Καθημερινά τρώμε ζυμαρικά, τυρί και σοκολάτα με υπολείμματα κατσαρίδας- “Είναι προτιμότερο από τα φυτοφάρμακα”, τονίζουν οι επιστήμονες

Καθημερινά τρώμε ζυμαρικά, τυρί και σοκολάτα με υπολείμματα κατσαρίδας- “Είναι προτιμότερο από τα φυτοφάρμακα”, τονίζουν οι επιστήμονες

Κι όμως, τα περισσότερα ζυμαρικά, τυριά και σοκολάτες, εμπεριέχουν υπολείμματα κατσαρίδας. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι προτιμότερο από το να καταναλώνουμε φυτοφάρμακα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με μελέτες ερευνητών, σε πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως για παράδειγμα είναι τα ζυμαρικά, το τυρί και η σοκολάτα, εμπεριέχονται αρκετά υπολείμματα κατσαρίδας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, αφού είναι προτιμότερο από το να τρώμε φυτοφάρμακα, τονίζουν οι επιστήμονες.

Τα ζωύφια δεν λείπουν ποτέ από τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων, από την παραγωγή των καλλιεργειών, καθώς κι από τη μεταφορά στην αποθήκευση. Πολλοί θεωρούν ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές διασφαλίζουν ότι το τελικό προϊόν σας δεν έχει σφάλματα, αυτό, όμως, μπορεί να μην συμβαίνει πάντα.

Έρποντες και ιπτάμενες κατσαρίδες στο σπίτι: Η συνταγή της γιαγιάς που θα τις εξαφανίσει μια και καλή

H αλήθεια είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπεί η έκθεση των τροφίμων στα ζωύφια. Τα σφάλματα είναι άφθονα στα γεωργικά συστήματα, και έτσι οι κανονισμοί περιορίζουν τον έλεγχο τους, ώστε να μην υπάρχει υπερβολική έκθεση, όχι όμως, καθόλου.

Λευκές κατσαρίδες: Κάνουν φωλιές στο σπίτι- Οι κίνδυνοι και πως να απαλλαγείτε

Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, οι παρασκευαστές τροφίμων επιτρέπεται νόμιμα να παράγουν τρόφιμα με ίχνη εντόμων όπως μέρη κατσαρίδων, τα οποία θεωρούνται «φυσικοί μολυντές» και θεωρούνται ασφαλή για δημόσια κατανάλωση.

Η μέση σοκολάτα σας, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 8 μέρη εντόμων. Σε μια μελέτη του 2017 από την εταιρεία ελέγχου μυρμηγκιών και εντόμων Terro, αυτό σημαίνει ότι οι λάτρεις της σοκολάτας είναι πιθανόν να τρώνε σχεδόν 6.000 κομμάτια ζωύφιων στη διατροφή τους κάθε χρόνο.

Κατσαρίδες: Η μυστική συνταγή της γιαγιάς με μόνο 2 υλικά που θα τις εξαφανίσει οριστικά από το σπίτι σας

Για εκείνους δε, που θεωρούν ότι έχουν αλλεργία στη σοκολάτα, ίσως τα πράγματα να είναι πολύ πιο διαφορετικά απ’ όσο θέλουν να πιστεύουν. Ο αλλεργιολόγος Morton Teich στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν κνίδωση, ημικρανίες, κράμπες ή φαγούρα μετά την κατανάλωση σοκολάτας πιθανότατα προκαλούνται από μέρη κατσαρίδας και περιττώματα σε κόκκους κακάο, όχι από τη σοκολάτα αυτή καθ’ αυτή.

Μύγες στα φαγητά: Τί μπορούμε να πάθουμε και πως να τις διώξουμε

Αλλά προτού αποφασίσετε να εγκαταλείψετε τη σοκολάτα οριστικά, ακόμη και αν δεν έχετε βιώσει αλλεργική αντίδραση, ο Teich εξηγεί ότι η αποτροπή της διείσδυσης των ζωυφίων στη συγκομιδή θα απαιτούσε στην πραγματικότητα τη χρήση περισσότερων φυτοφαρμάκων.

Η κατανάλωση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων δεν είναι μόνο πιο επιβλαβής για την υγεία σας από τα μέρη του ζωύφιου, αλλά σχετίζεται με μια σειρά από περιβαλλοντικά επιβλαβείς επιπτώσεις, όπως η μόλυνση του νερού και του εδάφους , καθώς και η θανάτωση μη στοχευμένων φυτών και άγριας ζωής, όπως πτηνά και ψάρια

Το κόλπο με τα μακαρόνια που θα κάνει τα γαριασμένα σας σεμεδάκια σα καινούργια

Φυσικοί ρυπαντές εμφανίζονται επίσης σε μια σειρά από κοινά βασικά τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά. Σύμφωνα με τους κανόνες του FDA, τα δείγματα ζυμαρικών οφείλουν να περιέχουν περισσότερα από 225 κομμάτια εντόμων ανά 225 γραμμάρια ζυμαρικών για να μπορούν να απαγορευθούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα έντομα συνήθως δαγκώνουν το σιτάρι από μέσα, αφήνοντας πίσω κομμάτια σε κάθε πιθανό γραμμάριο ζυμαρικών που καταναλώνετε. Εκτός από τα ζυμαρικά και τη σοκολάτα, όμως, τα μέρη της κατσαρίδας βρίσκονται επίσης σε ποπ κορν, φρούτα και τυρί.

Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος τη Τρίτη (01/04/2025) στην Αττική

Ο Teich είπε στο ABC News ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε τα έντομα στο φαγητό σας και μάλλον θα πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε για αυτό ή «μάλλον θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε εντελώς».