10 ενδείξεις πως ίσως έχετε θρόμβο στο αίμα

“Οι θρόμβοι αίματος είναι το συγκεντρωμένο αίμα που έχει αλλάξει από υγρή μορφή σε πιο πηχτή. Συνήθως δεν βλάπτουν την υγεία, καθώς προστατεύουν το σώμα από την αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται θρόμβοι αίματος στις βαθιές φλέβες, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι.. Το επικίνδυνο είδος ονομάζεται θρόμβωση βαθιάς φλέβας (φλεβοθρόμβωση), και μπορεί να προκαλέσει «συμφόρηση» στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί επίσης να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν ένας θρόμβος αίματος απομακρυνθεί από τον τόπο εμφάνισής του και φτάσει στους πνεύμονες ή στην καρδιά. Παρακάτω θα μάθετε τα πιο εμφανή σημάδια που πρέπει να προσέχετε, ώστε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα το συντομότερο δυνατό.

Δειτε ακομα Δερματικές παθήσεις: τι είναι και ποια τα συμπτώματά τους;

10 Ταχυκαρδία

Αν έχετε θρόμβο αίματος στον πνεύμονα, μπορεί να αισθανθείτε πρήξιμο στο στήθος σας. Σε αυτή την περίπτωση, η ταχυκαρδία μπορεί να προκληθεί από το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στους πνεύμονες. Κατά συνέπεια, η καρδιά προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη και αρχίζει να χτυπά όλο και πιο γρήγορα.

9 Δύσπνοια

10 ενδείξεις πως ίσως έχετε θρόμβο στο αίμα

Αν νιώσετε ξαφνικά πως δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε βαθιά, ίσως είναι σύμπτωμα ενός θρόμβου αίματος στα πνευμόνια. Αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

8 Βήχας χωρίς λόγο

10 ενδείξεις πως ίσως έχετε θρόμβο στο αίμα

Αν μερικές φορές έχετε απροσδόκητες εμφανίσεις ξηρού βήχα και δύσπνοια, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και πόνο στο στήθος, θα μπορούσε να είναι πνευμονική εμβολή. Μπορεί επίσης να έχετε βήχα με βλέννα ή αίμα.

7 Πόνος στο στήθος

Αν αισθάνεστε πόνο στο στήθος όταν αναπνέετε βαθιά, θα μπορούσε να είναι ένα από τα συμπτώματα πνευμονικής εμβολής. Ο πόνος στο στήθος είναι συνήθως έντονος και ίσως σκεφτείτε πως πρόκειται για καρδιακή προσβολή. Η βασική διαφορά μεταξύ τους, είναι πως η πνευμονική εμβολή πάντα χειροτερεύει με την αναπνοή. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο, καθώς οι συνέπειες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.

6 Κόκκινος ή σκούρος αποχρωματισμός στο πόδι

10 ενδείξεις πως ίσως έχετε θρόμβο στο αίμα

Τα κόκκινα ή τα σκούρα σημάδια στο δέρμα σας που εμφανίζονται χωρίς λόγο, μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα θρόμβου στο πόδι. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ευαισθησία και θερμότητα σε αυτό το σημείο, ή ακόμη και πόνο ενώ τεντώνετε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω.

5 Πόνος στο πόδι ή στους βραχίονες

Παρόλο που συνήθως είναι απαραίτητο να έχετε διάφορα συμπτώματα για να διαγνωστεί η φλεβοθρόμβωση, το μόνο σημάδι αυτής της σοβαρής ασθένειας που μπορεί να έχετε είναι ο πόνος. Η ενόχληση από έναν θρόμβο αίματος μπορεί εύκολα να θεωρηθεί μυϊκή κράμπα, αλλά αυτό το είδος πόνου εμφανίζεται συχνότερα όταν περπατάτε ή λυγίζετε τα πόδια προς τα πάνω.

4 Πρήξιμο σε κάποιο άκρο

10 ενδείξεις πως ίσως έχετε θρόμβο στο αίμα

Αν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι ένας από τους αστραγάλους σας έχει πρηστεί, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα της φλεβοθρόμβωσης. Η κατάσταση αυτή θεωρείται περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο θρόμβος μπορεί να ελευθερωθεί οποιαδήποτε στιγμή και να φτάσει σε κάποιο από τα όργανα του σώματος.

3 Κόκκινες γραμμές στο δέρμα

10 ενδείξεις πως ίσως έχετε θρόμβο στο αίμα

Έχετε παρατηρήσει κόκκινες γραμμές που εμφανίζονται ξαφνικά κατά μήκος των φλεβών; Νιώθετε θερμότητα όταν τις αγγίζετε; Αυτό μπορεί να μην είναι μια κανονική μελανιά και ίσως χρειάζεστε άμεση ιατρική φροντίδα.

2 Εμετός

Ο εμετός μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε ένα θρόμβο αίματος στην κοιλιά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μεσεντέριος ισχαιμία και συνήθως παρουσιάζεται με σοβαρό πόνο στην κοιλιακή περιοχή. Αν τα έντερα δεν έχουν αρκετή παροχή αίματος, μπορεί επίσης να εμφανίσετε ναυτία ή αίμα στα κόπρανα.

1 Μερική ή πλήρης τύφλωση

Η ασυνείδητη απώλεια της όρασης σε ένα από τα μάτια, είναι συνήθως σημάδι απόφραξης της αρτηρίας του κεντρικού αμφιβληστροειδούς. Θεωρείται σοβαρή ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδικά αν έχετε επιπλέον συμπτώματα όπως ίλιγγο και προβλήματα διατήρησης της ισορροπίας. Αν παρατηρήσετε μια από αυτές τις ενδείξεις, επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Να θυμάστε πως ένας θρόμβος αίματος, μπορεί να είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα.

Δειτε ακομα Πόνος στα νεφρά: Ποιες σοβαρές παθήσεις κρύβει

Πηγή: www.tilestwra.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close