Κι όμως, είναι πολύ πιθανό να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση από όστρακα. Ενόψει Καθαράς Δευτέρας, οφείλετε να γνωρίζετε όλα τα συμπτώματα, καθώς και τρόπους να προφυλαχθείτε.
Καθώς η Καθαρά Δευτέρα, και γενικότερα, η Σαρακοστή, πλησιάζει, όλοι μας, ως συνήθως, θα καταναλώσουμε οστρακοειδή. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υποστούμε τροφική δηλητηρίαση. Αναλυτικά τα συμπτώματα την τροφικής δηλητηρίασης από όστρακα και οι τρόποι για να προφυλαχθούμε.
Μπορεί να μην το γνωρίζουν πολλοί, όμως είναι πολύ πιθανό να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση από τοξικά όστρακα. Η συγκεκριμένη δηλητηρίαση διακρίνεται σε τέσσερις μορφές, εκ των οποίων, μερικές από αυτές αποτελούν κίνδυνο μέχρι και για τη ζωή των ανθρώπων. Διαβάστε παρακάτω:

Πολλά είδη οστρακοειδών, όπως στρείδια, χτένια, μύδια και πολλά ακόμη, εμπεριέχουν ισχυρές τοξίνες, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες τοξίνες, προκαλούνται από βακτήρια και ιούς που εισβάλλουν στα οστρακοειδή, άλλα και σε άλλα είδη ψαριών μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων φυκιών ή θαλάσσιων οργανισμών.
Οι τέσσερις μορφές της δηλητηρίασης από όστρακα
Διαρροϊκή δηλητηρίαση: Έχει ως κύριο σύμπτωμα τη διάρροια, αλλά περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, ρίγη και πόνους στην κοιλιά. Αυτά τα συμπτώματα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, συνήθως μέσα σε μια ώρα μετά την κατανάλωση μολυσμένων οστρακοειδών.

Διαρκούν για μια ημέρα και συνήθως υποχωρούν χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας, εκτός και αν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα, που σε αυτή τη περίπτωση, η επίσκεψη σε αρμόδιο γιατρό ή νοσοκομείο, κρίνεται αναγκαία. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε 3 έως 4 μέρες, άσχετα από τη θεραπευτική αγωγή.
Συμπτώματα διαρροϊκής δηλητηρίασης
Τα συμπτώματα από διαρροϊκή δηλητηρίαση περιλαμβάνουν: Διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, γενική αδυναμία, πονοκέφαλος, ζάλη, έντονη δίψα, υπερβολική εκροή σιέλων, υπόταση, ταχυκαρδία.
Αμνησιακή δηλητηρίαση: αποτελεί μια πολύ σπάνια μορφή δηλητηρίασης οστρακοειδών. Αυτά τα οστρακοειδή έχουν καταναλώσει ένα είδος φυκιών που ονομάζονται καφέ φύκια και παράγουν την τοξίνη δομοϊκού οξέος. Αυτή η τοξίνη μπορεί να βρεθεί ακόμα σε σαρδέλες ή στο γαύρο.

Συμπτώματα από αμνησιακή δηλητηρίαση
Τα πιο συνήθη συμπτώματα από αμνησιακή δηλητηρίαση είναι τα εξής: Εμετός, Κοιλιακός πόνος, Διάρροια, Πονοκέφαλος, Ζάλη, Απώλεια μνήμης, Διαταραχές όρασης. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 24 ώρες από την κατανάλωση των μολυσμένων οστρακοειδών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμη και θάνατο. Δεν υπάρχει αντίδοτο και απαιτεί άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη.
Πως να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας και οι λόγοι που αρρωσταίνουμε συνέχεια
Παραλυτική δηλητηρίαση: Ο συγκεκριμένος τύπος δηλητηρίασης είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο βαρύς, αφού εξελίσσεται αργά, με πάρεση και προοδευτική παράλυση των ποδιών και ιλίγγους. Ο θάνατος από αναπνευστική παράλυση επέρχεται μέσα σε 2-5 ώρες.
Συμπτώματα παραλυτικής δηλητηρίασης
Τα κυριότερα συμπτώματα της παραλυτικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν: Μούδιασμα, πυρετό, υπνηλία, έλλειψη συντονισμού, ξηροστομία, αίσθημα πνιγμού στο λαιμό, ναυτία, εμετό, και διάρροια.
Κίνδυνος δηλητηρίασης απο κατεψυγμένο κρέας -Τι να κάνουμε για να το αποφύγουμε
Νευροτοξική δηλητηρίαση: Σε αυτήν την περίπτωση, τα οστρακοειδή περιέχουν έναν τύπο τοξίνης που ονομάζεται µπρεβετοξίνη και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της παραλυτικής δηλητηρίασης με επιπλέον νευρολογικά και τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Η νευροτοξική δηλητηρίαση από οστρακοειδή διαρκεί 2 έως 3 ημέρες.
Τρόποι πρόληψης
Όταν τα όστρακα μαγειρευτούν καλά και στη σωστή θερμοκρασία τότε δεν θα πρέπει προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Πολλά είδη οστρακοειδών περιέχουν βακτήρια, όπως e coli και μικροοργανισμούς, τα οποία καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα.

Εξαίρεση αποτελούν τα στρείδια που πολλοί άνθρωποι τα απολαμβάνουν καταναλώνοντας τα ωμά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
Αυτό, δυστυχώς, δεν ισχύει για τις τοξίνες, όπως εκείνες που βρίσκονται σε φύκια και σε άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Οι τοξίνες αυτές στα όστρακα δεν εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα, την κατάψυξη, το αλάτισμα και το πολύ καλό καθάρισμα.
Γαστρεντερίτιδα vs τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα τις ξεχωρίσετε
Αρχικά, αποφεύγετε να τρώτε οστρακοειδή ή ψάρια γενικότερα σε πολύ αναπτυσσόμενες χώρες. Το μαγείρεμα μολυσμένων οστρακοειδών ή ψαριών δεν θα καταστρέψει τις τοξίνες. Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια του οστρακοειδούς ή του ψαριού, μην το καταναλώσετε.

Τα όστρακα θα πρέπει να μυρίζουν φρεσκάδα και αλμύρα σαν τη θάλασσα και να μην έχουν έντονη μυρωδιά σαν ψαριού ή άλλες δυσάρεστες οσμές. Μην αγοράζετε όστρακα που έχουν σπασμένο κέλυφος ή που είναι ασυνήθιστα βαρύτερα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Τα φρέσκα όστρακα του πάγκου αν είναι ανοιγμένα και τα πιέστε τα με τα δάχτυλα σας, θα πρέπει να κλείνουν από μόνα τους. Αν δεν κλείνουν δεν είναι ζωντανά.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς ενεργό σύνδεσμο
