Αυτό το  γλυκαντικό συνδέεται με κίνδυνο θρόμβωσης

Αυτό το γλυκαντικό συνδέεται με κίνδυνο θρόμβωσης

Νέα μελέτη: Γνωστό γλυκαντικό συνδέεται με κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων

Η κατανάλωση τροφίμων με ερυθριτόλη υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων σε 10 υγιή άτομα, σύμφωνα με  νέα πιλοτική μελέτη. Τι είναι η ερυθριτόλη  και πως επηρεάζει τον οργανισμό

Η ερυθριτόλη και ο κίνδυνος θρόμβωσης

Η ερυθριτόλη, ένα δημοφιλές γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε προϊόντα «χωρίς ζάχαρη», συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine έδειξε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως εγκεφαλικά ή εμφράγματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ερυθριτόλη προάγει την πήξη του αίματος, αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων, ειδικά σε άτομα με ήδη αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τι είναι η εγκεφαλική εμβολή; Τα 6 ανησυχητικά συμπτώματα, οι κίνδυνοι οι τρόποι θεραπείας

Πως επηρεάζει τον οργανισμό

Δεν μεταβολίζεται πλήρως από τον οργανισμό και κυκλοφορεί στο αίμα για μεγάλο διάστημα.

Αλληλεπιδρά με τα αιμοπετάλια, προάγοντας την πήξη του αίματος. Αυξάνει την πιθανότητα θρόμβων, που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Πρέπει να αποφεύγουμε την ερυθριτόλη;

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ειδικοί συνιστούν μέτρο στην κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ερυθριτόλη, ειδικά για άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Έμφραγμα: Αυτά τα απίστευτα συμπτώματα σε προειδοποιούν ακόμη και 30 χρόνια νωρίτερα

Εναλλακτικές γλυκαντικών

Στέβια Μέλι (με μέτρο) Φυσικά σάκχαρα από φρούτα

Συμπέρασμα

Η ερυθριτόλη, αν και θεωρείται ασφαλές γλυκαντικό, φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης. Αν έχετε προδιάθεση για καρδιαγγειακά προβλήματα, ίσως είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή της και να επιλέξετε πιο φυσικές λύσεις για γλυκιά γεύση.