Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και  τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο αποτελεσματική

Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και γιατί είναι τόσο αποτελεσματική; Τα τρία στάδια και το πρόγραμμα διατροφής για απώλεια κιλών.

Τα ποσοστά της παχυσαρκίας στις δυτικές κοινωνίες έχουν ανέβει πολύ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνθρωποι, που προσπαθούν να χάσουν κιλά είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους αισθητικής. Επειδή η διάτα είναι μια δύσκολη εμπειρία για τον οποιοδήποτε, όλοι προσπαθούμε να τελειώνουμε με αυτή, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Έτσι, πολύ συχνά, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και στα βιβλιοπωλεία, εναλλακτικές μέθοδοι δίαιτας, που υπόσχονται γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους. Σήμερα, θα αναφερθούμε στην μεταβολική δίαιτα.

Η μεταβολική δίαιτα είναι μια πρόταση από την διατροφολόγο Diane Kress. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, έγινε γνωστό όταν η διατροφολόγος εξέδωσε ένα βιβλίο, που μιλάει αναλυτικά γι’ αυτή την μορφή διατροφής. Διαβάστε παρακάτω:

Η Diane Kress, πιστοποιημένη διατροφολόγος από τις ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα διατροφής και έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο The Metabolism Miracle. Η Diane Kress συνεργάστηκε με πολλούς ασθενείς βοηθώντας τους να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία και να θεραπεύσουν τον διαβήτη τύπου II.

Διαβάστε ακόμα για την διατροφή Facelift: Σας βοηθά να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες & να χάσετε βάρος!

Το βιβλίο της βασίζεται στην προσωπική της εμπειρία και υπάρχουν σε αυτό, επιστημονικά ευρήματα και ιατρικά περισταστικά που το κάνουν ακόμη πιο εύκολο στην ανάγνωση. Το 2010, η Daily Mail απένειμε στο The Metabolism Miracle το βραβείο «Βιβλίο Διατροφής της Χρονιάς» .

Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο αποτελεσματική

Πως λειτουργεί;

Οι άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία δίαιτας, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο που λέγεται “οροπέδιο” . Αυτό το φαινόμενο, στην ουσία δεν βοηθάει το σώμα να χάσει κιλά, παρόλο που η διατροφή που ακολουθεί ο άλλος, είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη.

Για αρχή, αξίζει να γνωρίζετε, ότι όταν ένα σώμα νιώθει ότι δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα τροφής, ενστικτωδώς προσπαθεί να επιβιώσει από μια ενδεχόμενη λιμοκτονία. Έτσι, ξεκινάει να καταναλώνει το αποθηκευμένο λίπος.

Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος, μειώνει τις ποσότητες τροφής, το σώμα για  να μην πεθάνει από την πείνα, ξεκινάει να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αδυνάτισμα και την απώλεια λίπους.

Ο στόχος της μεταβολικής δίαιτας είναι να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένα όργανα στο σώμα όπως είναι το ήπαρ και το πάγκρεας. Όταν ξεκινήσουν να λειτουργούν με άλλο τρόπο, θα ισορροπήσουν και τον μεταβολισμό.

Οι δυο τύποι μεταβολισμών

Στο βιβλίο The Metabolism Miracle, η Diane Kress διακρίνει 2 κύριους τύπους μεταβολισμού.

Κανονικός (μεταβολισμός Α): Ο μεταβολισμός που έχουν οι αδύνατοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν γυμνάζονται αναγκαστικά πολύ.

Μεταβολισμός Β: Ο μεταβολισμός που έχουν τα υπέρβαρα άτομα. Το σώμα των ατόμων με υπερβολικό βάρος δεν είναι σε θέση να απορρίψει σωστά τη γλυκόζη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρά τους να συσσωρεύουν λίπος.

Κατά κοινή ομολογία, η μείωση των θερμίδων οδηγεί και σε απώλεια βάρους. Αυτό όμως, δεν είναι δεδομένο. Ο μεταβολισμός μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ορμόνη ινσουλίνη. Είναι υπεύθυνη για τη μείωση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα.

Διαβάστε ακόμα για τον διατροφικό test που φανερώνει αν πάσχετε από κάποια διατροφική διαταραχή 

Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης μας κάνει να τρώμε περισσότερη ζάχαρη. Παίρνει επίσης το γλυκογόνο από το συκώτι, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κάνοντας τα λιποκύτταρα να αρχίσουν να αποθηκεύουν λίπος.

Ως εκ τούτου, σχηματίζεται ένας φαύλος κύκλος: τρώμε γλυκά για να αυξήσουμε το επίπεδο της ινσουλίνης. Αυτό φυσικά, μας κάνει να θέλουμε να καταναλώνουμε διαρκώς, περισσότερα γλυκά. Παράλληλα, αν αρνηθούμε να καταναλώσουμε γλυκά η έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε τρομερά συναισθήματα πείνας.

Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο αποτελεσματική

Μεταβολική δίαιτα: Τα Τρία στάδια

Η μεταβολική διατροφή έχει σχεδιαστεί για να επανεκκινήσει τον δυσλειτουργικό μεταβολισμό μέσω μιας ειδικής προσέγγισης στη διατροφή. Περιλαμβάνει 3 κύρια στάδια, καθένα από τα οποία έχει το δικό του συγκεκριμένο σχήμα.

Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο αποτελεσματική

Το πρώτο στάδιο είναι και το πιο δύσκολο

Στόχος είναι να σταματήσει το πάγκρεας να παράγει απίστευτη ποσότητα ινσουλίνης. Στην πραγματικότητα, είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Αυτό το στάδιο χωρίζεται σε 8 εβδομάδες. Κάθε μέρα δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο από 25 g υδατανθράκων και η Kress συνιστά να τα χωρίσετε σε 5 ίσα μέρη:

5 g υδατανθράκων με κάθε γεύμα: Η συγγραφέας λέει ότι δεν συμφωνεί με μακροχρόνιες δίαιτες οι οποίες είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες. Αντιθέτως, η βραχυπρόθεσμη αποχή υδατανθράκων είναι ο μόνος μη ιατρικός τρόπος που οδηγεί στην ομαλοποίηση των διαδικασιών παραγωγής ινσουλίνης.

Διαβάστε ακόμα για το ρόφημα, που αν το καταναλώνετε σε δύο φλυτζάνια την ημέρα υπόσχεται επίπεδη κοιλιά 

Η συγγραφέας ομολογεί ότι τις πρώτες τρεις μέρες της δίαιτας είναι πολύ πιθανό να νιώσετε εξαντλημένοι και να έχετε πολύ άσχημη ψυχολογία. Επίσης υπάρχουν πιθανότητες να νιώσετε ίλιγγο και αδυναμία. Αυτό συμβαίνει μέχρι το σώμα να συνηθίσει στο νεο πρόγραμμα διατροφής. Από την τέταρτη μέρα και μετά η ψυχολογία και η ενέργεια σας θα επανέλθουν

Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο αποτελεσματική

Το στάδιο δυο είναι αυτό που σε κάνει να χάνεις κιλά

Σε αυτό το στάδιο θα ξεκινήσει η απώλειά βάρους. Έτσι θα πρέπει να μείνετε σε αυτό το στάδιο, μέχρι η ζυγαριά να δείξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι βασικοί κανόνες είναι:

Δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο από 60 g υδατανθράκων την ημέρα. Θα πρέπει να διαιρέσετε αυτήν την ποσότητα σε 11-20 g ανά γεύμα. Έτσι το ξεκούραστο πάγκρεας θα αρχίσει αργά να λειτουργεί με νέο και σωστό τρόπο.

Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο αποτελεσματική

Το στάδιο τρία θα σας συντροφεύει για μια ολόκληρη ζωή

Το τρίτο στάδιο πρέπει να ακολουθηθεί για το υπόλοιπο της ζωής σας, αλλά οι κανόνες του δεν είναι τόσο αυστηροί.

Για να διατηρήσετε το βάρος στο επιθυμητό επίπεδο, πρέπει να ακολουθείτε τους ακόλουθους βασικούς κανόνες διατροφής. Πρώτα απ’ όλα, η συγγραφέας προτείνει τον υπολογισμό του αριθμού των θερμίδων που απαιτούνται για τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα καθώς και το γεγονός ότι το σώμα σας είναι επιρρεπής στον μεταβολισμό τύπου Β.

Το άτομο στην συντήρηση, θα πρέπει να λαμβάνει πολύ λίγους υδατάνθρακες, να προτιμά τα ψητά, να τρώει πέντε φορές την ημέρα και να απολαμβάνει γλυκά με χαμηλές θερμίδες. Φρούτα και λαχανικά, μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο αποτελεσματική

Μεταβολική δίαιτα: Οι ιδιαιτερότητες της

Στην αρχή η συγγραφέας προτείνει να κόψετε γρήγορα τους υδατάνθρακες. Αυτά που καταναλώνονται ως επί το πλείστον, είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες. Επίσης θα πρέπει να ελέγξετε και το μέγεθος της μερίδας, ακόμη κι αν καταναλώνετε τα επιτρεπόμενα τρόφιμα.

Τα βασικά προϊόντα που επιτρέπονται  στο πρώτο στάδιο είναι οι πρωτεΐνες (άπαχο κρέας χωρίς πέτσα, θαλασσινά, τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τυρί cottage, αυγά, προϊόντα σόγιας χωρίς ζάχαρη), λίπη (βούτυρο με χαμηλά λιπαρά, ξινή κρέμα, μαργαρίνη, μαγιονέζα, φυτικά έλαια, ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι).

Τι είναι η μεταβολική δίαιτα και τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο αποτελεσματική

Λαχανικά (αγκινάρες, σπαράγγια, πράσινα φασόλια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, σέλινο, αγγούρια, μελιτζάνα, μανιτάρια, ποικιλίες πιπεριών, ραπανάκια, ντομάτες) . Οι επιτρεπόμενοι υδατάνθρακες είναι το γιαούρτι, οι χυμοί, τα μιλκσέικ και η πουτίγκα χωρίς ζάχαρη.

Επίσης μπορείτε να καταναλώσετε τρόφιμα, τα οποία έχουν μέχρι 5 g υδατάνθρακες. Επιπλέον, η διατροφή μπορεί να εμπλουτιστεί με προϊόντα δημητριακών, πλιγούρι, ζυμαρικά, απλό ψωμί, άλλα και  γλυκά με φρούτα και αλλες συνταγές για ψήσιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από την Diane Kress.

Κατά το τρίτο στάδιο, θα πρέπει να συνεχίσετε να παρακολουθείτε το βάρος σας. Να περιορίζετε πολύ τους υδατάνθρακες και να προσθέσετε φρούτα όπως είναι τα μούρα. Μπορείτε να απολαμβάνετε τα γλυκά σας, αρκεί να είναι είτε με χαμηλά λιπαρό, είτε σε μικρές μερίδες.

All photos via depositphotos.com

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close