mascne_ακμή_από_την_προστατευτική μάσκα_πως_αντιμετωπίζεται_

Πως προκαλείται η ακμή από την μάσκα προστασίας και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Με την έξαρση του κορονοϊού οι Έλληνες ήρθαν αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και αυτή φυσικά είναι, η επιβολή μάσκας προστασίας στους δημόσιους χώρους. Η μάσκα προστασίας παλιότερα αφορούσε μόνο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Πλέον όμως κάθε άνθρωπος έχει από μία μάσκα προστασίας στο κεφάλι του και από μία μάσκα προστασίας στην τσάντα του. Φυσικά οι μάσκες προστασίας είναι πολύ χρήσιμες και μας βοηθούν να προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας, όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από άλλες ασθένειες.

Δείτε ακόμα Κορονοϊός: Πώς πρέπει φοράμε την μάσκα  Ποια μάσκα είναι η καλύτερη, 

Μάλιστα και πριν τον κορονοϊό πολλοί άνθρωποι όταν αρρώσταιναν με κάποια ίωση και υποχρεώνονταν για δικούς τους λόγους να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία ή μετρό, φορούσαν μάσκα προστασίας για να μην μεταδώσουν τα μικρόβια και σε άλλους ανθρώπους. Σπάνιο φαινόμενο, αλλά γινόταν.

Η μάσκα προστασίας μπορεί να μας προφυλάσσει από τα μικρόβια, όμως φαίνεται πως η καθημερινή της και πολύωρη χρήση της, έκανε πολλούς ανθρώπους να εκδηλώσουν mascne. Η πάθηση mascne είναι η ακμή που δημιουργείται εξαιτίας της μάσκας. Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Διαβάστε παρακάτω: 

Τι ακριβώς είναι η mascne και τι την προκαλεί;

Η λέξη mascne ή maskne είναι σύνθετη και προέρχεται από το mask που στα αγγλικά σημαίνει μάσκα και το acne που σημαίνει ακμή. Στην ουσία πρόκειται για την acne mechanica όπως την αποκαλούν οι ειδικοί. Η mascne είναι ένα είδος ακμής που προκαλείται στο κάτω μέρος του προσώπου από την συχνή χρήση μάσκας προστασίας.

Έχει πολλές και διαφορετικές μορφές εκδήλωσης. Ανάλογα με το πόσο ευαίσθητο δέρμα έχει κάποιος αλλά και τι προδιάθεση διαθέτει ένας άνθρωπος στην ακμή ορίζεται και η ένταση του προβλήματος, δηλαδή αν η ακμή είναι σοβαρή ή πιο ήπια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο ήταν συνηθισμένο για γιατρούς, νοσηλευτές και κάποιους αθλητές. Όμως για όλους τους υπόλοιπους είναι πρωτόγνωρο. Επίσης έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ασθενών με ακμή τέτοιου τύπου εξαιτίας της συχνής χρήσης μάσκας εξαιτίας του κορονοϊού.

Δείτε ακόμα Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Το επαναχρησιμοποιημένο αυτό προστατευτικό ύφασμα ή η εφαρμογή μίας κλασικής χειρουργικής μάσκας μίας χρήσης, δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει σωστά και προκαλείται τριβή, η οποία οδηγεί σε ερεθισμούς. Απομακρύνει παράλληλα τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας.

Έτσι η αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας και σμήγματος στην επιδερμίδα είναι μονόδρομος. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την δημιουργία ακμής, είναι και η υγρασία που δημιουργείται ανάμεσα στο ύφασμα και στο δέρμα, κατά την αναπνοή και τον ιδρώτα.

Τα βακτήρια παγιδεύονται ανάμεσα στο δέρμα και την μάσκα και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Οι πόροι λοιπόν ενδέχεται να φράξουν και να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής στα σημεία του προσώπου που έρχονται σε επαφή με την μάσκα.

Δείτε ακόμα Ακμή στα μωρά: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Τέλος, το άγχος συμβάλλει ενεργά στο να εμφανιστεί ακμή. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το άγχος έχει αυξηθεί εξαιτίας του κορονοϊού αλλά και του εγκλεισμού τα τελευταία δύο χρόνια περίπου. Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες όμως κατά την διάρκεια εφαρμογής της μάσκας υπάρχουν και αιτίες που οφείλονται στην ίδια την μάσκα.

Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν συχνά ή δεν πλένουν σωστά τις υφασμάτινες μάσκες τους. Επίσης οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μάσκες χειρουργικές, ξεχνούν ότι είναι μίας χρήσης και τις χρησιμοποιούν ξανά και ξανά, ενώ δεν πρέπει.

Πως να προλάβετε ή να σταματήσετε την ακμή από την μάσκα προστασίας

Μερικές καθημερινές συνήθειες αλλά και η σωστή καθαριότητα και φροντίδα του προσώπου αλλά και της μάσκας που χρησιμοποιούμε μπορούν να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της mascne. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ακμή δεν είναι ίδια με την συνηθισμένη ακμή, αφού στην συνηθισμένη ακμή μερικές φορές απαιτείται μέχρι και λήψη χαπιών.

Βέβαια αυτό μπορεί να διαφέρει στους ανθρώπους που πάσχουν ήδη από ακμή και η προστατευτική μάσκα έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Πέρα λοιπόν από τις γνωστές συμβουλές για την σωστή απολύμανση των χεριών και την σωστή καθαριότητα της μάσκας, υπάρχουν και μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Επιλογή και χρήση της μάσκας προστασίας

Για αρχή θα πρέπει να προτιμάτε υφασμάτινες μάσκες από ελαφριά υλικά και φυτικές ίνες όπως είναι το μετάξι, το σατέν ή το βαμβάκι. Αυτά τα υφάσματα παγιδεύουν λιγότερη υγρασία και στρεσάρουν λιγότερο το δέρμα σε σχέση με τις συνθετικές μάσκες.

Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα μία καθαρή μάσκα προσώπου. Θα πρέπει να την έχετε πλύνει σε υψηλή θερμοκρασία με απορρυπαντικό χωρίς άρωμα, που δεν θα ερεθίσει το δέρμα. Τέλος θα πρέπει να την έχει σιδερώσει έτσι ώστε να την αποστειρώσετε κιόλας.

Προτού φορέσετε την μάσκα και αφού την βγάλετε θα πρέπει να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν όπως είναι το σαπούνι για το πρόσωπο, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια που έχουν συσσωρευθεί ανάμεσα στην μάσκα και στο πρόσωπό σας. Η μάσκα θα πρέπει να αλλάζεται αμέσως, μόλις υγρανθεί.

Tips για την περιποίηση προσώπου ενάντια στην ακμή από τη μάσκα προστασίας

Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγετε τα έντονα καθαριστικά προϊόντα και την υπερβολική απολέπιση του προσώπου γιατί τείνουν να αφυδατώνουν την επιδερμίδα. Επίσης θα πρέπει να φροντίζετε να ενυδατώνετε σωστά το πρόσωπό σας και να φοράτε την αντηλιακή σας κρέμα για να ενισχύσετε τον φυσικό φραγμό της επιδερμίδας.

Μην ξεχνάτε να βάζετε ενυδατική κρέμα στο πρόσωπο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν εφαρμόσετε την μάσκα και εφαρμόστε περισσότερη κρέμα στα σημεία που δημιουργείται τριβή. Θα πρέπει να αποφεύγετε την χρήση make up διότι τείνει να κλείνει τους πόρους του δέρματος.

Με αυτόν τον τρόπο το δέρμα δεν αναπνέει σωστά και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ακμή σας. Επίσης θα πρέπει τα χείλη σας να διατηρούνται ενυδατωμένα αλλά να αποφεύγετε τα κραγιόν καθώς ενδέχεται να κολλήσει το κραγιόν πάνω στην μάσκα.

Δείτε ακόμα Έχετε σπυράκια στα παρακάτω σημεία του σώματός σας; Δείτε τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας σε κάθε περιοχή!

Τέλος είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό για να διατηρείτε το δέρμα αλλά και τον οργανισμό σας γενικότερα ενυδατωμένο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ελαστικότητα του δέρματος και αποτρέπεται η δημιουργία της ακμής.

Photo cover via: beautifulskin.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το πρόσωπο και το σώμα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

 

Close