Οι 7 ορμονικές φάσεις που κάθε γυναίκα θα βιώσει στη ζωή της, χωρίς καν να το καταλάβει!

Όταν ήσουν έφηβη, η περίοδος ήταν κάτι που δεν καταλάβαινες 100%. Μπορεί να είχες πρήξιμο ή τα νεύρα σου να ήταν τσατάλια, αλλά δεν μπορούσες να συνειδητοποιήσεις ότι όλα αυτά ήταν συνέπεια της περιόδου.

Καθώς μεγάλωνες όμως και να περνάς την ηλικία των 20, άρχισες να καταλαβαίνεις επιτέλους πόσο…
Όταν ήσουν έφηβη, η περίοδος ήταν κάτι που δεν καταλάβαινες 100%. Μπορεί να είχες πρήξιμο ή τα νεύρα σου να ήταν τσατάλια, αλλά δεν μπορούσες να συνειδητοποιήσεις ότι όλα αυτά ήταν συνέπεια της περιόδου.

Έχεις περάσει άπειρες ώρες διπλωμένη στα δύο ρωτώντας γιατί σε τιμωρεί έτσι η φύση, ενώ σίγουρα έχεις ρίξει χιλιάδες τσακωμούς με το αγόρι σου χωρίς λόγο και καταλήγοντας στο τέλος να ζητάς συγγνώμη για το ότι ξέφυγαν τα νεύρα σου.

Αν όλα αυτά σου ηχούν γνώριμα και πιστεύεις πως χειρότερο δεν έχει, σου έχω μερικά άσχημα νέα: Θα βιώσεις άλλες έξι τέτοιες φάσεις στη ζωή σου όπου οι ορμόνες σου θα τρελαθούν και θα επηρεάζουν πολύ περισσότερο τη διάθεσή σου από την περίοδο σου.

Δείτε ακόμη: 5 τρόφιμα που καταστρέφουν τις ορμόνες και το δέρμα μας!

Πάμε να δούμε λοιπόν ποιες είναι και οι 7 ορμονικές φάσεις που βιώνει κάθε γυναίκα, χωρίς φυσικά να το συνειδητοποιεί:

Φάση 1: Εφηβεία (από τα 13 μέχρι τα 21)

Η εφηβεία είναι μία περίοδος όπου η έμμηνος ρύση έρχεται σε ακανόνιστη χρονική βάση κι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα οι ορμόνες.

Αυτό εξηγεί μάλιστα πως μερικές γυναίκες δεν βιώνουν τα επίπονα συμπτώματα της περιόδου μέχρις ότου ενηλικιωθούν και σταθεροποιηθεί ο κύκλος τους.

Φάση 2: Ενηλικίωση (από τα 21 μέχρι τα 35)

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αυτή η φάση είναι η πιο σκατά για όλες τις γυναίκες.

Η έκθεση μας στην καφεΐνη, την νικοτίνη, το αλκοόλ, τα ξενύχτια, κλπ έχει αρνητική επιρροή στις ορμόνες και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αλλαγές στα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Η ακμή, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στο σώμα κι οι εναλλαγές στη διάθεση είναι σε πλήρη ισχύ ή μπορεί να εξακολουθείς να βιώνεις συμπτώματα σαν αυτά που είχες στην εφηβεία.

Όπως και να ‘χει, αυτά τα χρόνια είναι αναμφισβήτητα και τα πιο γόνιμα κάθε γυναίκας, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικές.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης λοιπόν έρχεται σαν όλεθρος στο σώμα, αλλά και την ψυχολογία κάθε γυναίκας, καθώς οι ορμόνες της κάνουν πάρτι και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτες.

Φάση 3: Εγκυμοσύνη (η ηλικία ποικίλλει)

Η φάση αυτή δεν έχει σίγουρα ηλικία, καθώς όλες ξέρουμε πως δυνητικά μπορούμε να γίνουμε μαμάδες από την πρώτη κιόλας μέρα που μας έρχεται περίοδος.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης λοιπόν έρχεται σαν όλεθρος στο σώμα, αλλά και την ψυχολογία κάθε γυναίκας, καθώς οι ορμόνες της κάνουν πάρτι και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτες.

Έτσι, ο βαθμός δυσκολίας που θα περάσεις στη φάση αυτή εξαρτάται από το πόσο καλά έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι τις διακυμάνσεις των ορμονών σου τα τελευταία χρόνια.

