Γιατί κονταίνουμε όσο γερνάμε & πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Για ποιους λόγους κονταίνουμε όσο γερνάμε και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Γιατί χάνουμε πόντους όσο περνούν τα χρόνια;

Σε οικογενειακές μαζώξεις, σίγουρα έχετε ακούσει τους μεγαλύτερους της οικογένειας να κάνουν παράπονα για το πόσο κόντυναν με τα χρόνια. Η αλήθεια είναι πως ένα βασικό σημάδι γηρατειών είναι η έλλειψη ύψους. Οι άνθρωποι που ξεκινούν να γερνούν παρουσιάζουν προβλήματα στην ακοή, την όραση, στην μνήμη και χάνουν…πόντους από το ύψος.

Για ποιον λόγο όμως κονταίνουμε όσο γερνάμε; Φαίνεται πως αυτή η εξέλιξη συνδέεται με προβλήματα στα οστά, στους μυς στις αρθρώσεις και άλλους ιστούς τους σώματος. Επίσης, φαίνεται πως είναι μια ένδειξη γηρατειών που δεν σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα υγείας.

Δείτε ακόμα Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά γιατί ένας άνθρωπος που ξεκινά να γερνά, τείνει να χάνει ύψος. Επίσης θα σας δώσουμε 5 συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε. Διαβάστε παρακάτω:

Γιατί κονταίνουμε όσο γερνάμε;

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η απώλεια ύψους με το πέρασμα των χρόνων δεν συνδέεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα υγείας. Είναι απλά ένα φυσικό αποτέλεσμα στο σώμα ενός ανθρώπου που γερνάει. Παρόλα αυτά όταν κονταίνουμε υπερβολικά ίσως αυτό να δείχνει άλλα προβλήματα υγείας.

Από την ηλικία των 30 ετών ένας άνθρωπος ξεκινά να χάνει μάζα σώματος. Όταν δε, αυτό γίνεται σε υπερβολικό σημείο, οι επιστήμονες ονόμασαν αυτή την πάθηση σαρκοπενία. Ένας άνθρωπος από την ηλικία των 30 ετών, ξεκίνα να χάνει 3-5% μυικής μάζας ανά δεκαετία.

Το πρόβλημα ξεκινά από τους μύες που στηρίζουν τον κορμό. Αυτοί συντελούν στη διατήρηση του σώματος σε όρθια στάση. Η μείωση της μάζας στη συγκεκριμένη μυική ομάδα έχει ως αποτέλεσμα το σώμα, να δείχνει αδυναμία στο  να στηρίξει τον κορμό. Αυτό μας κάνει να είμαστε πιο σκυφτοί και να δείχνουμε πιο κοντοί.

Άλλοι λόγοι που μας κονταίνουν με το πέρασμα των χρόνων!

Η υγεία των οστών φαίνεται πως είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, σχετικά με το ύψος μας στα γηρατειά.  Τα οστά είναι πολυσύνθετοι ιστοί, που είναι σε θέση να προσαρμόσουν το μέγεθος και το σχήμα τους σύμφωνα με το εξωτερικό φορτίο τους. Αυτό επιτρέπει στα οστά σας να αναδιαμορφώνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Δείτε ακόμα Πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια είναι τα αίτια & πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Σε νεαρή ηλικία, τα οστά περνούν από ένα στάδιο ανάπτυξης και διαμόρφωσης με το 90% της μέγιστης οστικής μάζας να επιτυγχάνεται προς στο τέλος της εφηβείας. Τελειώνει, όταν ένας άνθρωπος φτάνει τα 30 του χρόνια.

Από τα 35 μέχρι τα 40, η απώλεια οστικής μάζας είναι μεγαλύτερη από την δημιουργία της. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση όταν βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Εξαιτίας της απώλειας οστικής μάζας, τα οστά μας γίνονται πιο εύθραυστα και υπάρχει κίνδυνος καταγμάτων.

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης διαδραματίζουν και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Οι μεσοσπονδύλιοι είναι τα «μαξιλαράκια» ανάμεσα στους σπονδύλους που αποτελούνται κατά 80% από νερό και απορροφούν τους κραδασμούς.

Οι μεσοσπονδύλιοι χάνουν την ελαστικότητά τους εξαιτίας των γηρατειών και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στη στάση του σώματος.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Μπορεί τα γονίδια να παίζουν σημαντικό ρόλο στο ύψος που θα έχουμε κατά τα γηρατειά, φαίνεται πως είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε εν μέρει το πρόβλημα. Καταρχάς η συχνή άσκηση με έμφαση στα βάρη ενισχύουν τα οστά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ισχυρά οστά στην εφηβεία. έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα σε μεγαλύτερη υγεία. Τέτοιες ασκήσεις είναι σε θέση να προστατεύσουν τα οστά από την δημιουργία οστεοπόρωσης και σκαρκοπενίας.

Δείτε ακόμα Υπογλυκαιμία: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε; Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;

Επίσης η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Καταναλώστε σε μεγάλη ποσότητα τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και ασβέστιο, όπως είναι το μπρόκολο. Αυτά τα δυο συστατικά, ενισχύουν την υγεία των οστών. Καλό θα ήταν να κόψετε το κάπνισμα και να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης.

Photo cover via: newsbomb.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close