Ανθεκτική υπέρταση: Συμπτώματα, λόγοι και αντιμετώπιση _

Ανθεκτική υπέρταση:  Αναλυτικά οι λόγοι που εμποδίζουν την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ακόμη κι αν ο ασθενής παίρνει το κατάλληλο φάρμακο.

Η αρτηριακή πίεση είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας για την εποχή. Σίγουρα δεν είναι παίξε γέλασε, αν δεν ρυθμιστεί όμως ευτυχώς η επιστήμη έχει προχωρήσει. Έτσι ασθενείς με αρτηριακή πίεση, λαμβάνοντας το κατάλληλο χάπι και προσέχοντας λίγο την διατροφή τους, μπορούν να επαναφέρουν την αρτηριακή τους πίεση στο φυσιολογικό.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς, πως η αρτηριακή πίεση από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, κατέληξε ένα πρόβλημα υγείας ρυθμιζόμενο με τον πιο απλό τρόπο και φυσικά και συνεχή συνεννόηση με τον γιατρό του ασθενούς. Όμως φαίνεται πως δεν είναι πάντα έτσι.

Δείτε ακόμα Μειώστε την υπέρταση και την υψηλή αρτηριακή πίεση μόνοι σας στο σπίτι!

Ως ανθεκτική υπέρταση χαρακτηρίζουμε το γεγονός ότι ένας ασθενής με αρτηριακή πίεση, ενώ λαμβάνει το χάπι του και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού του, δεν μπορεί να ρυθμίσει της αρτηριακή του πίεση. Ποιοι είναι οι λόγοι που εμφανίζεται η ανθεκτική υπέρταση; Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για την αρτηριακή πίεση

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στην ροή αυτή.

Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας. Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για την συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική.

Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για την συστολική ή/και 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση).

Δείτε ακόμα Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Τα συμπτώματα της υπότασης που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωής. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, γι αυτό η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις.

Λίγα λόγια για την ανθεκτική υπέρταση

Η ανθεκτική υπέρταση είναι η αποτυχία να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση εντός φυσιολογικών ορίων, σε ασθενείς που λαμβάνουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και ακούν τις συμβουλές του γιατρού τους πιστά. Η επίπτωση της ανθεκτική υπέρτασης δεν είναι γνωστή.

Σύμφωνα όμως με κλινικές μελέτες η ανθεκτική υπέρταση μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το 30% των ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ασθενείς από ανθεκτική υπέρταση, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας που αφορούν την καρδιά, εξαιτίας του ιστορικού τους με την αρτηριακή πίεση.

Οι λόγοι που μπορεί ένας ασθενής να εμφανίσει ανθεκτική υπέρταση

Ο ασθενής δεν συμμορφώνεται προς την φαρμακευτική αγωγή ή στην αλλαγή τρόπου ζωής

Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής με αρτηριακή πίεση έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να ξεκινήσει από την αρχή μία νέα και πιο απλή αγωγή και η δεύτερη είναι να κάνει μία σύντομη εισαγωγή στο νοσοκομείο προκειμένου να του χορηγηθεί θεραπεία κάτω από την ιατρική επίβλεψη.

Η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι ένας συχνός λόγος που ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει ανθεκτική υπέρταση. Η απώλεια βάρους λοιπόν έχει σαφή οφέλη στο σώμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση σε συνδυασμό πάντα με την απαιτούμε φαρμακευτική αγωγή.

Το υπερβολική αλάτι

Αν ο ασθενής λαμβάνει υπερβολικό αλάτι μέσα από την διατροφή του είναι ένας λόγος που μπορεί να εμφανίσει ανθεκτική υπέρταση. Αυτό ισχύει και για τους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα για τους ασθενείς με νεφρική νόσο. Στους ασθενείς με γενικά αυξημένη αρτηριακή πίεση, η μείωση του αλατιού μπορεί να μειώσει την συστολική και τη διαστολική πίεση.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το σώμα από όπου κι αν το εξετάσεις. Στην περίπτωση των ασθενών με αρτηριακή πίεση, το αυξημένο αλκοόλ μπορεί να κάνει τον ασθενή να εμφανίσει ανθεκτική υπέρταση.

Η υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια μπορεί να εμφανίσει στον ασθενή με αρτηριακή πίεση, ανθεκτική υπέρταση, πιθανών εξαιτίας των μακροχρόνιων επιδράσεων της νυχτερινής υποξίας και της διέγερσης χημειοϋποδοχέων. Επίσης και η στέρηση του ύπνου σχετίζεται με την ανθεκτική υπέρταση.

Άλλοι λόγοι

Οι δυσκολίες στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να οφείλονται σε εκτεταμένη καρδιαγγειακή βλάβη. Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μίας ψευδούς υπέρτασης, όπως η μεμονωμένη υπέρταση ιατρείου (λευκής μπλούζας).

Επίσης και η μη χρησιμοποίηση μεγάλων περιβραχιονίων σε μεγάλους βραχίονες (κάτι το οποίο οδηγεί σε υπερεκτίμηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης).

Photo cover via: wikihealth.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close