Σε περίπτωση που δείτε στις μπανάνες σας αυτά τα σημάδια, μη διανοηθείτε να τις φάτε. Πετάξτε τες γρήγορα
Οι μπανάνες ενώ κατά γενική ομολογία, είναι ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα, πολλές φορές, είναι πιθανό να ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία μας. Όπως και σε όλα τα τρόφιμα, έτσι και σε αυτή τη περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να ελέγχουμε εξονυχιστικά πριν τη κατανάλωση.
Οι μπανάνες εκτός από το πιο γνωστό τροπικό φρούτο, είναι ίσως και το αγαπημένο όλων. Η κατανάλωση της είναι τόσο συχνή, που πολλές φορές δεν δίνουμε καν σημασία στην εμφάνιση της. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε τρόφιμο είμαστε έτοιμοι να φάμε, πρέπει πρώτα από όλα να ελέγχουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, καθώς μπορεί να ελλοχεύουν διαφόρων ειδών κίνδυνοι

Οι μπανάνες, είναι ένα από τα φρούτα που δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε τον έλεγχο τους προτού τις καταναλώσουμε, αφού, κυριολεκτικά μπορούν να μας στείλουν στο νοσοκομείο αν βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Διαβάστε παρακάτω:
Ο μύκητας που προσβάλλει τα φρούτα
Να έχετε υπόψιν, ότι στη περίπτωση που η μπανάνα έχει σκούρα φλούδα, αλλά από μέσα είναι κανονικά και δεν μυρίζει άσχημα, τότε είναι βρώσιμη. Ωστόσο, αν βρείτε κόκκινες κηλίδες, κόκκινους σπόρους ή κόκκινες γραμμές στην μπανάνα, πετάξτε τα φρούτα στα σκουπίδια. Αυτές οι αλλαγές υποδεικνύουν την παρουσία του επιβλαβούς μύκητα Nigrospora στην μπανάνα.
Μια τέτοια μπανάνα δεν πρέπει να καταναλωθεί σε καμία περίπτωση. Ο ίδιος ο μύκητας δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς δεν παράγει κλασικές μυκοτοξίνες, επομένως δεν έχουν βρεθεί επιβεβαιωμένες τοξικές επιδράσεις μετά την κατάποση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, οπότε καλό θα ήταν να έχουμε το νου μας, ώστε να μη φτάσουμε στο έσχατο σημείο να ασθενήσουμε.

Για υγιείς ανθρώπους:
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το βακτήριο Nigrospora από μπανάνες ενέχει πραγματικό κίνδυνο κατά την κατάποση, ειδικά εάν τρώτε αποφλοιωμένα φρούτα και δεν τρώτε τα κατεστραμμένα μέρη.
Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα:
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Nigrospora μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, στους πνεύμονες, το δέρμα κλπ. αλλά αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για άτομα με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπερώριμη μπανάνα, αλλά ακόμα βρώσιμη:
Η κίτρινη φλούδα με μαύρες ή καφέ κηλίδες είναι κάτι το φυσιολογικό, άρα και το βρώσιμο. Ακόμη, όταν το εσωτερικό της μπανάνας είναι μαλακό, δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλωθεί. Όπως και αν έχει γλυκό και ευχάριστο άρωμα, είναι ακόμη σε κατάσταση βρώσης.

Αν πάλι, δεν σου γεμίζει και πολύ το μάτι για να τη φας, μπορείς να κάνεις υπέροχα smoothies, ή ακόμη και banana bread, για να μη πάνε και χαμένες.
Μπανάνα ακατάλληλη για κατανάλωση :
Δυσάρεστη οσμή : Ξινή, που θυμίζει αλκοόλ. Βλεννώδης, κολλώδης σύσταση της εσωτερικής σάρκας , αυτό είναι ένα σήμα της διάσπασης των πρωτεϊνών και των σακχάρων από μικροοργανισμούς.
Έντονη μαύρη σάρκα: Αυτά δεν είναι λεπτά καφέ νήματα, τα οποία είναι φυσιολογικά, αλλά εκτεταμένο μαύρισμα, πόσω μάλλον αν συνοδεύονται κι από δυσάρεστη οσμή.
Μούχλα στον φλοιό ή το στέλεχος: Λευκή, πράσινη ή μαύρη επίστρωση, ειδικά αν διεισδύει μέσα στο φρούτο, τότε το βέβαιο είναι πως η θέση της είναι στα σκουπίδια, και όχι στο στομάχι σου.
Σκασμένη φλούδα με χυμό που στάζει: Συχνά συνοδεύεται από ζύμωση και βακτηριακή ή μυκητιακή επιμόλυνση, οπότε φρόντισε να απαλλαγείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.