Τι είναι η εγκεφαλική εμβολή; Τα 6 ανησυχητικά συμπτώματα, οι κίνδυνοι & οι τρόποι θεραπείας

Η εγκεφαλική εμβολή σχετίζεται με το εγκεφαλικό έμφραγμα. Μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει και ως εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην ουσία η εγκεφαλική εμβολή, σταματάει την κυκλοφορία του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου.

Δείτε ακόμα Αντιγριπικό εμβόλιο: Δείτε πότε ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Πρόκειται για μια κοινή πάθηση, ενώ για τους γιατρούς αποτελεί κρίση έκτακτης ανάγκης, αν εκδηλώσετε εγκεφαλική εμβολή. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο σχετικά με την εγκεφαλική εμβολή. Ποια είναι τα 6 ανησυχητικά συμπτώματα, ποιοι οι κίνδυνοι και πως μπορούμε να θεραπευτούμε; Διαβάστε παρακάτω:

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν εγκεφαλική εμβολή;

Θρόμβοι: Οι θρόμβοι σχηματίζονται στο αίμα και στην ουσία είναι αίμα που είναι πιο πηκτό από το συνηθισμένο. Η κύρια αιτία πρόκλησης των θρόμβων είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία προκαλεί ταραχώδη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό είναι που οδηγεί και στην δημιουργία των θρόμβων.

Επίσης η ακινησία διαρκείας – ιδιαίτερα των ποδιών – μετά από μια επέμβαση ή ένα ατύχημα, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα.

Αέρας: Στην ουσία μιλάμε για μια φυσαλίδα αέρα η οποία αποτρέπει το πέρασμα του αίματος. Σχηματίζεται όταν περνά αέρας μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας υγείας εισάγει μια βελόνα για πάρει αίμα από τον ασθενή.

Λίπος: Όταν υπάρχει συσσωρευμένη ποσότητα λίπους στο αίμα με την μορφή της χοληστερίνης, μπορεί να προκαλέσει στην συνέχεια και εγκεφαλική εμβολή.

Πως επηρεάζει το σώμα η εγκεφαλική εμβολή;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλος, είναι το πιο ευαίσθητο στην ροή αίματος, όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό συμβαίνει, διότι αποτελείται από πολλά κύτταρα και νευρώνες τα οποία απαιτούν συνεχώς πολύ οξυγόνο. Η παρεμπόδιση της ροής του αίματος σε μια περιοχή προκαλεί ατροφία του εγκεφαλικού ιστού και τον θάνατό του μέσα σε λίγα λεπτά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκεφαλικής εμβολής;

Αξίζει να γνωρίζετε τα συμπτώματα μιας τόσο κοινής πάθησης. Αποφασίσαμε λοιπόν να τα μοιραστούμε παρακάτω μαζί σας, για να πάρετε να μέτρα και να ξέρετε πως να προφυλαχθείτε. Διαβάστε παρακάτω:

Ένας άνθρωπος με εγκεφαλική εμβολή εκδηλώνει πονοκεφάλους, αδυναμία ή απώλεια της αίσθησης ενός άκρου, περισσότερων άκρων ή και του μισού σώματος.

Ο ασθενής παρουσιάζει ξαφνική δυσκολία στην ομιλία και στην κατανόηση. Επίσης έχει μη συντονισμένη κίνηση στο περπάτημα, ζαλάδες ή ιλίγγους. Επίσης είναι πιθανό να παρουσιάσει απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Πως γίνεται η διάγνωση της εγκεφαλικής εμβολής και πως θεραπεύεται;

Η εγκεφαλική εμβολή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό συμβαίνει, διότι όση περισσότερη ώρα ο εγκέφαλος μένει χωρίς αίμα τόσο πιο πολλοί ιστοί νεκρώνουν και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Έτσι πρέπει να αναγνωρίσουμε άμεσα τα συμπτώματα και να πάρουμε ιατρική βοήθεια.

Όταν φτάσει το ασθενοφόρο, οι γιατροί θα αξιολογήσουν την κατάσταση του ασθενή. Μπορεί να ζητήσουν εξετάσεις όπως είναι η μαγνητική τομογραφία, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται όντως για εγκεφαλικό επεισόδιο και να το καταχωρίσουν στην σωστή κατηγορία.

Όταν ο γιατρός προχωρήσει σε διάγνωση η ταχύτητα αντιμετώπισης είναι υψίστης σημασίας. Μια εγκεφαλική εμβολή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή που διαλύει το έμβολο ή με χειρουργική επέμβαση όπου και θα αφαιρεθεί το έμβολο. Αυτό θα κριθεί από το είδος και την θέση του εμβόλου.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close