Covid 19: Άλλα αντισώματα αναπτύσσουν τα παιδιά & άλλα οι ενήλικες

Covid 19: Άλλα αντισώματα αναπτύσσουν τα παιδιά & άλλα οι ενήλικες. Μία νέα έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας και φαίνεται πως έκανε αρκετή εντύπωση σε όσους την διάβασαν. Τώρα που η ανθρωπότητα περνάει αυτή την δύσκολη δοκιμασία του κορονοϊού κάθε νέο από την επιστημονική κοινότητα, είναι σημαντικό.

Σύμφωνα λοιπόν με την νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, τα παιδιά αναπτύσσουν διαφορετικά αντισώματα από τους ενήλικες. Μάλιστα φαίνεται πως τα παιδιά αναπτύσσουν λιγότερα αντισώματα, αν και ασθενούν πιο δύσκολα από τον κορονοϊό.

Δείτε ακόμα Κορονοϊός: Παιδίατρος δίνει εναλλακτικές λύσεις για να μειωθεί η εξάπλωση

Φυσικά αυτή η έρευνα είναι η επιστημονική προσέγγιση μιας συγκεκριμένης επιστημονικής ομάδας και όχι η πάγια θέση όλης της επιστημονικής κοινότητας. Διαβάζοντάς την όμως, με τις λίγες γνώσεις που έχουμε πάνω στην Βιολογία, αξιολογήσαμε ότι έχει μία βάση. Διαβάστε παρακάτω: 

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια λοιπόν δείχνει πως τα παιδιά αναπτύσσουν διαφορετικού τύπου αντισώματα από τους ενήλικες. όσων αφορά τον Covid-19. Συγκεκριμένα, τα παιδιά και οι ενήλικες παράγουν διαφορετικά είδη και διαφορετικές ποσότητες αντισωμάτων απέναντι στον Covid-19, σύμφωνα με την νέα επιστημονική αμερικανική έρευνα.

Οι διαφορές αυτές φαίνονται και από το γεγονός ότι τα παιδιά, αναρρώνουν πιο εύκολα από τους ενήλικες, όσων αφορά τον Covid-19. Αυτό δεν έχει ερμηνευτεί ακόμη από την επιστημονική κοινότητα αλλά έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσουν και πιο εξασθενημένα αντισώματα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στην Νέα Υόρκη, είχαν ως επικεφαλή την καθηγήτρια μικροβιολογίας-ανοσολογίας Ντόνα Φάρμπερ. Έκαναν την σχετική δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικός ανοσολογίας «Nature Immunology».

Σε αυτήν την έρευνα μελέτησαν 47 παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών. Τα μισά από αυτά ήταν ασυμπτωματικά. Παράλληλα μελέτησαν 32 ενήλικες με Covid-19 οι οποίοι είχαν από μηδαμινά και ήπια συμπτώματα έως σοβαρά. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι τα παιδιά παρήγαγαν αντισώματα που είχαν διαφορετικό “προφίλ” από εκείνα των μεγάλων.

«Η μελέτη μας παρέχει μια σε βάθος εξέταση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στα παιδιά και αποκαλύπτει μια έντονη αντίθεση με τους ενήλικες», ανέφερε η Φάρμπερ.

O αναπληρωτής καθηγητής Ματέο Πορότο του Τμήματος Παιδιατρικής του Κολούμπια δήλωσε ότι:

«Στα παιδιά η πορεία της λοίμωξης είναι πολύ πιο σύντομης διάρκειας και πιθανότατα όχι τόσο εξαπλωμένη στο σώμα όσο στους ενήλικες. Τα παιδιά μπορούν να καθαρίσουν το ιό πιο αποτελεσματικά από τους μεγάλους και έτσι δεν χρειάζονται μια ισχυρή ανοσιακή αντίδραση με αντισώματα, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτόν.»

Η νέα συγκριτική μελέτη δείχνει ότι σε σχέση με τους ενήλικες τα παιδιά παράγουν λιγότερα αντισώματα IgG που αναγνωρίζουν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα παιδικά αντισώματα έχουν μικρή εξουδετερωτική ικανότητα ενώ όλοι οι ενήλικες – ακόμη κι εκείνοι μεταξύ 20-30 ετών – παράγουν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα. Αυτό το γεγονός είναι πιο έντονο σε όσους πάσχουν από σοβαρότερη μορφή Covid-19.

