Εγκεφαλικό: Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, μασάζ στον αυχένα & απότομη στροφή κεφαλιού!

Το εγκεφαλικό είναι δυστυχώς μια γνωστή πάθηση της σημερινής εποχής. Μπορεί να προκληθεί όταν ξεκολλούν μεταξύ τους, οι στιβάδες ιστού. Οι στιβάδες ιστού είναι αυτές που δημιουργούν τα τοιχώματα αρτηριών και εισέρχεται ανάμεσα τους αίμα.

Επίσης μπορεί να προκληθεί αν κάποιο αγγείο υποστεί ρήξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αιματώματος και ο διαχωρισμός γίνεται από μέσα. Το 75% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικής αιτιολογίας, ενώ τα υπόλοιπα οφείλονται σε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας σημειώνονται ετησίως 30.000 έως και 35.000 πρωτοεμφανιζόμενα εγκεφαλικά κρούσματα ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, ξεπερνάει ετησίως τα 40.000.

Δείτε ακόμα Πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια είναι τα αίτια & πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί σοβαρές σωματικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις τόσο στον ασθενή όσο και στους οικείους του. Λίγοι άνθρωποι γνώριζαν ότι εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί από έναν τραυματισμό, από μασάζ στον αυχένα ή ακόμη και από την απότομη στροφή του κεφαλιού.

Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να προσέξετε:

Τι είναι το εγκεφαλικό;

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι είτε θρομβωτικό είτε εμβολικό. Ισχαιμικά εγκεφαλικά έμφρακτα εγκαθίστανται στο 40-60% των  ασθενών. Επίσης το 20-30% των ασθενών με διαχωρισμό της έσω καρωτίδας παρουσιάζουν παροδικά ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπολογίζεται ότι το 5% των ασθενών παραμένουν ασυμπτωματικοί. Τα περισσότερα έμφρακτα είναι εμβολικής αιτιολογίας και φλοιώδους ή υποφλοιώδους εντόπισης. Σπανιότερα τα έμφρακτα μπορεί να οφείλονται σε αιμοδυναμική ανεπάρκεια, λόγω χαμηλής αιματικής ροής μέσω της στενωμένης έσω καρωτίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαχωρισμός της σπονδυλικής αρτηρίας είναι πιο σπανιος απο τον διαχωρισμο της έσω καρωτίδας.

Αν προσβληθεί η εξωκρανιακή μοίρα της σπονδυλικής αρτηρίας, οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί ή να παρουσιάσουν μη ειδικά συμπτώματα κι ευρήματα. Μερικά από αυτά είναι:

Δείτε ακόμα Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής και πώς να τα αντιμετωπίσετε

  1. ζάλη ή ίλιγγο
  2. εμβοές
  3. ναυτία
  4. αμνησία
  5. ελάττωση της όρασης από το ένα μάτι
  6. να εγκαταστήσουν έμφρακτα στο πεδίο κατανομής της οπίσθιας κυκλοφορίας

Τι είναι το σύνδρομο Horner;

Το σύνδρομο Horner παρατηρείται στο 36% των περιπτώσεων, ενώ η προσβολή των κατώτερων συζυγιών καταγράφεται στο 13% των ασθενών. Ο διαχωρισμός της ενδοκράνιας μοίρας της σπονδυλικής αρτηρίας είναι σαφώς σπανιότερος.

Εκδηλώνεται με την εικόνα υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Παρατηρείται σε πιο νέους ασθενείς ενώ έχει πολύ χειρότερη κλινική έκβαση με θνησιμότητα περίπου 75%.

Στην ουσία δημιουργείται αιμάτωμα. Δύο είναι οι πιθανοί μηχανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου τύπου βλάβη. Από την μία, μπορεί να υπάρξει μερική ρήξη ή σχίσιμο του έσω χιτώνα, με αποτέλεσμα το διαχωρισμό των στοιβάδων του αρτηριακού τοιχώματος και τη συλλογή αίματος μεταξύ τους.

Από την άλλη, μπορεί να υπάρξει ρήξη και αιμορραγία των τροφοφόρων αγγείων του μέσου χιτώνα (vasa vasorum), με συνέπεια το σχηματισμό του ενδοτοιχωματικού αιματώματος.

Και στις δύο περιπτώσεις το σχηματιζόμενο αιμάτωμα αναπτύσσεται κατά μήκος του μέσου χιτώνα της προσβεβλημένης αρτηρίας. Αφού η συλλογή του αίματος εντοπίζεται ακριβώς κάτω από τον έσω χιτώνα, τότε προκαλείται στένωση. Επίσης μπορεί να προκληθεί και πλήρης απόφραξη του αρτηριακού αυλού.

