λίπος-προβλήματα υγείας-ανάλογα-το-σημείο-που-το-έχουμε-

Το λίπος δεν το έχουν όλοι οι άνθρωποι, στα ίδια σημεία του σώματος. Διαφορετικά προβλήματα υγείας μπορεί να δημιουργηθούν αν έχουμε λίπος στη κοιλιά, στα πόδια, στους μηρούς και άλλα. Από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύουμε ανάλογα με το σημείο που το έχουμε;

Λίπος έχουν όλοι οι άνθρωποι και σε φυσιολογικά επίπεδα, το χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί φυσιολογικά. Όταν όμως έχουμε μεγάλα επίπεδα λίπους στο σώμα μας, η υγεία μας κινδυνεύει πολύ. Όμως κινδυνεύουμε από διαφορετικά προβλήματα υγείας, ανάλογα με το σημείο του σώματος που το έχουμε.

Δείτε ακόμα Στέβια, ασπαρτάμη, ζαχαρίνη: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για προβλήματα υγείας που προκαλούν

Σήμερα θα δούμε από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύουμε ανάλογα με το σημείο του σώματος που έχουμε το περισσότερο λίπος αλλά και το τι σημαίνει συνολικά για την υγεία μας το λίπος στο εκάστοτε σημείο του σώματος. Διαβάστε παρακάτω:

Γιατί το σωματικό λίπος είναι φυσιολογικό

Πέρα από την ανεπιθύμητη εμφάνισή του σε προβληματικές περιοχές όπως η κοιλιά και οι μηροί μας, το λίπος είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του σώματός μας.

Ο λιπώδης ιστός όχι μόνο απελευθερώνει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την όρεξη, αλλά επηρεάζει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα, ο λιπώδης ιστός περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζουν τη φλεγμονή, καταπραϋντικά.

Προσοχή όμως, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή λιποκυττάρων, δημιουργώντας χρόνια φλεγμονή και διαταράσσοντας τον υγιή μεταβολισμό σας.

Κοιλιακό λίπος

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σωματικού λίπους και είναι γνωστός ως σπλαχνικό λίπος. Αυτός ο τύπος λίπους είναι εσωτερικός και συσσωρεύεται γύρω από τα ζωτικά μας όργανα στο σώμα μας. Αρχίζουμε να παρατηρούμε αυτό το λίπος όταν τρώμε πάρα πολλές θερμίδες και δεν κάνουμε αρκετή σωματική άσκηση.

Μπορεί να είναι σημάδι χαμηλού μεταβολισμού ή ότι έχετε ορμονική ανισορροπία. Για τις γυναίκες, είναι σύνηθες το σώμα να αλλάζει πού αποθηκεύει λίπος, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε.

Μετά την εμμηνόπαυση οι μύες μας μειώνονται και το λίπος των γυναικών αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Καθώς οι γυναίκες γερνούν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά, ακόμα κι αν δεν βάζουν επιπλέον βάρος.

λίπος-προβλήματα υγείας-ανάλογα-το-σημείο-που-το-έχουμε-

Λίπος στο άνω μέρος του βραχίονα

Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε μια δυσανάλογη ποσότητα λίπους στο άνω μέρος των βραχιόνων σας, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας.

Για παράδειγμα, εάν παίρνετε οποιοδήποτε είδος ορμονικής φαρμακευτικής αγωγής που αλλάζει τα επίπεδα ορμονών σας, τότε μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε περισσότερη παραγωγή λίπους στο άνω μέρος των βραχιόνων σας.

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν λίπος στα χέρια από τους άνδρες. Για παράδειγμα, είναι πολύ συνηθισμένο για τις γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση να κερδίζουν βάρος στο άνω μέρος των βραχιόνων καθώς πέφτουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

λίπος-προβλήματα υγείας-ανάλογα-το-σημείο-που-το-έχουμε-

Γοφούς και πλαϊνά

Είναι γνωστό ότι είναι κέντρο αποθήκευσης λίπους, ειδικά για τις γυναίκες. Αυτό προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως λαβές αγάπης και η κύρια αιτία είναι πιθανό να είναι η κληρονομικότητα, καθώς και η υπερβολική ποσότητα γλουτένης και γάλακτος.

Δείτε ακόμα 7 τρόφιμα που καταστρέφουν τα νεφρά και με ποια τρόφιμα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε

Και φυσικά, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στο να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος εδώ. Επίσης, εάν παίρνετε φάρμακα με βάση τα οιστρογόνα (όπως ένα αντισυλληπτικό χάπι), είναι σύνηθες να παράγετε περισσότερο λίπος σε αυτές τις περιοχές.

λίπος-προβλήματα υγείας-ανάλογα-το-σημείο-που-το-έχουμε-

Κάτω πλάτη και μέση

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι συχνά ο ένοχος για την παραγωγή λίπους σε αυτόν τον τομέα. Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, επεξεργασμένων υδατανθράκων και ζαχαρούχων ποτών εκτός από τη μη συχνή άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση υπερβολικού λίπους στο κάτω μέρος της πλάτης και στη μέση.

Αυτός ο τύπος λίπους δεν είναι κοινός μόνο για τις γυναίκες, αλλά μπορεί συχνά να βρεθεί και στους άνδρες. Το στομάχι μας δεν μεγαλώνει μόνο λόγω της συλλογής υπερβολικού λίπους, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για μεγαλύτερο στομάχι.

Ένας από αυτούς τους λόγους είναι η άβολη εμφάνιση φουσκώματος, το οποίο μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με μερικά βασικά βήματα, δίνοντάς σας ένα φυσικά πιο επίπεδο στομάχι.

λίπος-προβλήματα υγείας-ανάλογα-το-σημείο-που-το-έχουμε-

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close