Άγχος: Τα 8 ψυχοσωματικά προβλήματα που δείχνουν ότι σε κυριεύει & πως να το αντιμετωπίσεις

Άγχος: Τα 8 ψυχοσωματικά προβλήματα που δείχνουν ότι σε έχει κυριεύσει και πως να το αντιμετωπίσεις, θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο. Ζούμε σε μία εποχή που όλοι και όλες αγχωνόμαστε λίγο ή πολύ μέσα στην μέρα. Η δουλειά, τα παιδιά, οι υποχρεώσεις, υπαρξιακά ζητήματα και προβλήματα υγείας μας απασχολούν συνεχώς.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι αφήνουν το άγχος τους να τους κυριεύσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό φυσικά και έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. Το σώμα δεν χρειάζεται μόνο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από την διατροφή μας για να είναι υγιές.

Δείτε ακόμα Μάθε να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά συναισθήματα – Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Το άγχος και άλλες ψυχολογικές παθήσεις, είναι σε θέση να επηρεάσουν την γενικότερη υγεία του σώματός μας. Το άγχος λοιπόν, όταν κυριεύει έναν άνθρωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκδηλώνει ψυχοσωματικά που μερικές φορές δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε ότι έχουν τέτοια προέλευση.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε 8 ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται από το έντονο άγχος. Στο τέλος όμως, θα μοιραστούμε μαζί σας και μερικές συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε και να νιώσετε καλύτερα τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Διαβάστε παρακάτω:

Ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους: Πόνοι στο στομάχι

Το στομάχι είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος. Κάθε φορά που αγχωνόμαστε ή στεναχωριόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, η άσχημη ψυχολογία μας να επηρεάσει το στομάχι.

Αν περνάτε μια περίοδο ιδιαίτερου άγχους και νιώθετε συχνές καούρες, ενοχλήσεις, πόνους στο στομάχι, έλλειψη όρεξης για φαγητό και αναγούλες, μπορεί η αιτία να είναι το άγχος σας. Αυτά τα συμπτώματα, δείχνουν ότι έχετε πάθει νεύρωση στομάχου από το υπερβολικό άγχος.

Αν νιώθετε αυτά τα συμπτώματα και δεν υποχωρούν εύκολα, επισκεφθείτε έναν γιατρό για να σας γράψει την κατάλληλη αγωγή.

Ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους: Πονοκέφαλοι

Και το κεφάλι είναι ένα ευαίσθητο σημείο στο σώμα. Το καταλαβαίνουμε άλλωστε, αφού αν κάποια μέρα κουραστούμε λίγο παραπάνω, το κεφάλι μας ξεκινάει να μας ενοχλεί με ημικρανίες και πονοκεφάλους. Δεν υπάρχει όμως μόνο η σωματική κούραση. Υπάρχει και η ψυχική.

Όταν ένας άνθρωπος περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ζωή του, όντας αγχωμένος και στεναχωρημένος, το κεφάλι στο τέλος της ημέρας είναι πολύ λογικό να τον πονάει. Οι συχνοί πονοκέφαλοι λοιπόν είναι ένα ψυχοσωματικό, που φανερώνει το υπερβολικό στρες.

Ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους: ακμή

Σε πολλές περιπτώσεις το άγχος επηρεάζει και το δέρμα μας. Αν ξαφνικά, γέμισες σπυράκια ενώ εντελώς συμπτωματικά, τον τελευταίο καιρό ήσουν αρκετά αγχωμένος, τότε η ακμή είναι ένα ψυχοσωματικό. Το σώμα σου, σου στέλνει μηνύματα ότι πρέπει να χαλαρώσεις το συντομότερο δυνατόν!

Ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους: αδύναμα μαλλιά

Η ψυχολογική σου κατάσταση είναι σε θέση να επηρεάσει και το τριχωτό της κεφαλής. Λεπτή τρίχα και μαλλιά αδύναμα που δεν μακραίνουν είναι σημάδι ότι το στρες σε έχει κυριεύσει σε πολλές περιπτώσεις. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι επίσης τις περιόδους έντονους άγχους να χάνεις πολλά μαλλιά σε καθημερινή βάση.

Ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους: ταχυκαρδίες

Το αίσθημα της ταχυκαρδίας είναι πολύ κοινό σε αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές άγχους. Μπορεί να το νιώσεις μέσα στην μέρα σε στιγμές που δεν το περίμενες ή λίγο πριν τον ύπνο. Οι ταχυκαρδίες συμβαίνουν, επειδή το σώμα εξαιτίας του άγχους, έχει υπερβολική αδρεναλίνη.

Ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους: δεν έχεις διάθεση για σ3ξ.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αλλά και την επιστημονική κοινότητα γενικότερα, το σ@ξ είναι ένα από τα καλύτερα και πιο δραστικά αγχολυτικά. Παρόλα αυτά, όταν το άγχος σε κυριεύει πολλές φορές δεν έχεις την διάθεση να το σκεφτείς. Αυτό σε κάνει από ένα σημείο και μετά να μην έχεις όρεξη για [email protected]χ

Ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους: τρίζεις τα δόντια σου

Όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού η μητέρα μου παρατήρησε ότι το βράδυ έτριζα τα δόντια μου. Δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό οπότε έκλεισε ραντεβού με την παιδίατρο. Η παιδίατρος της είπε λοιπόν, ότι πρέπει να σταματήσει να με πιέζει με τα μαθήματα γιατί το τρίξιμο των δοντιών δείχνει υπερβολικό άγχος.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η μητέρα μου δεν με πίεζε με τα μαθήματα. Αγχωνόμουν από μόνη μου και δυστυχώς μέχρι και σήμερα είμαι ιδιαίτερα αγχώδης. Το τρίξιμο των δοντιών πάντως δείχνει υπερβολικό στρες και νευρικότητα.

Ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους: βουλιμία

Εκεί που κάνεις μέρες να φας επειδή το στομάχι σου είναι κόμπος από το άγχος, ξαφνικά σου ανοίγει η όρεξη και μπορείς να φας ακόμη και 8 κομμάτια πίτσας μόνος σου. Η βουλιμία πολλές φορές εκδηλώνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από υπερβολικό άγχος.

Μερικές φορές το στομάχι γίνεται κόμπος ενώ μερικές άλλες το φαγητό χρησιμοποιείται σαν αγχολυτικό, αφού πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις για τους ανθρώπους.

Τρόποι αντιμετώπισης

Όλοι αγχωνόμαστε λίγο ή πολύ αλλά αυτό δεν πρέπει να σε παίρνει από κάτω.Μπορεί να νιώθεις ότι το άγχος σου δεν είσαι σε θέση να το ελέγξεις, όμως τα πάντα μπορείς να τα ελέγξεις αν το θελήσεις. Υπάρχους ασκήσεις χαλάρωσης που αφορούν την αναπνοή, τα χέρια, την στάση του σώματος και που μπορούν να σε ανακουφίσουν από το άγχος.

Σε μερικές περιπτώσεις η αγαπημένη σου μουσική μπορεί να σε βοηθήσει επίσης. Βρες ένα χόμπι που θα σε κάνει να χαλαρώνεις. Η αδράνεια οδηγεί σε πολύ σκέψη και η πολύ σκέψη οδηγεί σε ακόμη περισσότερο άγχος, για όλα αυτά που μπορεί να σε προβληματίζουν.

Αν θεωρείς ότι η δουλειά σου, είναι το πρόβλημα τότε προσπάθησε να μην ζεις για να δουλεύεις. Δεν είναι κακό να διώξεις μερικές από τις ευθύνες που σου έχουν ανατεθεί εφόσον βλέπεις ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Μέσα στην μέρα προσπάθησε να έχεις έστω δύο ώρες που θα μπορείς να τις εκμεταλλευτείς όπως εσύ θες.

Αν θεωρείς ότι το άγχος σου όντως είναι ανίκητο και έχεις νιώσει ότι παθαίνεις κρίσεις πανικού ή οι ταχυκαρδίες σε έχουν καταβάλει, τότε επισκέψου έναν ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος είναι το δώρο που χρωστάμε όλοι στον εαυτό μας και να είσαι σίγουρος ή σίγουρη ότι θα σε βοηθήσει πολύ παραπάνω από όσο πιστεύεις.

Δείτε όλες τις ειδήσεις για την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close