Έλλειψη βιταμίνης D λόγω καραντίνας - Πως την αναπληρώνουμε;

Το να μένουμε σπίτι, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό κι αν έχουμε ως προτεραιότητα να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους εαυτούς μας. Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, που απειλεί την υγεία μας.

Ο εγκλεισμός, σε πολλές περιπτώσεις εκτός από τις ψυχολογικές συνέπειες, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Ζώντας σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ο ήλιος είναι συχνό φαινόμενο το να μην μπορούμε να τον απολαύσουμε τώρα που η Άνοιξη ξεκινά σιγά – σιγά να κάνει την εμφάνισή της, είναι μαρτύριο.

Ο ήλιος, εκτός του ότι μας δίνει την ευκαιρία να απολαμβάνουμε ευχάριστες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, μας βοηθά πάρα πολύ και στην υγεία μας. Στην Αγγλία, εξαιτίας της έλλειψης του ήλιου, πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη. Οι ψυχολόγοι τότε, τους κάνουν θεραπείες με βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D λοιπόν, η οποία παράγεται από τον ήλιο, δεν προσφέρει μόνο καλή ψυχολογική διάθεση. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες που θα ανακαλύψουμε παρακάτω. Παρόλα αυτά, κλεισμένοι μέσα στο σπίτι τη στερούμαστε και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Παρακάτω θα δούμε, τι μας προσφέρει η βιταμίνη D και πως μπορούμε να την αναπληρώσουμε μέσα από την διατροφή μας. Επίσης, θα εξηγήσουμε ποια είναι τα συμπτώματα που φανερώνουν ότι ο οργανισμός μας έχει έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα που φανερώνουν ότι έχουμε έλλειψη βιταμίνης D;

Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργιά του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, τώρα που μένουμε σπίτι αν το σώμα μας ξεκινά να έχει έλλειψη, παρουσιάζει μερικά συμπτώματα, που αν τα παρουσιάσουμε δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητα.

 • Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι η μυική αδυναμία, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί και εξαιτίας της κόπωσης, όμως όταν γίνεται συχνό φαινόμενο κι εμείς δεν κουραζόμαστε ιδιαίτερα, ίσως οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης D.
 • Άλλο ένα βασικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται εξαιτίας της απώλειας της βιταμίνης D από τον οργανισμό μας, είναι ο πόνος στα οστά. Πρόκειται για έναν βαθύ πόνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς από που προέρχεται, αφού δεν αφορά μόνο μια περιοχή.
 • Τα συνεχή αναπνευστικά προβλήματα από την άλλη μπορούν να θεωρηθούν σύμπτωμα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση εξαιτίας της Άνοιξης, να βασανίζεστε από οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας, Αν όμως δεν είχατε παρουσιάσει παλαιότερα κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το παρακολουθήσετε.
 • Πριν μερικά χρόνια οι γιατροί συνήθιζαν να ρωτούν τις νέες μαμάδες, αν τα παιδιά τους, έχουν υπερβολικά πολύ ιδρωμένο κεφάλι. Αυτό, διότι σε πολλές περιπτώσεις ο ίδρωτας στο κεφάλι, να δηλώνει έλλειψη βιταμίνης D.
 • Όπως είπαμε και πιο πάνω, η κατάθλιψη είναι βασικό σύμπτωμα της έλλειψης στη βιταμίνη D. Βέβαια, την περίοδο της καραντίνας και μόνο που διανύετε τον εγκλεισμό, μπορεί να σας επηρεάσει ψυχολογικά. Όπως και να ‘χει πρέπει να το παρακολουθείτε.
 • Αν τον τελευταίο καιρό, αρρωσταίνεται πιο συχνά με ασθένειες και λοιμώξεις, τότε μπορεί να έχετε έλλειψη στη βιταμίνη D. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D προφυλάσσει πάνω από 2.000 γονίδια στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έλλειψη της, μπορεί να τον κάνει λιγότερο ανθεκτικό στα μικρόβια.
 • Εάν νιώσετε ζάλη, φούσκωμα – ειδικότερα στα πόδια – , πόνο στο στήθος και αναπνευστικά προβλήματα, τότε θα πρέπει να ελέγξετε αν πάσχετε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζεται ως ένα βαθμό, από την έλλειψη βιταμίνης D.
 • Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις για να αντιμετωπίσει την ψωρίαση. Αν και δεν είναι δεδομένο, σε πολλές περιπτώσεις οι έλλειψη της, μπορεί να οδηγήσει στην συγκεκριμένη ασθένεια.
 • Αν νιώθετε συχνά κουρασμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι περνάτε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι και η βιταμίνη D, δεν βρίσκεται στον κατάλληλο βαθμό, στον οργανισμό σας.
 • Αν ξαφνικά νιώσετε ότι η αντοχή σας μειώνεται χωρίς εμφανή λόγο, τότε μπορεί να έχετε έλλειψη της βιταμίνης D στον οργανισμό σας.

