Η Dr. Brigman ειδικός στην διατροφή, εξηγεί ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να αφήνουμε για πάνω από 24 ώρες στο ψυγείο και συγκεκριμένα στη συντήρηση
Οι περισσότεροι, θεωρούμε, πως αν βάλουμε ένα φαγητό στο ψυγείο, δεν έχει κίνδυνο να χαλάσει. Πόσο αληθεύει όμως αυτό; Η ειδικός στην διατροφή Dr. Tracey Brigman, εξηγεί ποιες είναι οι τροφές που απαγορεύεται να μένουν πάνω από 24 ώρες στο ψυγείο και συγκεκριμένα στη συντήρηση.
Πιστεύουμε πως αν βάλουμε ένα τρόφιμο στο ψυγείο, είναι δυνατόν να παραμείνει ατόφιο, χωρίς να χαλάσει, ακόμη και για ημέρες. Κι όμως, υπάρχουν τροφές που δεν αντέχουν πάνω από μια μέρα ούτε στο ψυγείο και είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε ποιες είναι αυτές, αφού σε περίπτωση που τις καταναλώσουμε μετά από ημέρες, είναι πιθανό να μας προκαλέσουν μέχρι και πρόβλημα υγείας.

Photo via: ow.gr
«Τα περισσότερα έτοιμα φαγητά μπορούν με ασφάλεια να καταναλωθούν μετά από 3-4 ημέρες, εφ’ όσον μπουν στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Dr. Tracey Brigman, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια.
Δεν είστε γλυκοαίματοι απλά σας λείπει αυτή η βιταμίνη – Οι τροφές που πρέπει να τρώτε για να μην σας τσιμπάν τα κουνούπια
Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα φαγητά, ούτε, φυσικά, για όλα τα συστατικά. Όπως εξηγεί, ορισμένα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων και πρέπει να καταναλώνονται πολύ νωρίτερα από την μία ημέρα.
Ωμό κοτόπουλο
Σε περίπτωση που αγοράσατε κοτόπουλο και το ξεχάσατε δύο 24ωρα ή και παραπάνω, στο ψυγείο, είναι πιθανό να μυρίζει ήδη πολύ άσχημα.Το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην ανάπτυξη σαλμονέλας, διότι έχει λιγότερο πυκνό κρέας απ’ ό,τι για παράδειγμα, το μοσχάρι. Έτσι το βακτήριο διεισδύει εύκολα στο εσωτερικό του

Photo via: healthstories.gr
Οφείλετε να μαγειρεύετε πολύ καλά το ωμό κοτόπουλο πριν συμπληρώσει δύο ημέρες στο ψυγείο. Μετά το μαγείρεμα, πρέπει να το καταναλώνετε εντός το πολύ τεσσάρων ημερών, ώστε να αποφύγετε τις πιθανές συνέπειες ενός χαλασμένου κοτόπουλου.
Μαγειρεμένο ρύζι
Το ρύζι, σίγουρα, μπορεί να αντέξει για μήνες όταν είναι ωμό. Όταν μαγειρευτεί, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού είναι ασφαλές να καταναλωθεί για ελάχιστες, μόνο, ημέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι επιρρεπές στην μόλυνση από ένα βακτήριο που λέγεται βάκιλλος ο κηρόχρους. Αυτό υπάρχει ως σαπρόφυτο στο χώμα και μπορεί να μολύνει εύκολα το ρύζι, όσπρια, χορταρικά κ.λ.π.

Photo via: cantina.protothema.gr
«Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια του βακίλλου αυτού. Με την πάροδο των ημερών αυτά πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνη που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η Dr. Brigman. «Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν το μαγειρεμένο ρύζι ή άλλο τρόφιμο που περιέχει τα σπόρια, παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό χώρο».
Ποιοι είναι οι τρόποι για να πίνω περισσότερο νερό μέσα στη μέρα;
Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον βάκιλλο. Επομένως, είναι υψίστης σημασίας, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο ρύζι εντός μίας ημέρας και όχι παραπάνω.
Καθαρισμένα σφιχτά αυγά
Το τσόφλι των αυγών δρα ως προστατευτική στοιβάδα που απομακρύνει τα βακτήρια, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Όταν η στοιβάδα αυτή αφαιρεθεί, τα βακτήρια εισβάλλουν γρήγορα στους πόρους του αυγού και το μολύνουν.
Ο κίνδυνος που ενέχει το καθαρισμένο αυγό ,είναι η μόλυνση του με λιστέρια – ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στους ενήλικες με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και στα νεογνά. Η USDA συνιστά να βάζετε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος. Ποτέ μην αφήνετε τα βρασμένα αυγά ή τα πιάτα που περιέχουν αυγό εκτός ψυγείου για περισσότερη ώρα.

Photo via: cantina.protothema.gr
Να αποφεύγετε να τα καθαρίσετε, εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως. Αντίθετα, τα βρασμένα σφιχτά αυγά με το τσόφλι, είναι ασφαλή για κατανάλωση για περίπου μία εβδομάδα, εφ’ όσον παραμένουν εντός ψυγείου.
Αυτά τα ποτήρια νερού βλάπτουν την υγεία μας-Ποιο είναι το πιο υγιεινό υλικό
Ωμός κιμάς
Σε περίπτωση που βάλετε τον κιμά στον ψυγείο για να τον μαγειρέψετε αργότερα, αλλά τελικά ξεχαστήκατε, οφείλετε να γνωρίζετε πως ο κιμάς αντέχει μία ή το πολύ δύο ημέρες στο ψυγείο, πριν αρχίσει να αλλοιώνεται. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο υγρασίας, το οποίο τον καθιστά μαγνήτη για τα βακτήρια, λέει η Dr. Brigman.

Photo via: cretalive.gr
Επιπλέον, μπορεί στο εσωτερικό του να έχουν εισβάλλει ήδη βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος, κατά την πολτοποίηση του. Μην ξεχάσετε, ακόμη, πως ο κιμάς μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli) και σαλμονέλα. Και τα δύο προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Αξίζει, ακόμη, να διαβάσετε ποιες είναι οι τροφές που απαγορεύονται αν έχετε πόνους στις αρθρώσεις
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.