Κορονοϊός: Άτομα με τύπο αίματος 0 ενδέχεται να είναι πιο προστατευμένοι

Κορονοϊός: Άτομα με τύπο αίματος 0 ενδέχεται να είναι πιο προστατευμένα. Φαίνεται πως κάποιες μελέτες που δεν έχουν εξεταστεί ακόμη σε βάθος από την επιστημονική κοινότητα το υποστηρίζουν αυτό. Ποσοστά πάνω σε αυτές τις έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 δεν εμφάνισαν τόσο έντονα συμπτώματα.

Επίσης αυτοί οι άνθρωποι, προσβλήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό από τον κορονοϊό. Σίγουρα είναι έρευνες που ακόμη δεν έχουν γίνει αποδεκτές από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Γι’ αυτό και πρέπει να τηρούνται όλα τα μέσα προστασίας και να ακούμε τους ειδικούς.

Δείτε ακόμα Κορονοϊός: Στοματικά αντισηπτικά διαλύματα που εξουδετερώνουν τον ιό σε 30” – Τί λέει η έρευνα;

Είναι όμως μία έρευνα που αξίζει να την διαβάσετε διότι μπορεί να είναι η αρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας επιστημονικής ανακάλυψης. Σύμφωνα λοιπόν με το zmescience.com μία μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, υποστηρίζει τα παρακάτω:

Δύο μελέτες στο Blood Advances παρουσιάζουν στοιχεία για την συσχέτιση μεταξύ του τύπου αίματος και του κινδύνου COVID-19. Υποδεικνύουν ότι τα άτομα με τύπο αίματος 0 θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευαίσθητα στον ιό και να εμφανίσουν πιο ήπια συμπτώματα.

Αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται απαραίτητα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σχετικά με το κατά πόσο η διαφορετική ομάδα αίματος επηρεάζει την ευαισθησία μας στον κορονοϊό. Ανεξάρτητα από την ομάδα αίματός σας, θα πρέπει να τηρήσετε τα μέτρα προστασίας για την μη εξάπλωση του ιού.

Η πρώτη μελέτη από τη Δανία σύγκρινε δεδομένα από περίπου 473.000 άτομα που ήταν θετικά στον COVID-19. Σε 2,2 εκατομμύρια  ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν τον γενικό πληθυσμό, βρέθηκε ότι αυτοί που είχαν μολυνθεί λιγότερο, είχαν ομάδα αίματος 0. Από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν ομάδα αίματος Α και ΑΒ.

Οι ερευνητές υποθέτουν, ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 έχουν περισσότερα αντισώματα προς τον κορονοϊό σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Α και ΑΒ.

Η δεύτερη μελέτη από το Βανκούβερ του Καναδά σε 95 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση από τον COVID-19 σε νοσοκομείο, διαπίστωσε ότι – αναλογιζόμενοι  το φύλο, την ηλικία και τις συν νοσηρότητες  των ασθενών, οι ασθενείς με τύπους αίματος Α ή ΑΒ ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη.

Οι ασθενείς με τύπους αίματος Α και ΑΒ είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά στην αιμοκάθαρση εξαιτίας της νεφρικής ανεπάρκειας,  από τον Covid. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει αυξημένη δυσλειτουργία οργάνου ή ανεπάρκεια λόγω του COVID-19 (32% έναντι 95%, P = 0,004).

Από την άλλοι οι άνθρωποι με Α και ΑΒ ομάδα αίματος δεν έμειναν παραπάνω στο νοσοκομείο, από εκείνους που έχουν 0 ομάδα αίματος. Παρόλα αυτά, οι πρώτοι φάνηκε πως χρειάστηκαν περισσότερες μέρες στην εντατική, εξαιτίας του κορονοϊού.

Μια μελέτη τον Ιούνιο που εξέτασε ασθενείς στην Ιταλία και την Ισπανία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τύπο αίματος Ο είχαν 50 τοις εκατό λιγότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον κοροναϊό. Δηλαδή που να χρειάζονται διασωλήνωση ή συμπληρωματικό οξυγόνο. Αυτό δεν ίσχυε σε ασθενείς άλλου τύπου αίματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο εξέτασε ασθενείς σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία της πολιτείας της Μασαχουσέτης και διαπίστωσε ότι τα άτομα με τύπο αίματος 0 ήταν λιγότερο πιθανό να βγουν θετικά στον COVID-19. Αυτό δεν ίσχυε στις άλλες ομάδες αίματος.

Μια άλλη μελέτη τον Απρίλιο (δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη από την επιστημονική κοινότητα) διαπίστωσε ότι μεταξύ 1.559 ασθενών με κορονοϊό στη Νέα Υόρκη, αυτοί με ομάδα αίματος 0 ήταν λιγότεροι.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, μια μελέτη πάνω σε 2.100 ασθενών με κορονοϊό στη Wuhan και το Shenzhen διαπίστωσε ότι τα άτομα με αίμα τύπου Ο είχαν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης. Ούτε αυτή η μελέτη εξετάστηκε σε βάθος από την επιστημονική κοινότητα.

Προηγούμενη έρευνα που ανέλυσε ένα ξέσπασμα νοσοκομείου στο Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι τα άτομα με αίμα τύπου Ο ήταν λιγότερο ευαίσθητα στο SARS. Μια ανασκόπηση της Κλινικής Μικροβιολογίας του 2005 διαπίστωσε επίσης ότι τα περισσότερα άτομα που είχαν μολυνθεί με SARS είχαν τύπους αίματος εκτός Ο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: ethnos.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close