Εγκεφαλικό επεισόδιο: 6 κοινά σημάδια που σας προειδοποιούν

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η 5η κύρια αιτία θανάτου . Σύμφωνα με την  Stroke Association , περίπου 800.000 άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) βιώνουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, 130.000 από αυτά τα άτομα χάνουν τη ζωή τους , και πολλοί από τους επιζώντες παθαίνουν μόνιμη αναπηρία.

Αν και αυτές οι τρομακτικές  στατιστικές είναι μια πραγματικότητα – υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και να λάβετε προληπτικά μέτρα. Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ποτέ ,γίνεται θύμα εγκεφαλικού επεισοδίου, η ενημέρωση και επαγρύπνηση θα μπορούσε κάλλιστα να σώσει μια ζωή.

egkefalika-episodia-i-siopili-dolofoni6-simadia-pou-sas-proidopioun1_photo credit:youtube/HealthSketch

Ο εγκέφαλος χρειάζεται οξυγόνο, το οποίο λαμβάνετε από το αίμα. Όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο είναι περιορισμένη (λόγω αιμορραγίας ή κάποιου θρόμβου), τα κύτταρα του εγκεφάλου στερούνται οξυγόνου και  παθαίνουν ζημιά – με αποτέλεσμα να προκαλείται εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν δύο τύποι  εγκεφαλικών επεισοδίων:. Ισχαιμικό και αιμορραγικό. Τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος στα κύτταρα του εγκεφάλου. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο λαμβάνει χώρα όταν ένα αιμοφόρο αγγείο ξαφνικά εκρήγνυται και προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Δείτε ακόμη: 20 Τροφές που Καθαρίζουν Αποτελεσματικά τις Αρτηρίες και Προστατεύουν την Καρδιά με Φυσικό Τρόπο!

Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων προκύπτει από θρομβώσεις. Αυτοί οι θρόμβοι του αίματος μπορεί να σχηματιστούν άμεσα μέσα στον εγκέφαλο, ή μπορούν να ταξιδέψουν από τα αιμοφόρα αγγεία στον αυχένα ή από την καρδιά.

egkefalika-episodia-i-siopili-dolofoni6-simadia-pou-sas-proidopioun2_photo credit:youtube/HealthSketch

Το τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη κατά την διάρκεια της διαδρομής καθορίζει τις κινητικές δεξιότητες που επηρεάζονται. Τα θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω 6 συμπτώματα : κόπωση, δυσκολίες όρασης στον ένα οφθαλμό, μούδιασμα ή αδυναμία στο ένα χέρι,στην ομιλία, δυσκολία στην σκέψη, και σοβαρή κεφαλαλγία. Όσο πιο γρήγορα το θύμα λάβει ιατρική φροντίδα, τόσο λιγότερο είναι πιθανό ο εγκεφαλικός ιστός να πάθει μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, αν δεν ενεργήσετε επειγόντως, οι συνέπειες έχουν τη δυνατότητα να είναι καταστροφικές για τη ζωή σας- ακόμη και θανατηφόρες.

egkefalika-episodia-i-siopili-dolofoni6-simadia-pou-sas-proidopioun3_

photo credit:youtube/HealthSketch

Δείτε ακόμη: Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσει μια 40άρα

Το ακρωνύμιο “FAST” θα σας υπενθυμίσει τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να δείτε και τι πρέπει να θυμάστε σε μια στιγμή πανικού:

F – πρόσωπο μήπως γέρνει  μια πλευρά του προσώπου του ατόμου; Μήπως το θύμα έχει την ικανότητα να χαμογελά;
A – τα χέρια:μπορεί το άτομο να κινήσει και τα δύο του χέρια; Υπάρχει  αδυναμία στους μύες του βραχίονα;
S – Ομιλία: μπερδεύει τα λόγια του όταν μιλάει;
T – ώρα : εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μην περιμένετε – καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.

egkefalika-episodia-i-siopili-dolofoni6-simadia-pou-sas-proidopioun4_

 

photo credit:youtube/HealthSketch

Δείτε ακόμη:Ξύπνησε από το κώμα και άκουσε τους γιατρούς να μιλούν για το θάνατό της

Όπως συμβαίνει και με πολλές παθήσεις, η πρόληψη είναι το κλειδί! Το θετικό είναι ότι, υπάρχουν βεβαίως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να εργαστείτε ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου:

– Μειώστε την  αρτηριακή σας πίεση
– Σταματήστε το κάπνισμα
– Μειώστε τη χοληστερόλη
– Ενσωματώστε τη σωματικής δραστηριότητα στην καθημερινή ρουτίνα σας
– Φάτε  θρεπτικά και υγιεινά
– Περιορίστε τη κατανάλωσης αλκοόλ
– Εάν είστε διαβητικός, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα διατηρούνται υπό έλεγχο

egkefalika-episodia-i-siopili-dolofoni6-simadia-pou-sas-proidopioun5_

 

photo credit:youtube/HealthSketch

 Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το παρακάτω βίντεο:

Πηγή:healtheternally

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close