Τι ονομάζουμε περιεμμηνόπαυση και ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματά της;

Οι περισσότερες γυναίκες είναι εξοικειωμένες με τους όρους «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» αλλά δεν γνωρίζουν το μεσαίο στάδιο που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Είναι μια φυσιολογική κατάσταση που κάθε γυναίκα θα περάσει γι’αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζει τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματά της.

Τι ονομάζουμε περιεμμηνόπαυση;

Περιοεμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος που ξεκινά αρκετά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και διαρκεί μέχρι μια γυναίκα να μπει σε αυτήν. Έρχεται μετά την κλιμακτήριο, η οποία διαρκεί 1-2 χρόνια και χαρακτηρίζεται από διαταραχές στον κύκλο. Πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση, κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μην παράγουν ωάρια και να κλείσει έτσι ο αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας.

Σύμφωνα με άρθρο του Δρ. Τίγκα Κυριάκου, η περιεμμηνόπαυση έχει διάρκεια από 2 έως 5 χρόνια και εμφανίζονται συμπτώματα που μπορεί η γυναίκα να μην είχε στην κλιμακτήριό της, ή σε άλλες περιπτώσεις τα υπάρχοντα συμπτώματα να επιδεινώνονται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης;

  • Εξάψεις ή αλλιώς «φουντώματα»
  • Εφιδρώσεις: συμβαίνουν κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας και διαταράσσουν την διαδικασία του ύπνου.
  • Έντονες ταχυπαλμίες
  • Μετά τις εφιδρώσεις, συνήθως έρχεται ένα αίσθημα ψύχους καθώς μεταβάλλεται απότομα η θερμοκρασία του σώματος.
  • Αδυναμία/κόπωση: Λόγω των παραπάνω συμπτωμάτων διαταράσσεται ο ύπνος της γυναίκας και την επόμενη μέρα έχει έντονο αίσθημα κούρασης.
  • Διαταραχές στην περίοδο: ο κύκλος της γυναίκας χαλάει καθώς η περίοδος καθυστερεί και έρχεται αραιά και αργά. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου μια γυναίκα μπορεί να έχει δύο φορές τον μήνα περίοδο ή και να έχει μεγάλη ποσότητα αίματος σχεδόν για 7 ημέρες (μηνορραγία).
  • Αλλαγές στην διάθεση: Οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση είναι αρκετά ευερέθιστες και διακατέχονται από νευρικότητα. Σύμφωνα με τον Δρ. Τίγκα «Ο ψυχισμός της γυναίκας διαταράσσεται σοβαρά. Οι αγγειοκινητικές της διαταραχές, η διέγερση από τα υπόλοιπα συμπτώματα, η συνεχής κόπωση, η εγρήγορση αρχικά των επινεφριδίων της για να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση stress που βρίσκεται ο οργανισμός της και κατόπιν η επερχόμενη “κόπωση των επινεφριδίων” (Adrenal Fatigue) την συνθλίβουν.»
  • Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η αδυναμία της συγκέντρωσης, αλλά και οι διαταραχές στην μνήμη.
  • Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης αυξάνεται το βάρος μια γυναίκας.
  • Αλλαγές στο σώμα: το στήθος της μαζεύει και πέφτει σιγά-σιγά καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα που παράγει ο οργανισμός.
  • Ο κόλπος της γυναίκας είναι πιο ξηρός και παρατηρείται μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Τι ονομάζουμε περιεμμηνόπαυση και ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματά της;

Μπορεί μια γυναίκα κατά την διάρκεια περιεμμηνόπαυσης να μείνει έγκυος;

Μια εγκυμοσύνη είναι εφικτή παρά την μειωμένη γονιμότητα εφόσον δεν έχει σταματήσει πλήρως η περίοδος.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να καταλάβει ότι βρίσκεται στην περιεμμηνόπαυση;

Διάγνωση της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να γίνει με ορμονικές εξετάσεις στο αίμα και εφόσον αναγνωρισθούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, κατόπιν εξέτασης από τον γυναικολόγο.

Δεν είναι εύκολη περίοδος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Όμως, είναι μια φυσιολογική κατάσταση που κάθε γυναίκα βιώνει μέχρι να μπει στην εμμηνόπαυση. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γυναίκα να την αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και κάνοντας ό,τι καλύτερο για τον εαυτό της. Να προσέχει την διατροφή της και την υγεία της, να κάνει γυμναστική και πράγματα που την ευχαριστούν.

Πηγή: iatronet.gr

Το διαβάσαμε στο:  mama365.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close