Έχει παρατηρηθεί τελευταία ότι πολλά πυρέξ “σκάνε” κατά το μαγείρεμα και ο κίνδυνος για σοβαρούς τραυματισμούς είναι μεγάλος. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τα πυρέξ, μπορεί να μην το γνωρίζατε όμως χρησιμοποιούνται περίπου 100 χρόνια. Είναι ένα πυρίμαχο σκεύος, πολύ πρακτικό, καθαρίζεται εύκολα και φυσικά αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Όλα τα σπίτια έχουν πυρέξ και τα εμπιστεύονται πλήρως, ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό φούρνου.
Φαίνεται όμως ότι τελευταία έχει παρατηρηθεί πως κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα πυρέξ “σκάνε” και αυτό μπορεί από το να χαλάσει τον φούρνο και να πάει το φαγητό μας χαμένο, μέχρι να μας τραυματίσει σοβαρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διαβάστε παρακάτω:
Το κόλπο για να καθαρίσεις τα πυρέξ απο ξεραμένα λίπη!Θα πάθετε πλάκα!
Τα πυρέξ υπάρχουν στην αγορά τα τελευταία 100 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνταν βαριοπυριτικό γυαλί που είναι πυρίμαχο και φυσικά ανθεκτικό στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι το σκεύος άντεχε σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αντίστοιχα.

Από το 1998 όμως αυτό το υλικό αντικαταστάθηκε από το soda-lime γυαλί. Ένα υλικό που είναι ανθεκτικό αλλά όχι τόσο ανθεκτικό στο θερμικό σοκ και στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πυρέξ να σκάει κατά την διάρκεια του μαγείρεματος.
Ή να σκάει ακόμη και στα χέρια των ανθρώπων όταν το έβγαζαν από τον φούρνο και το άφηναν σε θερμοκρασία δωματίου, με αποτέλεσμα τους σοβαρούς τραυματισμούς.
Τι πρέπει να προσέχεις αν έχεις πυρέξ και δεν θες να συμβεί κάποιο ατύχημα;
Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να προσθέσεις υγρό στο ζεστό σκεύος ενώ αν το βγάλεις από το ψυγείο, άφησέ το για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις σε προθερμασμένο φούρνο και το αντίστροφο, όταν θες να το τοποθετήσεις πίσω στο ψυγείο.

Ακόμη, μπορείς να ψάξεις στο Διαδίκτυο ή στην αγορά για vintage πυρέξ, που θα είναι πιο ανθεκτικά, ωστόσο, οι τιμές μπορεί να είναι πιο ανεβασμένες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.