Δείτε ακόμη: 7 Βήματα για να χάσετε Βάρος, Ενεργοποιώντας τις Ορμόνες σας

Φάση 4: Μετά την εγκυμοσύνη (η ηλικία ποικίλλει)

Η φάση αυτή σε ό,τι ηλικία και αν βρίσκεσαι διαρκεί το πολύ 6 εβδομάδες.

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται σημαντικά μετά την εγκυμοσύνη, καθώς το σώμα κ η μήτρα επιστρέφουν στην προ-τοκετού φάση.

Επίσης, ένα διαπιστευμένο γεγονός είναι ότι περίπου ένα 10 με 20% των γυναικών στην φάση μετά τον τοκετό περνάνε κατάθλιψη και πολλές φορές και κλινική κατάθλιψη.

Τέλος, επισημαίνεται πως η διατροφή παίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της περιόδου, καθώς μία σωστή διατροφή μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό της γυναίκας.

Φάση 5: Περιεμμηνόπαυση Μέρος Α’ (από τα 35 έως τα 45)

Η φάση αυτή ξεκινάει όπως και να ‘χει, στα 35. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αν είσαι υγιής μπορείς να την περάσεις πολύ πιο ανώδυνα και χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.

Αν κάνεις σωστή διατροφή μπορείς ακόμα και σε εκείνη τη χρονική περίοδο να διατηρήσεις υγιή τον οργανισμό σου, καθαρό και όμορφο το πρόσωπο σου και ευέλικτο το σώμα σου.

Το σώμα σου παρόλα αυτά θα σε προειδοποιήσει για τις περιοχές που έχουν παραμεληθεί και θα σου εντείνει την προσοχή για να τις φροντίσεις και να τις επανορθώσεις.

Τα σημάδια που θα σου στείλει θα είναι λογικά κάποιες ραγάδες, ξηρότητα του κόλπου, καθώς και ξηρά μαλλιά.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε αυτή τη φάση είναι πιο δύσκολο να μείνεις έγκυος.

Φάση 6: Περιεμμηνόπαυση Μέρος Β’ (από τα 45 μέχρι τα 55)

Είναι η φάση που πιστεύεις ότι η περίοδος σου έχει τελειώσει, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει πάλι την εμφάνιση της άλλοτε πιο έντονα κι άλλοτε με μικρότερη ροή αίματος.

Θα αρχίσεις να βιώνεις εξάψεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από εφίδρωση, υγρές παλάμες κι αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Επίσης , μπορεί να υπάρχουν φορές όπου τα οιστρογόνα θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει κι αυξημένη ενέργεια.

Τέλος, η ευαισθησία του μαστού, τα υγρά του κόλπου κι οι εναλλαγές στη διάθεση μειώνονται αισθητά.

Δείτε ακόμη: Γυναίκα κατάφερε χωρίς γεννητικά όργανα, να φέρει στον κόσμο δύο υγιέστατα κοριτσάκια!

Φάση 7: Κλιμακτήριος (από τα 55 και μετά)

Είναι η φάση που η γυναίκα νιώθει πως σιγά-σιγά πεθαίνει η θηλυκότητα της.

Ωστόσο, είναι μια περίοδος που κάθε γυναίκα πρέπει να δώσει βάση στη διατροφή της, καθώς πρέπει να τρέφεται με φαγητά που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, αφού κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το σώμα βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες όπως η οστεοπόρωση κι οι καρδιακές παθήσεις, λόγω των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων.

Απ’ ότι φαίνεται κοινός παράγοντας σε όλες αυτές τις φάσεις είναι η υγιεινή διατροφή και φροντίζοντας τον εαυτό της μια γυναίκα σε όλα αυτά τα στάδια που θα βιώσει, μπορεί να ανακουφίσει ή ακόμα και να εξαλείψει τα συμπτώματα των περισσότερων φάσεων.

Μπορεί λοιπόν μερικές φορές να νιώθουμε πως κάποιος μας καταράστηκε να γεννηθούμε γυναίκες, όμως με την κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση, είναι εφικτό να ζήσουμε αρμονικά στο ίδιο σώμα, εμείς κι οι ορμόνες μας!

Πηγή: neopolis.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close