Φόβοι για παγκόσμιο «κραχ» στα φάρμακα το 2023:Γονείς σε απόγνωση με τις ελλείψεις – Χρησιμοποιούν ακόμη και ληγμένα

Ενώ γρίπη κορονοιός και ένα σωρό ιώσεις ταλαιπωρούν τα παιδιά και τους μεγάλους, τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια από φάρμακα με αποτέλεσμα κάποιοι γονείς να δίνουν μέχρι και ληγμένα φάρμακα. Υπάρχουν Φόβοι για παγκόσμιο «κραχ» στα φάρμακα το 2023

«Το ζιρτέκ, αντισταμινικό για το αναπνευστικό, βρίσκεται σε έλλειψη στα περισσότερα φαρμακεία της πόλης. Ως εκ τούτου, ο γονέας προτίμησε να δώσει στο παιδί του ληγμένο φάρμακο, μην μπορώντας να το βλέπει να υποφέρει» διηγήθηκε φαρμακοποιός από τη δυτική Αττική, προσπαθώντας να περιγράψει την τραγική κατάσταση που δημιουργεί η έλλειψη φαρμάκων εν μέσω έξαρσης των ιώσεων.

Όπως αναφέρουν καταναλωτές και φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και η αιτία δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση κάποιων προϊόντων.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως σημαντικό ρόλο στην απουσία σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων διαδραματίζουν και οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά σε κάποια προϊόντα που η τιμή του εξωτερικού είναι πιο συμφέρουσα από την ελληνική αγορά.

Δείτε ακόμη Γονείς προσοχή: Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος, η γρίπη και ο ιός της καμήλας που έρχεται μετά το Μουντιάλ

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, σε έλλειψη βρίσκονται συνολικά περίπου 500 φάρμακα, κυρίως όμως τα αντιβιοτικά αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ, τα αντιπυρετικά, τα αντιβηχικά σιρόπια, τα αντιιικά, τα κολλύρια, τα αντικαταθλιπτικά, η ουσία αριπιπραζόλη που χρησιμοποιείται στα άτομα με αυτισμό, κατάθλιψη, τα αντιδιαβητικά, τα αντιφυματικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα, μέχρι και τα δημοφιλή Depon, Ronal, Algofren.

Φόβοι για παγκόσμιο «κραχ» στα φάρμακα το 2023

Για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε φάρμακα στην Ελλάδα μίλησε την Τρίτη (27/12) η Ματίνα Παγώνη και αναφέρθηκε στους φόβους για παγκόσμιο «κραχ» μέσα στο 2023. «Η χώρα μας θα πρέπει εξασφαλίσει την αυτάρκειά της» υπογράμμισε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε: «Όντως υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα και στην Ελλάδα. Έχει κάνει μία παρέμβαση ο υπουργός, αλλά χρειάζεται και δεύτερη και τρίτη. Θα πρέπει να τσεκάρουμε τις φαρμακαποθήκες. Δεν πρέπει να γίνονται εξαγωγές. Να κάνουμε τσεκάρισμα, να δούμε το στοκάρισμα στα νοσοκομεία. Αφού δούμε τα του οίκου μας, να δούμε αν μας παίρνει να κάνουμε εξαγωγές. Θα πρέπει να γίνει πλήρης έλεγχος, τι έχουμε ως χώρα. Αν δεν κάνουμε πάντως εξαγωγές, δεν θα έχουμε πρόβλημα».

«Η χώρα μας θα πρέπει να κοιτάξει τα… εν οίκω και να εξασφαλίσει την αυτάρκειά της, κόβοντας τις εξαγωγές» σημείωσε.

Δείτε ακόμη Σχολεία :Τι θα γίνει με τις απουσίες για την γρίπη

Πού έχουμε τις μεγαλύτερες ελλείψεις

Οι σοβαρότερες ελλείψεις σε φάρμακα παρουσιάζονται σε αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα, τα οποία εν μέσω της γρίπης, του κορoνοϊού και της σοβαρής έξαρσης όλων των αναπνευστικών ιώσεων βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση.

Τα φάρμακα σε έλλειψη είναι περισσότερα από 150, μεταξύ αυτών και παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του φαινομένου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε πρόσφατα από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close