Μπορεί να σας φαίνεται οξύμωρο, όμως οι άρρωστοι παράγουν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα. Αυτό σύμφωνα με την Φάρμπερ συμβαίνει διότι ο ιός είναι για περισσότερο χρόνο μέσα στο σώμα τους.

Συγκεκριμένα η Φάρμπερ δήλωσε ότι:

«Yπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο μέγεθος της ανοσιακής αντίδρασης και στο μέγεθος της λοίμωξης. Όσο σοβαρότερη η λοίμωξη, τόσο ισχυρότερη η ανοσιακή απάντηση, επειδή ο ασθενής χρειάζεται περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και περισσότερη ανοσιακή αντίδραση για να καθαρίσει μια υψηλότερη δόση του παθογόνου ιού»

Από την άλλη ο Παρότο υπογράμμισε ότι:

«H λοίμωξη στα παιδιά δεν εξαπλώνεται πολύ και δεν σκοτώνει πολλά κύτταρά τους». «Επειδή τα παιδιά καθαρίζουν τον ιό γρήγορα, δεν έχουν εξαπλωμένη λοίμωξη και δεν χρειάζονται ισχυρή ανοσιακή αντίδραση»

Φαίνεται λοιπόν πως τα παιδιά δεν παράγουν καθόλου αντισώματα έναντι της ιικής πρωτεΐνης Ν, που βρίσκεται όχι στην επιφάνεια αλλά μαζί με το γενετικό υλικό του κορονοϊού στο εσωτερικό του. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα έβλεπε την εν λόγω πρωτεΐνη και θα ανέπτυσσε αντισώματα εναντίον της, μόνο αν ο ιός ήταν αρκετά εξαπλωμένος στο σώμα.

Αυτό δεν συμβαίνει στα παιδιά. Όταν πολλά τεστ αντισωμάτων στοχεύουν ακριβώς σε αντισώματα έναντι αυτής της πρωτεΐνης Ν. Έτσι, μπορεί να βγαίνουν ψευδώς αρνητικά σε αρκετά παιδιά, παρόλο που αυτά τα παιδιά, είχα παλιότερα μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Επίσης οι επιστήμονες εκτιμούν ότι λόγω της συντομότερης λοίμωξης, τα παιδιά είναι μολυσματικά για λιγότερο χρόνο σε σύγκριση με τους ενήλικες. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον Covid-19. Η Φάρμπερ τόνισε ότι:

«Οι τρέχουσες μελέτες σε άλλες χώρες δείχνουν ότι τα μικρότερα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν είναι φορείς εξάπλωσης του νέου ιού και τα στοιχεία μας συνηγορούν σε αυτό»

Τέλος, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η ασθενέστερη ανοσιακή αντίδραση των παιδιών έναντι του κορονοϊού δεν σημαίνει ότι θα έχουν ανάλογα ασθενή ανταπόκριση σε ένα μελλοντικό εμβόλιο. Σύμφωνα με την Φάρμπερ:

«Μολονότι τα παιδιά δεν παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα ως ανταπόκριση σε μια φυσική λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, τα εμβόλια σχεδιάζονται για να προκαλούν μια προστατευτική ανοσιακή αντίδραση, χωρίς να υπάρχει λοίμωξη.

Τα παιδιά αντιδρούν πολύ καλά στα εμβόλια και νομίζω ότι θα αναπτύξουν καλά εξουδετερωτικά αντισώματα μετά από ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Πιθανότατα θα είναι καλύτερα προστατευμένα από τους ενήλικες»

Αξίζει βέβαια να θυμόμαστε, ότι μέχρι τώρα πολύ λίγες μελέτες πάνω στα εμβόλια που βρίσκονται ακόμη υπό δοκιμές έχουν γίνει πάνω σε παιδιά. Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν στους New York Times ότι η νέα μελέτη είναι πολύ μικρή για να βγουν από αυτήν οριστικά συμπεράσματα.

Έτσι σύμφωνα με τους ίδιους ακόμη δεν είμαστε σε θέση να δούμε το πόσο διαφέρει η ανοσιακή αντίδραση των παιδιών στις διαφορετικές ηλικιακές τους φάσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: lifo.gr

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close