Ινομυώματα: Πόσο επικίνδυνα είναι, συμπτώματα και σωστή αντιμετώπιση

Τι γνωρίζετε για τα ινομυώματα; Πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν αλλά και πως μπορούμε να προστατευτούμε από την εμφάνισή τους;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα ινομυώματα, όπου εμφανίζονται στις γυναίκες, σε μεγάλα μάλιστα ποσοστά, θα τα βρούμε στο παρακάτω άρθρο από το infowoman.gr.

Τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματά τους είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας, ο πυελικός πόνος και το αίσθημα πίεσης ενώ δίνουν και συμπτώματα από το ουροποιητικό και το έντερο και παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε ακόμα: Το σκεύος που όλοι έχουν στην κουζίνα αλλά μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία

Όπως εξηγεί η Σοφία Καλογήρου, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος η διάγνωση γίνεται με γυναικολογική εξέταση σε συνδυασμό με υπερηχογραφικό έλεγχο ή άλλες διαγνωστικές απεικονίσεις όπως η μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία των συμπτωματικών ασθενών εξαρτάται από την επιθυμία της ασθενούς για γονιμότητα και την επιθυμία διατήρησης της μήτρας.
Δίνει πάντα συμπτώματα σε μία γυναίκα η ύπαρξη ινομυώματος;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι η συχνότερη παθολογία της πυέλου και εμφανίζονται σε περίπου το 70% των γυναικών άνω των 45 ετών.

Ωστόσο, πολλά ινομυώματα είναι ασυμπτωματικά και μικρά. Επειδή ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα, τα ινομυώματα τείνουν να αυξάνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής και να συρρικνώνονται σε μέγεθος μετά την εμμηνόπαυση.

Τα ινομυώματα μπορεί να έχουν υπερβολική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την παροχή αίματος και να εκφυλίζονται. Ο εκφυλισμός περιγράφεται ως υαλώδης, μυξωματώδης, ασβεστώδης, κυστικός, λιπαρός, ερυθρός (συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ή νεκρωτικός. Αν και οι ασθενείς συχνά ανησυχούν για την κακοήθη εξαλλαγή των ινομυωμάτων, η σαρκωματώδης εξαλλαγή εμφανίζεται σε μικρότερο του 1% των ασθενών.
Πότε ένα ινομύωμα αιμορραγεί;

Τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας (π.χ. μηνορραγία, μηνομητρορραγία). Αν το ινομύωμα αναπτυχθεί πολύ ή αν πρόκειται για μισχωτό ινομύωμα που έχει συστραφεί, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση βάρους ή χρόνιο πόνο. Τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης (π.χ. πολυουρία ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση) μπορεί να προκύψουν από τη συμπίεση της ουροδόχου κύστης, ενώ τα εντερικά συμπτώματα (π.χ. δυσκοιλιότητα) μπορεί να προκύψουν από εντερική συμπίεση που προκαλεί το ινομύωμα.
Προκαλούν υπογονιμότητα;

Δείτε ακόμα: Κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου! Μεγάλη Προσοχή στα κουνούπια επισημαίνει ο Οργανισμός Υγείας!

Τα ινομυώματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, πρόωρες συσπάσεις ή μη φυσιολογική παρουσία του εμβρύου ή να κάνουν μια καισαρική τομή απαραίτητη.
Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Επειδή τα ινομυώματα συνήθως είναι ασυμπτωματικά, συχνά γίνονται αντιληπτά κατά την κλασική γυναικολογική εξέταση (όπου η μήτρα αναγνωρίζεται διογκωμένη) και με το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας, το οποίο εντοπίζει τον αριθμό των ινομυωμάτων, το μέγεθος, αλλά και τη θέση τους στη μήτρα.

Αν υπάρχουν πολλαπλά ινομυώματα και απαιτείται χειρουργική θεραπεία, συνιστάται πριν από την εγχείρηση και μαγνητική τομογραφία πυέλου (MRI) με σκοπό την πιο λεπτομερή χαρτογράφησή τους.
Πώς θεραπεύονται τα ινομυώματα;

Η θεραπεία που θα προταθεί στη γυναίκα εξαρτάται από την ηλικία της, τη γενική κατάσταση της υγείας της, την παρουσία και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της (π.χ. πίεση σε άλλα όργανα, μεγάλη αιμορραγία, αναιμία), τη θέση, το είδος και το μέγεθος των ινομυωμάτων, και το αν θέλει να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον.

Τα ασυμπτωματικά ινομυώματα δεν απαιτούν θεραπεία. Οι ασθενείς θα πρέπει να επαναξιολογούνται περιοδικά (π.χ. κάθε 6-12 μήνες).

Οι χειρουργικές θεραπείες συμπεριλαμβάνουν είτε την ινομυωματεκτομή (αφαίρεση του ινομυώματος) είτε την υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας) ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.
Ποιες είναι οι τεχνικές της ινομυωματεκτομίας;

Δείτε ακόμα: Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί- Προσοχή στα παιδικά εμφιαλωμένα νερά!

Αυτή η επέμβαση αφορά σε 3 τεχνικές:
1. Η υστεροσκοπική. Όταν το ινομύωμα είναι υποβλεννογόνιο, δηλαδή αναπτύσσεται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας.
2. Η λαπαροσκοπική.
3. Η λαπαροτομική. Καλείται επίσης ανοικτή ή κοιλιακή.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε επιλεγμένα περιστατικά μία μέθοδος που λέγεται εμβολισμός των ινομυωμάτων και συνίσταται στην διακοπή της αιμάτωσής τους, με συνέπεια να συρρικνώνονται και να απορροφώνται από τον οργανισμό.

Από τη Σοφία Καλογήρου, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος.

Photo via Pinterest

Με πληροφορίες από infowoman.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close