Πως μπορούμε να ανεβάσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D μέσα στο σπίτι; 

Η βιταμίνη D παράγεται ως επί το πλείστον από τον ήλιο. Εξαιτίας της καραντίνας, δεν μπορούμε να βγαίνουμε για βόλτα στη λιακάδα. Μπορούμε όμως για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα να βγαίνουμε στο μπαλκόνι και να καθόμαστε στον ήλιο, έχοντας βάλει αντηλιακό! Με λίγη όμορφη μουσική, η καραντίνα θα είναι πιο γλυκιά.

Μπορούμε να αναπληρώσουμε την βιταμίνη D στον οργανισμο μέσα από την διατροφή!

Εκτός από τον ήλιο, πολλά τρόφιμα μπορούν να αναπληρώσουν την βιταμίνη D στον οργανισμό μας. Τώρα που μένουμε σπίτι, η διατροφή μας θα πρέπει να έχει σε ποικιλία τις παρακάτω τροφές, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αντέξει τον εγκλεισμό.

 • Λιπαρά ψάρια:

Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή η πέστροφα, συμβάλει αποτελεσματικά στην αναπλήρωση της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, Μάλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς, πρέπει να καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.

 • Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, μπορούν να αναπληρώσουν την βιταμίνη D στον οργανισμό μας. Παρόλα αυτά, το γάλα θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με κάτι άλλο, διότι από μόνο του, είναι φτωχό σε βιταμίνη D.

 • Αυγά

Σύμφωνα με τους γιατρούς θα πρέπει να καταναλώνουμε την περίοδο της καραντίνας τουλάχιστον 3 με 5 αυγά την εβδομάδα. Ειδικότερα, αν μεγαλώνουμε παιδιά, καθώς ο οργανισμός τους τα έχει περισσότερη ανάγκη από ότι εμείς. Το αυγό, βοηθάει στην παραγωγή βιταμίνης D.

 • Μοσχαρίσιο συκώτι

Το μοσχαρίσιο συκώτι βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D και ειδικότερα αν έχουμε παιδιά, θα πρέπει το παιδί μας, να το τρώει τακτικά μέσα στην εβδομάδα.

 • Μανιτάρια

Όπως και το μοσχαρίσιο συκώτι έτσι και τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D και οφείλουν να υπάρχουν 2-3 φορές την εβδομάδα στο διατροφολόγιο μας.

Ποιες ασθένειες καταπολεμά η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Αρχικά καταπολεμά τους πόνους στα οστά και χρησιμοποιείται για την θεραπεία της οστεοπόρωσης. Επίσης, την χορηγούν στα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, έτσι ώστε να διευκολύνουν την πρόσληψη του ασβεστίου.

Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται επίσης, για παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως είναι η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη.

Χρησιμοποιείται επίσης για τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την μυϊκή αδυναμία, την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, την βρογχίτιδα, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και την ουλίτιδα στα δόντια.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη βιταμίνη D για δερματικές παθήσεις και βοηθά επίσης τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close