Τα_ λάθη_που κάνουμε_ όταν μετράμε_την_αρτηριακή πίεση_ στο σπίτι

Τα λάθη που κάνουμε όταν μετράμε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι και πως να τα αποφύγουμε.Τι λάθη γίνονται στη μέτρηση της πίεσης;

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αρτηριακή πίεση ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι συχνό φαινόμενο λοιπόν, να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι, χρησιμοποιώντας οικιακά πιεσόμετρα. Φαίνεται όμως, πως σε πολλές περιπτώσεις κάνουν κάποια πολύ σημαντικά λάθη, που μπορεί να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Η γιατρός Αναστασία Μοσχοβάκη, με ένα πολύ αναλυτικό κείμενο – το οποίο θα διαβάσουμε παρακάτω – αναλύει τα λάθη που κάνουμε όταν μετράμε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε. Ένα κείμενο που είναι πολύ σημαντικό να διαβαστεί από όλους και όλες, αφού η αρτηριακή πίεση “χτυπά την πόρτα” χιλιάδων ανθρώπων στην χώρα μας.

Η Αναστασία Μοσχοβάκη, εξηγεί με πολύ απλά λόγια τα λάθη που γίνονται όταν μετράμε την αρτηριακή μας πίεση μόνοι μας στο σπίτι, με οικιακά πιεσόμετρα. Καιρός λοιπόν να σταματήσουμε να κάνουμε αυτά τα λάθη και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας.

Διαβάστε παρακάτω τα λάθη που κάνουμε όταν μετράμε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι:

Τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα. Με την πάροδο της ηλικίας, την οικονομική κρίση και το stress που αθροίζεται τα οικιακά πιεσόμετρα μπορεί να αποβούν σωτήρια σε καταστάσεις υψηλών αυξήσεων που προκαλούνται από θυμό ή λύπη. Είναι γεγονός ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τα καλά αυτόματα πιεσόμετρα μπράτσου είναι αρκετά αξιόπιστα όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Συνήθη λάθη που γίνονται ωστόσο και μπορεί να επηρεάσουν την αξιοπιστία των μετρήσεων είναι τα εξής:

Η αγορά του πιεσόμετρου γίνεται αυτοβούλως χωρίς προ ηγηθείσα συνεννόηση με τον ιατρό.
Αυτό έχει ως συνέπεια να αγοράζονται πιεσόμετρα που δεν είναι το μέγεθος του εξεταζόμενου. Πρέπει γνωρίζετε ότι κάθε σοβαρή κατασκευαστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αναγράφει στο κουτί, στην περιχειρίδα ή στο φύλλο οδηγιών το μέγεθος (size) του κάθε πιεσόμετρου, το οποίο καθορίζεται με βάση τα σωματομετρικά στοιχεία του ατόμου. Επίσης ως γενική αρχή πρέπει να ξέρετε ότι τα πιεσόμετρα με ακουστικά και τα πιεσόμετρα καρπού είναι αναξιόπιστα στα χέρια ερασιτεχνών.

Οι μετρήσεις  στην αρτηριακή πίεση πραγματοποιούνται αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό.

Η πόση νερού, καφέ, η χρήση τσιγάρου ή πούρου, να μην έχουν γίνει εντός σαράντα λεπτών από την μέτρηση. Κατά την καθιερωμένη μέτρηση της πιέσεως, δεν πρέπει να έχετε φάει εντός του δίωρου που έχει προηγηθεί.

Πριν να μετρήσουμε την αρτηριακή πίεση ο εξεταζόμενος έχει ασκηθεί.

Μην μετράτε πίεση εντός μίας ώρας από έντονη άσκηση. Πριν από την μέτρηση πρέπει να έχετε καθίσει για να ξεκουραστείτε επί πέντε λεπτά.

 

Ο εξεταζόμενος δεν έχει ουρήσει πριν τη μέτρηση της αρτιριακής πίεσης .

Πριν από την μέτρηση πρέπει να έχετε ουρήσει.

Κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την θέση του σώματος.

Κατά την μέτρηση τα πόδια δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα, δεν πρέπει να αιωρούνται, αλλά να είναι σταθερά στο έδαφος. Η πλάτη σας να υποστηρίζεται στην πλάτη του καθίσματος. Πρέπει να είστε άνετα και η μέτρηση να γίνεται πάντα στο αριστερό χέρι. Το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να ευρίσκονται στο ύψος της καρδιάς.

 

Κατά τη μέτρηση στην αρτηριακή πίεση ο εξεταζόμενος πραγματοποιεί κι άλλες δραστηριότητες.

Δεν πρέπει να τρώτε, να πίνετε νερό, να μασάτε τσίχλα, να βήχετε ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Ο εξεταζόμενος δεν έχει διαβάσει τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.
Αυτό είναι απαραίτητο γιατί το πιεσόμετρο μπορεί να έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες ανάλογα με την κατασκευή του και ο εξεταζόμενος μπορεί να είναι απαραίτητο να ακολουθεί ειδικούς για το πιεσόμετρό του περαιτέρω κανόνες κατά την πραγματοποίηση μετρήσεων.

Ο εξεταζόμενος δεν μεριμνά για την περιοδική αξιολόγηση και το service του πιεσόμετρου.

Κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο, πρέπει να προσκομίζετε το οικιακό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο για να συγκρίνονται οι τιμές που μετράτε με τις τιμές που λαμβάνονται με το ειδικό ιατρικό επαγγελματικό υδραργυρικό πιεσόμετρο. Η περιοδική αξιολόγηση του οικιακού πιεσόμετρου είναι απαραίτητη διότι η αξιοπιστία του αυτόματου ηλεκτρονικού πιεσόμετρου ενδέχεται να ελαττωθεί και να χρειάζεται εκτάκτως ειδική ρύθμιση.

Photo via: Pinterest

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close