Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή αλλιώς βακτήριο στομάχου: Τι μπορεί να προκαλέσει και συμπτώματα.Προσοχή είναι μεταδοτικό!

Το βακτήριο που προσβάλει το στομάχι και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται γι’αυτό. Πως μεταδίδεται και σε ποιες περιπτώσεις είναι ακίνδυνο; Τι ακριβώς είναι το ελικοβακτηρίδιο, τι μπορεί να προκαλέσει και ποια είναι τα συμπτώματα, ώστε να καταλάβετε αν έχετε προσληφθεί;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε παρακάτω από το medicinenet.com.

Δειτε ακομα Ινομυώματα: Πόσο επικίνδυνα είναι, συμπτώματα και σωστή αντιμετώπιση

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται μια κοινή αιτία στομαχικών ελκών σε όλο τον κόσμο. Περίπου το 90% των ατόμων με έλκη στομάχου, έχουν μολυνθεί με H. Pylori. Πολλοί άνθρωποι όμως, έχουν αυτό το βακτήριο στο μικροβίωμα του στομάχου τους και στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, αλλά εμφανίζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

 Μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στομάχου στους ανθρώπους;
Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν αυτά τα βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα, έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, οι περισσότεροι αναπτύσσουν φλεγμονή του στομάχου (γαστρίτιδα) από την αντίδραση του οργανισμού στο ίδιο το βακτήριο και σε μια κυτταροτοξίνη, η οποία ονομάζεται Vac-Α, και είναι μία χημική ουσία που παράγει το βακτήριο.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι το γαστρικό οξύ του στομάχου διεγείρει το βακτήριο ώστε αυτό να αναπτυχθεί και να παράγει την κυτταροτοξίνη. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει την εισβολή στο βλεννογόνου του στομάχου από βακτήρια, φλεγμονές και το σχηματισμό έλκους. Έρευνες έχουν δείξει ότι, αυτά τα βακτήρια και τα προϊόντα τους, τα οποία συνδέονται με μεταβολές στα επιθηλιακά κύτταρα του στομάχου, όταν μεταβάλλονται, μπορεί να συνδέονται με το στομαχικούς και άλλους καρκίνους. Αυτό βέβαια είναι πολύ σπάνιο να συμβεί.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Ποια τα συμπτώματα
Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι:

Ήπιας μορφής γαστρίτιδα
Ρέψιμο
Φούσκωμα
Ναυτία
Έμετος
Κοιλιακή δυσφορία
Συχνά, τα συμπτώματα αυτά απλά υποχωρούν από μόνα τους. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη, εμφανίζουν συμπτώματα στομαχικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους ή σοβαρής γαστρίτιδας που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Κοιλιακό άλγος ή/και δυσφορία που συνήθως δεν υποχωρεί
Ναυτία και εμετό μερικές φορές με αίμα που είναι κόκκινο ή έχει χρώμα σαν κατακάθι του καφέ
Σκούρα, ή σαν πίσσα κόπρανα (το μαύρο χρώμα των κοπράνων οφείλεται σε έλκη που αιμορραγούν)
Κόπωση
Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω αιμορραγίας
Αίσθηση ότι χόρτασαν μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής
Μειωμένη όρεξη γενικά
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Διάρροια
Καούρα
Κακή αναπνοή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ένα άτομο έχει συμπτώματα με μαύρα κόπρανα και κόπωση, είναι απαραίτητο να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια ή να επισκεφτεί τα Επείγοντα ενός νοσοκομείου, για να κάνει εξετάσεις για ενδεχόμενη εντερική αιμορραγία.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Είναι μεταδοτικό;
Ναι, το βακτήριο H. Pylori είναι μεταδοτικό. Όμως, μερικές φορές υπάρχει μια “γκρίζα ζώνη” στην ερμηνεία της έννοιας “μεταδοτικό”. Ως λέξη, συνήθως εννοεί ότι ο μολυσματικός παράγοντας (δηλαδή το βακτήριο) μεταφέρεται από άτομο σε άτομο. Στην περίπτωση του H. Pylori, πολλές φορές υπάρχει απλά “εποίκηση” ενός οργάνου από το βακτήριο, αλλά χωρίς να αναπτυχθεί ασθένεια, ακόμη και αν αυτό έχει μεταφερθεί από άτομο σε άτομο. Η “γκρίζα ζώνη” εμφανίζεται όταν πολλοί άνθρωποι που έχουν το βακτήριο δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ενώ άλλοι ασθενούν σοβαρά.

Μερικοί μικροβιολόγοι θεωρούν ότι τέτοιου είδους βακτήρια προσαρμόζονται στον οργανισμό που τα “φιλοξενεί” και αλλάζουν σταδιακά, ώστε να αποικίσουν και να μολύνουν τον οργανισμό. Αν και αυτό είναι μια εικασία (δεν έχει αποδειχτεί), φαίνεται ότι ταιριάζει στην συμπεριφορά του H. Pylori.

Δειτε ακομα Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Έμπολα! Ποια είναι τα συμπτώματα 

Με πληροφορίες από medicinenet.com

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close