Αξίζει να θυμάστε πως αν  το αιμάτωμα αναπτυχθεί ακριβώς μεταξύ μέσου και έξω χιτώνα, τότε παρατηρείται ο σχηματισμός ψευδοανευρύσματος ή ψευδούς αυλού.

Ο ψευδής αυτός αυλός μπορεί στην πορεία να παραμείνει βατός, να υποχωρήσει πλήρως ή και να θρομβωθεί. Αυτό προκαλεί στένωση της διαχωρισμένης αρτηρίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για αυτόματο διαχωρισμό των αρτηριών.

Δείτε ακόμα Τι φανερώνουν οι πρωινοί πόνοι που νιώθετε όταν ξυπνάτε& πως μπορείτε να ανακουφιστείτε

Ποιες είναι οι αιτίες για να προκληθεί εγκεφαλικό;

Το 20% των περιπτώσεων ασθενών, που εκδήλωσαν εγκεφαλικό, συνδέθηκε με την βλάβη ή με κάποιον τραυματισμό της αυχενικής χώρας. Τραυματισμοί της αυχενικής χώρας είναι η υπερέκταση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα κάταγμα αυχενικού σπονδύλου και οι
χειροπρακτικές επεμβάσεις, όπως είναι το μασάζ.

Όμως και σε αρκετές περιπτώσεις αυτόματου αρτηριακού διαχωρισμού αναφέρονται προηγούμενα ήπιας έντασης μηχανικά ερεθίσματα (βήχας, απότομη στροφή της κεφαλής, αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης κ.λπ.), των οποίων η σημασία παραμένει αδιευκρίνιστη.

Δεδομένου ότι ανάλογες κινήσεις και φορτία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και κατά κανόνα δεν προκαλούν απολύτως καμιά βλάβη, εικάζεται μεταξύ των ασθενών που παρουσιάζουν αρτηριακό διαχωρισμό η ύπαρξη αλλοιώσεων της δομής του συνδετικού ιστού, η οποία πιθανόν να προδιαθέτει για τη ρήξη της συνέχειας του αρτηριακού τοιχώματος.

Η υπόθεση αυτή ενισχύεται σοβαρά κι από το γεγονός ότι γνωστά νοσήματα του συνδετικού ιστού, όπως τα σύνδρομα Ehlers-Danlos και Marfan, σχετίζονται με σαφώς αυξημένο κίνδυνο αρτηριακού διαχωρισμού.

Αξίζει να επισημανθεί ότι και η ινομυώδης δυσπλασία, η οποία χαρακτηρίζεται από συγγενή διαταραχή της αρχιτεκτονικής του αρτηριακού τοιχώματος, αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για την εμφάνιση αρτηριακού διαχωρισμού.

Τι συμβαίνει κλινικά;

Κλινικά ο αρτηριακός διαχωρισμός εκδηλώνεται στο 60-80% των περιπτώσεων με κεφαλαλγία και αυχεναλγία. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις διαχωρισμού της έσω καρωτίδας και της σπονδυλικής αρτηρίας ο πόνος εντοπίζεται στην προσθιοπλάγια τραχηλική και την ινιακή χώρα, αντίστοιχα.

Σε τουλάχιστον 30% των περιπτώσεων παρατηρείται αρχικά μερικό ή πλήρες σύνδρομο Horner, προσβολή των κατώτερων εγκεφαλικών συζυγιών ή αναφέρονται εμβοές με σφύζοντα χαρακτήρα.

Τα εντοπιστικής σημασίας αυτά ευρήματα και συμπτώματα αποτελούν κατά κανόνα ειδοποιά σημεία, μια και κατά κανόνα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες πριν από την εγκατάσταση ισχαιμικής εγκεφαλικής βλάβης.

Επιπλέον συμβουλές

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός νεοεμφανιζόμενης κεφαλαλγίας ή αυχεναλγίας και συνδρόμου Horner (“painful Horner”) θα πρέπει να εγείρει την υποψία αρτηριακού διαχωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα έχει περιγραφεί για το διαχωρισμό της έσω καρωτίδας μια χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων, απαρτιζόμενη από ομόπλευρη κεφαλαλγία, προσωπαλγία ή αυχεναλγία και μερικό σύνδρομο Horner. Στην πράξη η τριάδα αυτή παρατηρείται σε λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών.

Η παρουσία, όμως, δύο εκ των τριών σημείων είναι σαφώς ενδεικτική διαχωρισμού της έσω καρωτίδας. Πάντως σε περισσότερο από 50% των περιπτώσεων η κλινική εικόνα των ασθενών δεν είναι -σύμφωνα με τα προηγούμενα- ενδεικτική διαχωρισμού

Η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε ασθενείς με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εξαρτάται άμεσα από το χρονικό διάστημα μεταξύ της εμφάνισης των συμπτωμάτων και της εφαρμογής της θεραπείας.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close