Κορονοϊός: Στοματικά αντισηπτικά διαλύματα που εξουδετερώνουν τον ιό σε 30” – Τί λέει η έρευνα;

Κορονοϊός: Στοματικά αντισηπτικά διαλύματα που εξουδετερώνουν τον ιό σε 30” . Μία νέα έρευνα φαίνεται πως ταράζει τα νερά της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο σχετικά με τον νέο κορονοϊό. Μία μερίδα επιστημόνων έκανε κάποιες μελέτες.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν στοματικά αντισηπτικά διαλύματα που είναι σε θέση να εξουδετερώσουν άλλους κορονοϊούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Αυτοί οι κορονοϊοί έχουν παρόμοια δομή με τον SARS – Cov-2.

Δείτε ακόμα Πως θα καταλάβεις αν έχεις κορονοϊό, κοινό κρυολόγημα ή εποχιακή γρίπη

Σε μία εποχή που προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τέτοιες μελέτες μας κάνουν να χαμογελάμε με αισιοδοξία. Μακάρι αυτή η έρευνα να επαληθευτεί και να βρούμε γρήγορα μία λύση στο ζήτημα του Covid.

Διαβάστε παρακάτω:

Φαίνεται πως στην μάχη της ανθρωπότητας κατά του κορονοϊού, θα μπορούσαν να επιστρατευτούν ορισμένα στοματικά διαλύματα που είναι ήδη ευρέως διαθέσιμα. Έτσι υποστηρίζει μία νέα ερευνητική μελέτη.

Συγκεκριμένα Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, υποστηρίζουν πως με βάση μία νέα μελέτη, τα στοματικά – αντισηπτικά διαλύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως νέοι σύμμαχοι ενάντια στον κορονοϊό.

Καλούν μάλιστα σε διεξαγωγή σχετικών κλινικών μελετών για να επαληθευτεί μέσω της στοματικής έκπλυσης πως θα μπορούσε να μειωθεί το ιικό φορτίο που απελευθερώνει ο φορέας του κορονοϊού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Journal of Medical Virology και καθοδηγήθηκε από τον Craig Meyers, διακεκριμένο καθηγητής Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας και Μαιευτικής-Γυναικολογίας. Μία ομάδα γιατρών και επιστημόνων εξέτασε αρκετά τα διαλύματα στοματικής και ρινοφαρυγγικής έκπλυσης.

Αυτά εξετάστηκαν σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον. Φάνηκε λοιπόν πως ήταν σε θέση να αδρανοποιήσουν κορονοϊούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο και είναι παρόμοιοι σε δομή με τον SARS-CoV- 2. Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι πολλές από τις ρινικές και στοματικές πλύσεις, μπορούν να εξουδετερώσουν κορονοϊούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Αυτό το γεγονός σύμφωνα με τους ίδιους υποδηλώνει ότι αυτά τα προϊόντα, μπορεί να έχουν την δυνατότητα να μειώσουν την ποσότητα των σταγονιδίων του ιού που απελευθερώνονται από το στόμα αυτών που νοσούν.

«Ενόσω αναμένουμε την ανάπτυξη εμβολίου, χρειάζονται μέθοδοι για τη μείωση της μετάδοσης. Αυτά τα προϊόντα που δοκιμάσαμε είναι άμεσα διαθέσιμα και συχνά αποτελούν ήδη μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας» επισημαίνει ο Craig Meyers.

Μάλιστα ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αναπαρήγαγαν την αλληλεπίδραση του ιού στην στοματική και στην ρινική κοιλότητα. Αυτές οι δύο κοιλότητες είναι και οι βασικές πύλες εισόδου και μετάδοσης των ιών.

Επεξεργάστηκαν διαλύματα που περιείχαν στέλεχος κορονοϊού. Αυτό χρησίμευε ως άμεσα διαθέσιμη και γενετικά παρόμοια εναλλαγή του SARS-CoV-2.

Τα διαλύματα αυτά επεξεργάστηκαν με διαλύματα περιεκτικότητας 1& βρεφικού σαμπουάν, ποίκιλα αντισηπτικά διαλύματα για την ξηρότητα του στόματος με υπεροξείδιο και διάφορες μάρκες στοματικού διαλύματος.

Άφησαν τα διαλύματα να αλληλοεπιδράσουν με τον ιό για 30 δευτερόλεπτα, ένα λεπτό και δύο λεπτά, πριν τα αραιώσουν για να αποτρέψουν περαιτέρω αδρανοποίηση του ιού.

Ο καθηγητής Meyers υποστηρίζει ότι το εξωτερικό περίβλημα του κορονοϊού που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη είναι γενετικά παρόμοιο με αυτό του SARS-CoV-2. Κατ’ επέκταση λοιπόν η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι η ανάλογη ποσότητα του ιού SARS-CoV-2 θα μπορούσε να αδρανοποιηθεί αν εκτεθεί στο διάλυμα.

Προκειμένου να εξακριβώσουν σε τι ποσοστό αδρανοποιήθηκε ο ιός, οι ερευνητές, έθεσαν τα αραιωμένα διαλύματα σε επαφή με καλλιέργειες κυττάρων. Μέτρησαν πόσα κύτταρα παρέμειναν ζωντανά μετά από λίγες μέρες έκθεσης στο διάλυμα που περιείχε τον ιό.

Χρησιμοποίησαν τον αριθμό αυτό για να υπολογίσουν την ποσότητα του κορονοϊού που αδρανοποιήθηκε. Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι το διάλυμα περιεκτικότητας 1& βρεφικό σαμπουάν αδρανοποίησε περισσότερο από το 99.9% του κορονοϊού έπειτα από δύο λεπτά επαφής.

Επίσης, αρκετά από τα προϊόντα για στοματικές πλύσεις και γαργάρες ήταν επίσης πολύ αποτελεσματικά. Ορισμένα μάλιστα αδρανοποίησαν πάνω από το 99.9% του ιού μετά από μόλις 30 δευτερόλεπτα.

O Meyers υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα και προσθέτουν επιπλέον πληροφορίες στα ευρήματα προηγούμενης μελέτης που είχε αναδείξει ότι ορισμένοι τύποι στοματικών διαλυμάτων, μπορούν να αδρανοποιήσουν τον SARS-CoV-2.

Το επόμενο βήμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή κλινικών μελετών έτσι ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο προϊόντα όπως είναι τα στοματικά διαλύματα, μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά το ιικό φορτίο.

«Άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό και απομονώνονται κατ’ οίκον ενδέχεται να μεταδώσουν τον ιό σε αυτούς με τους οποίους ζουν. Παράλληλα, συγκεκριμένοι επαγγελματίες, όπως οδοντίατροι και άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, διατρέχουν συνεχή κίνδυνο έκθεσης» δηλώνει ο Craig Meyers

Και επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης σχετικών κλινικών δοκιμών, υπογραμμίζει πως πρέπει να διαπιστωθεί εάν αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να συνδράμουν στη μείωση του ιικού φορτίου που απελευθερώνουν νοσούντες ή εργαζόμενοι σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου.

Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι που μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται. «Ακόμη και αν η χρήση αυτών των διαλυμάτων μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση κατά 50%, αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο» σημειώνει.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close