Μη φάτε ποτέ αυτό το φαγητό- Είναι τόσο τοξικό που μία μπουκιά αρκεί για να σας προκαλέσει καρκίνο στο συκώτι

Μη φάτε ποτέ αυτό το φαγητό- Είναι τόσο τοξικό που μία μπουκιά αρκεί για να σας προκαλέσει καρκίνο στο συκώτι

Αυτό το φαγητό είναι ικανό να προκαλέσει καρκίνο του ύπατος με μία μόνο μπουκιά. Ευθύνεται για το θάνατο 20.000 ανθρώπων ανά έτος

Το φαγητό, είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, και όχι άδικα θα λέγαμε.Το γνωρίζατε, όμως, πως υπάρχει ένα φαγητό που όχι μόνο δεν είναι απόλαυση, αλλά αντίθετα είναι κόλαση; Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως το πιάτο του “σιωπηλού δολοφόνου”, αφού μία μόνο μπουκιά είναι αρκετή για να προκαλέσει καρκίνο του ύπατος

Η Ταϊλανδέζικη κουζίνα κατά τα τελευταία χρόνια προτιμάται ολοένα και περισσότερο , αφού, για να λέμε την αλήθεια, οι γεύσεις της είναι τόσο μοναδικές. Ωστόσο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη κουζίνα, δεν είναι όλα ρόδινα, αφού μεταξύ των υπέροχων συνταγών της, κρύβεται κι ένα φαγητό, το οποίο είναι ικανό να στείλει στο νοσοκομείο όποιον επιχειρήσει να το γευτεί.

Να φανταστείτε, είναι τόσο επιβλαβές που μία μόνο μπουκιά από το συγκεκριμένο πιάτο, είναι ικανή να σας προκαλέσει καρκίνο στο συκώτι. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, πιθανολογείται πως αυτό ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων στην Ταϊλάνδη ανά χρόνο.

Για καλή μας τύχη, το πιάτο- κόλαση δεν σερβίρεται σε μαγαζιά με Ταϊλανδέζικη κουζίνα, παρά μόνο σε δύο επαρχίες της Ταϊλάνδης, τη Khon Kaen και την Isaan, στην οποία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το πιάτο ονομάζεται koi pla και περιέχει κιμά ωμού ψαριού αλεσμένο με βότανα, μπαχαρικά και χυμό λεμονιού. Αξίζει να αναφερθεί πως αποτελεί το αγαπημένο πιάτων χιλιάδων Ταϊλανδών.

Μη φάτε ποτέ αυτό το φαγητό- Είναι τόσο τοξικό που μία μπουκιά αρκεί για να σας προκαλέσει καρκίνο στο συκώτι

Ακούγοντας τη φράση “ωμό ψάρι”, σίγουρα, το μυαλό όλων μας θα πάει στο ότι αυτό είναι που ευθύνεται για το καρκίνο του ύπατος. Προς μεγάλη μας έκπληξη, όμως, ο “θάνατος” κρύβεται αλλού, και συγκεκριμένα στα ζωντανά ακάρεα που ζουν μέσα στο ψάρι, και ονομάζονται πλατυσκώληκες.

Τα παράσιτα είναι ενδημικά στα ψάρια του γλυκού νερού στην περιοχή του Mekong, και πιστεύεται ότι το Isaan έχει την υψηλότερη καταγεγραμμένη περίπτωση χολαγγειοκαρκινώματος, ή καρκίνου των χοληφόρων οδών, στον κόσμο, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης του ωμού ιχθυάλευρου.

Ο Δρ Narong Khuntikeo, από την Ταϊλάνδη, εργάζεται καθημερινά για την καταπολέμηση του επικίνδυνου αυτού πιάτου μετά τον τραγικό θάνατο και των δύο γονέων του από καρκίνο του ήπατος μετά την κατανάλωσή της.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα στην περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο χειρουργός ήπατος. Συνέχισε: «Αλλά κανείς δεν το γνωρίζει αυτό, επειδή πεθαίνουν αθόρυβα, όπως τα φύλλα που πέφτουν από ένα δέντρο». Η ασθένεια του «σιωπηλού δολοφόνου» έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, εάν δεν αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

Ο Δρ Khuntikeo, μαζί με επιστήμονες, γιατρούς και ανθρωπολόγους, έχουν περάσει χρόνια εξετάζοντας κατοίκους από την περιοχή Isaan για το παράσιτο. Χρησιμοποιώντας μηχανήματα υπερήχων και κιτ εξέτασης ούρων, ο γιατρός διαπίστωσε ότι το 80% των κατοίκων ορισμένων κοινοτήτων είχε καταναλώσει το θανατηφόρο παράσιτο.

Ενώ προσπαθεί να διαδώσει πληροφορίες και προειδοποιήσεις σχετικά με το πιάτο koi pla. Σε συνεργασία με τους τοπικούς αξιωματούχους υγείας έχουν εισαγάγει ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών που αποσκοπεί στη διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τους κινδύνους των ωμών τροφίμων. Ο Δρ Khuntikeo δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τους γηραιότερους ανθρώπους, οι οποίοι επιμένουν να μην πιστεύουν στην μεγάλη επικινδυνότητα του πιάτου

Μήπως ήρθε η ώρα που νικήθηκε οριστικά ο καρκίνος;

Συνήθως μου λένε: «Ε και; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεθάνεις», δήλωσε ο επαγγελματίας υγείας. «Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την απάντηση» τόνισε. Αυτοί που αντιστέκονται στην αλλαγή παρά τον άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα των ψαριών – ο καλύτερος τρόπος για να σκοτωθεί το παράσιτο – καταστρέφει εντελώς τη γεύση.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Σχετικά άρθρα

Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι: Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε και πως να την αντιμετωπίσετε

Μεγάλη προσοχή – Η οικιακή συσκευή που ευθύνεται για χιλιάδες καρκίνους