Πύον στις αμυγδαλές: τι ασθένειες μπορεί να έχετε (εικόνες)

Πύον στις αμυγδαλές: Οι σοβαρές ασθένειες που έχουν αυτό το σύμπτωμα. Δείτε τις εικόνες.  Εκτός από την αμυγδαλίτιδα το πύον στις αμυγδαλές αποτελεί σύμπτωμα και για άλλες σοβαρές ασθένειες.

Όταν πονούν οι αμυγδαλές μας είναι σίγουρα μία ανυπόφορη αίσθηση. Ακόμη και η γεύση του νερού, όταν πονάει ο λαιμός μας είναι διαφορετική. Πολλές φορές μάλιστα οι πρησμένες αμυγδαλές που γεμίζουν πύον προκαλούν και πυρετό στον ασθενή.

Οι περισσότεροι από εμάς όταν έχουν πύον στις αμυγδαλές σκέφτονται αμέσως ότι έχουν αμυγδαλίτιδα και παίρνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό τους. Παρόλα αυτά το πύον στις αμυγδαλές είναι σύμπτωμα και άλλων σοβαρών ασθενειών. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για το πύον στις αμυγδαλές

Πύον στις αμυγδαλές-με-ποιες-ασθένειες-συνδέονται-

Καταρχάς για να αναγνωρίσουμε το πύον στις αμυγδαλές θα πρέπει να ξέρουμε ότι όταν οι αμυγδαλές μας έχουν πάνω τους μικρές λευκές κηλίδες τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν πύον. Αυτό πολλές φορές γίνεται αντιληπτό και από εμάς αν ανοίξουμε το στόμα μας και βγάλουμε την γλώσσα σε έναν καθρέφτη με καλό φωτισμό.

Το πύον στις αμυγδαλές όπως αναφέραμε και στον πρόλογο συνοδεύεται με πυρετό που δεν κατεβαίνει εύκολα ακόμη και με την χορήγηση των αντιπυρετικών καθώς και με έντονο πόνο.

Οι ασθένειες που έχουν ως σύμπτωμα το πύον στις αμυγδαλές

Πέτρες στις αμυγδαλές (αμυγδαλολιθίαση)

Πέτρες στις αμυγδαλές (αμυγδαλολιθίαση)

 

Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης και στερεοποίησης βακτηρίων, υπολειμμάτων από τροφές, νεκρά κύτταρα και βλέννα. Η αμυγδαλολιθίαση εμφανίζεται τις περισσότερες φορές με πόνο στο αυτί και στην συνέχεια ο ασθενής εμφανίζει και κακοσμία στο στόμα.

Δείτε ακόμη Θεραπευτικά βότανα για γρίπη, συνάχι, πυρετό, βήχα, πονόλαιμο

Αμυγδαλίτιδα

Πύον στις αμυγδαλές: Οι σοβαρές ασθένειες που έχουν αυτό το σύμπτωμα

Φυσικά το πύον στις αμυγδαλές συνδέεται και με την αμυγδαλίτιδα και τις περισσότερες φορές οι ασθενείς πάσχουν από αμυγδαλίτιδα όταν εμφανίζουν πύον στις αμυγδαλές. Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζετα8ι από την φλεγμονή των αμυγδαλών και συνοδεύεται από έντονο πυρετό και πόνο κατά την κατάποση και όχι μόνο.

Το πύον στις αμυγδαλές δείχνει ότι υπάρχει φλεγμονή στο συγκεκριμένο σημείο και οφείλεται είτε σε ιό είτε σε κάποιο βακτήριο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που συνοδεύουν την αμυγδαλίτιδα εκτός από το πύον στις αμυγδαλές είναι ο πονοκέφαλος, η ακαμψία του αυχένα και ο πυρετός.

Δείτε ακόμα Τα 13 σπιτικά γιατροσόφια για τον πονόλαιμο που θα σε ανακουφίσουν.

Αν η αμυγδαλίτιδα προκύψει από βακτήριο ο γιατρός μπορεί να δώσει στον ασθενή κάποια αντιβίωση. Αν η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται συχνά στον ασθενή τότε τις περισσότερες φορές ο ασθενής αναγκάζεται να προχωρήσει σε επέμβαση και να αφαιρέσει τις αμυγδαλές του.

Λοίμωξη από στρεπτόκοκκο

Πύον στις αμυγδαλές: Οι σοβαρές ασθένειες που έχουν αυτό το σύμπτωμα

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα γένος βακτηρίων. Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πόνο όταν ο ασθενής καταπίνει, πρήξιμο στις αμυγδαλές αλλά και πρήξιμο στους λεμφαδένες. Είναι επίσης πολύ πιθανό ο ασθενής να εμφανίσει και υψηλό πυρετό. Ο γιατρός χορηγεί αντιβίωση για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

Μυκητίαση στις αμυγδαλές

Πύον στις αμυγδαλές: Οι σοβαρές ασθένειες που έχουν αυτό το σύμπτωμα

Σε αυτήν την περίπτωση ο μύκητας κάντιντα μπορεί να προσβάλλει την στοματική κοιλότητα και να είναι η αιτία που οι αμυγδαλές εμφανίζουν πύον. Οι λευκές κηλίδες είναι επίσης εμφανείς και στην γλώσσα του ασθενή αλλά και στα εσωτερικά του μάγουλού του. Πολύ συχνά η αίσθηση της γεύσης εξασθενεί όταν στο στόμα υπάρχει μύκητας.

Μονοπυρήνωση

Πύον στις αμυγδαλές: Οι σοβαρές ασθένειες που έχουν αυτό το σύμπτωμα

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr και εκδηλώνεται με έντονο πονοκέφαλο, πυρετό και κούραση. Οι λεμφαδένες του λαιμού πρήζονται επίσης και μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα στο σώμα.

Πως αντιμετωπίζουμε το πύον στις αμυγδαλές;

Αρχικά ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουράζεται, να πίνει πολλά υγρά και να κάνει γαργάρες με αλατόνερο. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγει τα καυτερά φαγητά και τα όξινα τρόφιμα όπως είναι το λεμόνι ή η ντομάτα καθώς ερεθίζουν ακόμη περισσότερο τον λαιμό και κάνουν πιο έντονο τον πόνο.

Δείτε ακόμα Παιδικές αρρώστιες: Αλλεργίες, κρεατάκια και αμυγδαλές στο προσκήνιο και πώς αντιμετωπίζονται

Επίσης θα πρέπει τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια διότι ο ξηρός αέρας ερεθίζει ακόμη περισσότερο τον λαιμό. Ανάλογα με την ασθένεια ο γιατρός θα προτείνει την αγωγή που ο ασθενής χρειάζεται οπότε πρέπει να επισκεφθείτε σύντομα τον γιατρό σας σε περίπτωση που εμφανίσετε πύον στις αμυγδαλές.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close