Κορονοϊός: Σταματήστε να πανικοβάλλετε τον κόσμο μεσα από τα social media!

Το κείμενο, εξηγεί για ποιον λόγο δεν πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο μέσω των social media και ότι εν εν τέλει μεγαλύτερο χαμό έχουμε προκαλέσει εμείς, με τις δημοσιεύσεις μας παρά ο ίδιος ο ιός.

Μετά την είδηση ότι ο κορονοϊός ήρθε και στην χώρα μας μέσα από το κρούσμα που εκδηλώθηκε από Ελληνίδα η οποία κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος στην χώρα μας πανικοβλήθηκε. Κάτι απολύτως φυσιολογικό, αφού για τον κορονοϊό δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία και εμβόλιο.

Δείτε ακομη Μετά από ώρες συνεχόμενης χρήσης μάσκας η 9χρονη κoρη μου ξέσπασε

Φαίνεται όμως, πως αυτόν τον πανικό τον μετέφεραν κάποιοι και μέσω των social media. Είναι δεδομένο ότι κάθε φορά που μια περίεργη ή πρωτοφανής είδηση γίνεται γνωστή στην Ελλάδα, μέσω του διαδικτύου γίνεται εύκολα viral. Αστείες εικόνες, γνώμες γιατρών, γνώμες απλών ανθρώπων σχετικά με το τι είναι ο κορονοϊός, πως ξεκίνησε, γιατί αργούν να βρουν το εμβόλιο, γιατί έχει πάρει τόση μεγάλη έκταση κοκ.

Αυτές οι δημοσιεύσεις όμως, μαζί με τις ειδήσεις που ανά καιρούς δημοσιεύουμε μέσα από τους προσωπικούς μας λογαριασμούς, τείνουν να πανικοβάλλουν τον κόσμο που ακόμη δεν έχει διαμορφώσει, άποψη.

Φαίνεται πως εμείς μπορεί να έχουμε τις καλύτερες διαθέσεις, αλλά δεν είναι όλοι έτσι και σε πολλούς ανθρώπους ακόμη και μια ενημερωτική είδηση, μπορεί να προκαλέσει πανικό.

Φαίνεται πως το site prologos.gr συμφωνεί με τα παραπάνω, αφού δημοσίευσε ένα κείμενο το οποίο μοιράστηκε μαζί μας. Το κείμενο, εξηγεί για ποιον λόγο δεν πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο μέσω των social media και ότι εν εν τέλει μεγαλύτερο χαμό έχουμε προκαλέσει εμείς, με τις δημοσιεύσεις μας παρά ο ίδιος ο ιός. Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του prologo.gr:

H επέκταση του κοροναϊού στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία έχει δημιουργήσει ένα κύμα πανικού αρχικά στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμη Κορονοϊός: Παιδίατρος δίνει εναλλακτικές λύσεις για να μειωθεί η εξάπλωση

Οι ειδήσεις που κυριαρχούν αναπαράγουν τις εικόνες πανικού που δημιουργεί ο πανικός που δημιουργείται μέσω των social media. Γιατί η είδηση πλέον διακινείται μέσω των social media. Και όσο πιο κακή η είδηση τόσο πιο γρήγορα διαδίδεται. Όπως ένας ιός. Γίνεται viral.

Βεβαίως, το 2,3% είναι πολύ υψηλό αν λάβουμε υπόψη ότι η εποχική γρίπη έχει ποσοστό θνησιμότητας μόλις 0,05%. Όμως το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αντιβιοτικά και εμβόλια που περιορίζουν τις συνέπειές της.

Ακόμα όμως κι έτσι, το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο.

Όπως σημειώνεται σε σχετική έρευνα που έγινε στην Κίνα στο κέντρο όπου ξεκίνησε η επιδημία στην περιοχή Hubei το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 2,9% ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές στην Κίνα το ποσοστό μετά βίας ξεπέρασε το 0,4%. Το 2,3% που γνωρίζουμε βασίζεται στη σύμπτυξη των στοιχείων περιοχών όπου ο ιός είχε πολύ διαφορετικές επιπτώσεις.

Επίσης, ο ιός επηρεάζει εντονότερα τους ηλικιωμένους. Για όσους είναι άνω των 80 το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 14,8%, από 70 – 79 έπεφτε στο 8%, 1,3% για αυτούς μεταξύ 50 και 59 ετών, 0,4% για τις ηλικίας από 40 έως 49 και μόλις 0,2% για τις ηλικίες από 10 έως 39 ετών.

Το 0,2% αντιστοιχεί σε 1 θάνατο ανά 500 άτομα.

Χρειάζεται λοιπόν επαγρύπνηση αλλά όχι πανικός. Γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή οι πιο σημαντικές επιπτώσεις δεν έχουν έρθει από τον ιό αλλά από τον πανικό.

Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και όχι πανικός.

Ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας. Γιατί η πιο πραγματική και οδυνηρή συνέπεια που μπορεί να έχει όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να μην έρθει από τον ιό αλλά από τον πανικό που διαδίδεται, επηρεάζει τον τρόπο που σκέπτονται και πράττουν οι άνθρωποι, και διαμορφώνει ένα νοσηρό περιβάλλον για τις ζωές μας και την οικονομία.

Ο πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός. Αυτόν πρέπει πρώτα να θέσουμε υπό έλεγχο για να αντιμετωπίσουμε και τον κοροναϊό.

Photo via: kalamatain.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close