz

 

photo via pinterest

Close