Έχετε αργό μεταβολισμό; Πως να τον ενεργοποιήσετε & να χάσετε γρήγορα βάρος

Πολλές γυναίκες και πολλοί άντρες προσπαθούν να χάσουν κιλά, όμως δυσκολεύονται. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται απαραίτητα η έλλειψη γυμναστικής άσκησης ή η μη τήρηση της διατροφής. Πολλοί άνθρωποι έχουν αργό μεταβολισμό.

Αυτό έχει ως συνέπεια, να χάνουν τα κιλά πιο δύσκολα από όλους τους υπόλοιπους. Έτσι, πολλές φορές οι άνθρωποι που βρίσκονται σε προγράμματα διατροφής και άσκησης, κουράζονται να στερούνται, αφού τα αποτελέσματα που βλέπουν τόσο στη ζυγαριά όσο και στην εξωτερική τους εικόνα, δεν είναι τα αναμενόμενα.

Οι διατροφολόγοι, έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό είναι πολλοί. Υπάρχουν όμως μερικά βήματα, που αν τα ακολουθήσετε, θα ενεργοποιήσετε εγκαίρως τον μεταβολισμό σας και η αλλαγή δε θα αργήσει να έρθει.

Παρακάτω, θα σας αναλύσουμε τους λογούς που μπορεί ένας μεταβολισμός να είναι αργός αλλά και τα 9 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε έτσι ώστε να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας και να ξεκινήσετε να χάνετε κιλά πιο γρήγορα. Διαβάστε παρακάτω:

Τι είναι ο μεταβολισμός; 

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των φυσικών και χημικών αλλαγών που καθορίζουν την ανάπτυξη και την λειτουργία του σώματός μας. Το κατά πόσο εύκολα ή δύσκολα μεταβολίζει τις τροφές ο οργανισμός μας, σε μερικές περιπτώσεις κρίνει το πόσο εύκολα παίρνουμε βάρος και πόσο δύσκολα το χάνουμε, συγκριτικά με άλλους ανθρώπους.

Από τι καθορίζεται ο βασικός μεταβολισμός; 

Ο βασικός μεταβολισμός καθορίζεται από τις ανάγκες που έχει το κάθε άτομο. Είναι υπεύθυνος δηλαδή για την ενέργεια που χρειάζεται ένας άνθρωπος, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες βασικές λειτουργίες, όπως είναι η αναπνοή.

Γενικότερα ο βασικός μεταβολισμός καθορίζεται από:

Το μέγεθος του σώματος: Περίπου το 50% του βασικού μεταβολισμού, επηρεάζεται από το βάρος του σώματος μας ή το μέγεθος του. Για παράδειγμα, αν έχετε παραπάνω κιλά είναι πολύ πιθανό να έχετε και επιπλέον ανάγκες.

Την σύσταση του σώματος: Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερους μυς πάρα λίπος καταναλώνουν περισσότερη ενεργεία από εκείνους που έχουν περισσότερο λίπος και λιγότερους μυς.

Το φύλο: Οι γυναίκες είναι από την φύση τους έτσι, ώστε να έχουν λιγότερους μυς και περισσότερο λίπος. Έτσι ο βασικός μεταβολισμός, έχει να κάνει και με το φύλο.

Την ηλικία: Ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Αντιθέτως, όταν ένας άνθρωπος κοντεύει να ξεπεράσει τα πρώτα τριάντα χρόνια ζωής, τότε ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται το λίπος.

Γονίδια: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βασικός μεταβολισμός πολλές φορές επηρεάζεται και από τα γονίδια και την κληρονομικότητα.

Τις ορμόνες: Ο υπερθυρεοειδισμός , το αυξημένο στρες και η εγκυμοσύνη, μπορούν να αυξήσουν τον βασικό μεταβολισμό σας. Σε αντίθετες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμό και η εμμηνόπαυση μπορούν να τον μειώσουν.

Πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας; 

Οι διατροφολόγοι ξέρουν μερικά τιπς που είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σας. Είναι εύκολα κι αν τηρηθούν, θα δείτε γρήγορα αποτελέσματα τόσο στη ζυγαριά σας όσο και στον καθρέφτη σας. Διαβάστε παρακάτω:

Να πίνετε περισσότερο νερό: Όταν βρίσκεστε σε διατροφή πρέπει να πίνετε την ημέρα τουλάχιστον 2 λίτρα νερό. Σε αντίθετη περίπτωση, το σώμα σας καίει λιγότερες θερμίδες και το συκώτι σας δουλεύει περισσότερο για να ισορροπήσει την έλλειψη νερού στον οργανισμό. Μπορείτε να καταναλώνετε επίσης και βιολογικό τσάι.

Να τρώτε βιολογικά προϊόντα: Πολλές φορές, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε εμπεριέχουν πολλές ορμόνες που επιβαρύνουν τόσο το σώμα όσο και τον μεταβολισμό μας γενικότερα. Προτιμήστε να καταναλώνετε βιολογικά προϊόντα.

Να ξυπνάτε πρωί: Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, το πρωινό ξύπνημα είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά τον μεταβολισμό σας. Βοηθάει το σώμα να ρυθμίσει τις βιολογικές λειτουργίες του οι οποίες εξαρτώνται από τον βραδινό ύπνο.

Βάλτε τα γαλακτοκομικά στη ζωή σας: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν ασβέστιο το οποίο βοηθά στην διατήρηση της μυικής μάζας και σίδηρο ο οποίος συμβάλλει στην σωστή μεταφορά του οξυγόνου στον θηριοειδή αδένα. Επίσης, μην τρώτε γιαούρτι με φρούτα διότι τις περισσότερες φορές περιεχέι ζάχαρη.

Κάντε γυμναστική: Ο μεταβολισμός για να κάψει πιο γρήγορα το λίπος, χρειάζεται την γυμναστική να έρθει και να συμπληρώσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα στην διατροφή σας: Βάλτε την υγιεινή διατροφή στη ζωή σας και καταναλώστε καθημερινά μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να αποβάλλεται τελείως τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας.

Τέλος, δεν χρειάζεται να τρώτε πολύ λίγο διότι ο οργανισμός στρεσάρετε και τότε αντί να χάσετε κιλά…παίρνετε! Αποφύγετε τα ανθυγιεινά σνακ και φροντίστε να είστε πάντα χορτάτοι με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Μην αγχώνεστε: Το άγχος πολλές φορές κάνει τον μεταβολισμό να λειτουργεί πιο αργά από ότι συνήθως. Αν λοιπόν, προσπαθείτε να χάσετε κιλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχολογία σας σε καλό επίπεδο και να μην τρώτε ενώ είστε αγχωμένοι.

Βάλτε πρωτεΐνη γάλακτος στα smoothies σας: Όπως είπαμε και πιο πάνω τα γαλακτοκομικά προϊόντα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Η πρωτεΐνη γάλακτος λοιπόν στο smoothie μπορούν να είναι πολύ καλή λύση να βάλετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην ζωή σας με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Πιείτε καφέ…άφοβα: Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα οπότε επιταχύνει τον μεταβολισμό. Επίσης ένα ποτήρι καφέ μετά την γυμναστική, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα γλυκογόνου στους μύες, με αποτέλεσμα να αναπληρώνονται ταχύτερα τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού. Φυσικά ο καφές δεν πρέπει να έχει γάλα ή ζάχαρη.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close