Τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν σκουλήκια – Είναι η νέα πρωτεΐνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα τρόφιμα που περιέχουν σκόνη από σκουλήκια- Είναι η νέα πρωτεΐνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί με το ότι τα σκουλήκια είναι η νέα πρωτεΐνη. Τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν σκουλήκια ακόμη κι αν δεν το ξέρουμε.

Φαίνεται πως Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει για εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και τα έντομα αναδεικνύονται ως η Νο1 επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον περασμένο Ιανουάριο τη χρήση σκόνης σκουληκιών (αλευροσκώληκα) που έχει φυσικά υποστεί επεξεργασία με υπεριώδες φως, ως νέο τρόφιμο.

Η σκόνη σκουληκιών είναι η νέα τάση για βιώσιμη πρωτεΐνη – Τα τρόφιμα που ήδη την περιέχουν εν αγνοία μας

Photo via: kanarinokosmos.gr

Οι κατασκευαστές θα μπορούν να περιλαμβάνουν μέχρι και 4% αυτής της βιώσιμης πρωτεΐνης σε προϊόντα όπως ψωμί, τυρί και ζυμαρικά στο πλαίσιο μίας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του διατροφικού συστήματος.

Ο πρώτος Millenial που θα γίνει Άγιος από την Καθολική Εκκλησία – Όλοι θέλουν να δουν το άφθαρτο σώμα του 15χρονου “Influencer του Θεού”

Μάλιστα, η Nutri’Earth μία γαλλική εταιρία έλαβε αποκλειστική άδεια κυκλοφορίας για 5 χρόνια, εδραιώνοντας την ηγετική της θέση στη καινοτομία των βιώσιμων τροφίμων ενώ η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει τόσο ενθουσιασμό όσο και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αξιολόγησε διεξοδικά αυτό το νέο συστατικό για να διασφαλίσει ότι πληροί όλα τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων του Ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η σκόνη σκουληκιών είναι η νέα τάση για βιώσιμη πρωτεΐνη – Τα τρόφιμα που ήδη την περιέχουν εν αγνοία μας

Photo via: vista.com

Αξίζει να ξέρετε ότι πρόκειται για επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνη που λαμβάνεται από ολόκληρες προνύμφες Tenebrio molito, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμιά, γλυκίσματα, ζυμαρικά, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, τυριά αλλά και προϊόντα τυριού καθώς και κομπόστες φρούτων και λαχανικών.

Για 8η συνεχόμενη χρονιά η Φιλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στο κόσμο – Ποια θέση παίρνει η Ελλάδα;

Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει μία πρώτη θερμική επεξεργασία για την εξάλειψη πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών, ακολουθούμενη από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας. Τέλος η άλεση του εντόμου γίνεται σε λεπτή σκόνη, κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η συγκεκριμένα μάλιστα επεξεργασία αυξάνει την περιεκτικότητα της πρωτεϊνικής αυτής σκόνης σε βιταμίνη D. Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει βέβαια ότι τα άτομα που είναι αλλεργικά στα όστρακα μπορεί αν εμφανίσουν διασταυρωμένες αντιδράσεις.

Αυτό διότι οι πρωτεΐνες των εντόμων μοιράζονται δομικές ομοιότητες με εκείνες των καρκινοειδών. Για την προστασία των καταναλωτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εφαρμόσει αυστηρά μέτρα επισήμανσης και διαφάνειας, όπως:

Το κόλπο των 5 δευτερολέπτων για να μην ξεχνάς εύκολα κανένα όνομα από τον κορυφαίο mentalist του κόσμου

Υποχρεωτική δήλωση συστατικών – Οι παραγωγοί πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα στη συσκευασία ότι το προϊόν περιέχει σκόνη αλευροσκώληκα.

Προειδοποιήσεις για αλλεργιογόνα – Η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει ορατή προειδοποίηση για τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή.

Η σκόνη σκουληκιών είναι η νέα τάση για βιώσιμη πρωτεΐνη – Τα τρόφιμα που ήδη την περιέχουν εν αγνοία μας

Photo via: in.gr

Πού μπορείτε να συναντήσετε το σκουληκάλευρο

Το νέο τρόφιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τροφών όπως: Ψωμί και αρτοσκευάσματα: Η ενσωμάτωση αυτής της πρωτεΐνης θεωρείται ότι βελτιώνει τη θρεπτική αξία και μειώνει την ανάγκη για άλλες, πιο ρυπογόνες πηγές πρωτεΐνης.

Επεξεργασμένα τυριά: Η σκόνη μπορεί να προστεθεί για να εμπλουτίσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά σε μορφές όπως τυριά κρέμα ή αλείμματα. Ζυμαρικά. Γλυκίσματα. Κομπόστες φρούτων και λαχανικών.

Τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν σκουλήκια – Είναι η νέα πρωτεΐνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση