Πως είναι να βιώνεις ημικρανία με αύρα & γιατί συνδέεται με το εγκεφαλικό;

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες. Το κεφάλι, είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και κάθε φορά που νιώθουμε στρες ή κουραζόμαστε λίγο παραπάνω, μας πονάει. Μερικοί έχουν στομαχόπονους ενώ άλλοι ημικρανίες. Σήμερα ωστόσο θα αναφερθούμε στην ημικρανία με αύρα.

Από τους ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανίες, περίπου το 25% έχει ημικρανίες με αύρα. Πρόκειται για ένα σύνολο νευρολογικών συμπτωμάτων που συνδέονται με έναν έντονο πονοκέφαλο. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η ημικρανία με αύρα συνδέεται με το εγκεφαλικό.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα αναφερθούμε στην ημικρανία αυτή. Θα αναλύσουμε τα συμπτώματα της και για ποιον λόγο οι επιστήμονες, την συνδέουν με το εγκεφαλικό. Διαβάστε παρακάτω και πάρτε τα μέτρα σας: 

Ημικρανία με αύρα- Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Τα νευρολογικά συμπτώματα της ημικρανίας με αύρα περιλαμβάνουν τις οπτικές διαταραχές όπως είναι τα χρωματιστά σημάδια, την προσωρινή τύφλωση και την ζάλη. Επίσης, τα άτομα με ημικρανία με αύρα, μπορεί να  νιώσουν μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα στη μια πλευρά του σώματος και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ομιλία.

Πως διεξάχθηκε η έρευνα που συνδέει την ημικρανία με αύρα με το εγκεφαλικό;

Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 2017 και την ηγήθηκε η δρ Maria Lantz του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Karolinska Institutet στη Σουηδία.

Εκείνη μαζί με τους συνεργάτες της, προσπάθησαν να δουν αν οι οικογενειακοί παράγοντες, θα μπορούσαν να παίξουν κάποιον ρόλο ανάμεσα στη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της ημικρανίας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το συγκεκριμένο ζήτημα άλλωστε, δεν έχει ερευνηθεί αρκετά.

Εξέτασαν τις περιπτώσεις 53.000 διδύμων, που γεννήθηκαν μεταξύ 1935 και 1958, ή μεταξύ 1959 και 1985 και ανέλυσαν στοιχεία από το Σουηδικό Twin Registry.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ερωτηματολόγια για την κεφαλαλγία, διαπίστωσαν ότι συνολικά 8.635 δίδυμα παρουσίασαν ημικρανία. Από αυτά, τα 5.082 είχαν ημικρανία χωρίς αύρα και 3.553 είχαν ημικρανία με αύρα. Στα 12 χρόνια παρακολούθησης, υπήρξαν 1.297 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων αυτών των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα δίδυμα που παρουσίαζαν ημικρανία με αύρα, είχαν κατά 27% περισσότερες πιθανότητες, να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Κάτι τέτοιο, δεν παρατηρήθηκε στα δίδυμα που έπασχαν από ημικρανίες αλλά όχι με αύρα.

Αυτά τα νέα στοιχεία, παρέμειναν και μετά την καταγραφή κάποιων άλλων επιπλέον παραγόντων, που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέτοιοι παράγοντες είναι το κάπνισμα και η υπέρταση.

Οι οικογενειακοί παράγοντες παίζουν ρόλο!

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν το κατά πόσο οι οικογενειακοί παράγοντες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες, τα άτομα με αύρα να αναπτύξουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα δίδυμα αδέρφια που εξετάστηκαν λοιπόν, έδειξαν ότι μπορεί εξαιτίας του περιβάλλοντος που μεγάλωσαν και της κληρονομικότητας, να έχουν περισσότερες πιθανότητες, να αναπτύξουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, συνδέονταν με αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών. Και στις παλαιότερες έρευνες, τα άτομα που έπασχαν από ημικρανία με αύρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπερασματικά, δεν παρατηρήσαμε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σχετιζόμενο με την ημικρανία συνολικά. Αλλά υπήρξε αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με ημικρανία με αύρα. Οι αναλύσεις σε δίδυμα άτομα υποδηλώνουν, ότι οι οικογενειακοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν τη σύνδεση”.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close