Εμβόλιο του Covid 19 μπορεί να προκαλέσει τέτοιο εξάνθημα_ - Ποιο είναι;_

Εμβόλιο του Covid 19 μπορεί να προκαλέσει τέτοιο εξάνθημα. Ποιο είναι αυτό το εμβόλιο; Το εμβόλιο του  κορονοϊού ήρθε στην Ελλάδα από την Pfizer και φαίνεται πως έχει κλονίσει και διχάσει το κοινό. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν αν πρέπει να εμπιστευτούν ή όχι ένα εμβόλιο που σύμφωνα με πολλούς βγήκε πολύ γρήγορα.

Οι άνθρωποι αμφισβητούν την ασφάλεια του εμβολίου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολλοί κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το να κάνουμε το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό αν θέλουμε να αποφύγουμε την εξάπλωση του Covid 19 και να αποκτήσουμε την ανοσία της αγέλης.

Δείτε ακόμα Κάθεστε σταυροπόδι : Δείτε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας

Μία φωτογραφία με ένα σοβαρό εξάνθημα κυκλοφόρησε και φαίνεται πως αυτό το εξάνθημα μπορεί να το προκαλέσει ένα από τα τρία εμβόλια για τον κορονοϊό. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποιο εμβόλιο είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει το συγκεκριμένο εξάνθημα καθώς και τι δηλώνουν οι ειδικοί. Διαβάστε παρακάτω: 

Αυτό το εξάνθημα μπορεί να είναι τρομαχτικό για πολλούς και πολλές όμως σύμφωνα με τους ειδικού ότι αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να κάνουμε το εμβόλιο ενάντιο στον νέο κορονοϊό.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης αναφέρουν ότι έχει παρατηρηθεί καθυστερημένη δερματική αντίδραση σε κάποιος ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.

Ποιο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει αυτό το δερματικό εξάνθημα;

Αυτό το δερματικό εξάνθημα που φαίνεται πως εμφανίστηκε με καθυστέρηση σε ορισμένους ασθενείς φαίνεται πως το εμφάνισαν ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο της Moderna. Η ταχύτητα και η κλίμακα των εμβολιασμών κατά του Covid 19 αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτόν τον λόγο ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ζητούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και επικοινωνία σχετικά με μία καθυστερημένη εμφάνιση ενός συγκεκριμένου δερματικού εξανθήματος. Οι ασθενείς το εμφάνισαν μετά τον εμβολιασμό τους από το εμβόλιο της Moderna.

Μάλιστα το επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine (NEJM), δημοσίευσε ένα άρθρο που οι συγγραφείς σημείωναν ότι τα κλινικά δεδομένα της Φάσης 3 από την δοκιμή των εμβολίων της Moderna, έδειξαν καθυστερημένη υπερευαισθησία του δέρματος σε μικρό ποσοστό από τους 30.000 και πλέον συμμετέχοντες στην δοκιμή.

Βέβαια οι συγγραφείς του άρθρου αναφέρουν ότι κάποιες δερματικές αντιδράσεις είναι σαν μεγάλα μπαλώματα κόκκινου χρώματος, ελαφρύ πρήξιμο, φαγούρα ή και πόνο που δεν εξηγήθηκαν πλήρως. Έτσι προειδοποίησαν ότι οι γιατροί ίσως να μην είναι ενήμεροι και να μην μπορούν να ενημερώσουν ή να καθοδηγήσουν τους ασθενείς.

Είτε βιώσατε άμεσα ένα εξάνθημα στο σημείο της ένεσης είτε αυτήν την καθυστερημένη δερματική αντίδραση, τίποτα δεν θα σας εμποδίσει να κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου”, λέει η δρ. Kimberly Blumenthal, επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης και Διευθύντρια του Προγράμματος Κλινικής Επιδημιολογίας στο τμήμα Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Ανοσολογίας του MGH.

«Άμεσος στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους γιατρούς και άλλους παρόχους ιατρικής φροντίδας γι’ αυτήν την πιθανή καθυστερημένη δερματική αντίδραση. Σκοπός μας είναι να μην ανησυχούν. Αλλά να είναι καλά ενημερωμένοι, ώστε να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους αναλόγως» συμπληρώνει.

Μετά την πρώτη δόση συνήθως μετά τις 4 μέρες εμφανίζεται το εξάνθημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δημοσίευση η δρ Blumenthal καθώς και οι υπόλοιποι συγγραφείς, σημειώνουν τις δικές τους κλινικές παρατηρήσεις σχετικές με τις καθυστερημένες, μεγάλες και τοπικές δερματικές αντιδράσει του εμβολίου της Moderna.

Συγκεκριμένα αναφέρουν μία σειρά 12 ασθενών με τέτοιες αντιδράσεις. Σε αυτήν την ομάδα η έναρξη των συμπτωμάτων κυμάνθηκε από τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έως και 11 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με μία μέση έναρξη των συμπτωμάτων την 8η ημέρα.

Μάλιστα οι φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος και τις διαφορές ανάμεσα στα εξανθήματα. Οι περισσότεροι ασθενείς λοιπόν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πάγο και αντιισταμινικά αν και ορισμένοι χρειάστηκαν κορτικοστεροειδή και ένα υποβλήθηκε σε λανθασμένη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των καθυστερημένων δερματικών αντιδράσεων στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τα οποία εμφάνισαν οι 12 ασθενείς που συμμετείχαν στις έρευνες και αναφέρθηκαν και στη δημοσίευση του άρθρου.

“Η καθυστερημένη δερματική υπερευαισθησία πιθανώς να συγχέεται από κλινικούς γιατρούς και ασθενείς με λοίμωξη του δέρματος», αναφέρει η συν-συγγραφέας της δημοσίευσης δρ. Erica Shenoy, αναπληρώτρια επικεφαλής της Μονάδας Ελέγχου Μολύνσεων στο MGH.

Ωστόσο, αυτοί οι τύποι αντιδράσεων δεν είναι μολυσματικοί και επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά”, υπογράμμισε η ίδια.

Πότε υποχωρεί το εξάνθημα;

Κατά μέσο όρο τα συμπτώματα λοιπόν εξαφανίστηκαν μετά από σχεδόν μία εβδομάδα. Τουλάχιστον έτσι έδειξε να γίνεται στους 12 αυτούς ανθρώπους σύμφωνα με την δημοσίευση. Οι μισοί από τους ασθενείς συνέχισαν να αντιδρούν μετά την δεύτερη δόση, συνήθως 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Κανένας ασθενής επίσης δεν παρουσίασε αντίδραση στην δεύτερη δόση που να ήταν πιο σοβαρή από την αντίδραση στην πρώτη δόση. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν επίσης ότι δείγμα που πήραν από βιοψίες δέρματος επιβεβαίωσαν πως που παρατηρείται συνήθως στις αντιδράσεις φαρμάκων.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που το βιώνουν, πιστεύουμε ότι συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που τίθεται σε λειτουργία”, λέει η δρ. Esther Freeman, διευθύντρια της Παγκόσμιας Δερματολογίας Υγείας στο MGH και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης στο NEJM.

Συνολικά, αυτά τα δεδομένα είναι καθησυχαστικά και δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο της Moderna”.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close