Τσαπάρε: Ο νέος θανατηφόρος ιός που μεταδόθηκε ήδη στον άνθρωπο

Τσαπάρε: Ο νέος θανατηφόρος ιός που μεταδόθηκε ήδη στον άνθρωπο.Ο Τσαπάρε είναι ένας θανατηφόρος ιός που προέρχεται από τα ζώα. Πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη επαρχία της Βολιβίας το 2004 και στην συνέχεια σχεδόν εξαφανίστηκε. Τώρα όμως, επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά πως μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίοι έκαναν την σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρίας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής.

Δείτε ακόμα Κορονοϊός : Πρέπει να παίρνουμε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη; – Έρευνα

Η ανακοίνωση αποτελεί μία ακόμη υπενθύμιση ότι πέρα από τον κορονοϊό, υπάρχουν πολλές ακόμη απειλές εκεί έξω που πρέπει να προσέξουμε. Ο συγκεκριμένος ιός πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ως ξενιστή τους αρουραίους, από τους οποίους πιθανώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους.

Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως ο ιός Έμπολα στην Αφρική. Επίσης προκαλεί πόνους στην κοιλιά και πίσω από τα μάτια, εμετούς, αιμορραγία στα ούλα, δερματικά εξανθήματα και άλλα. Δεν υπάρχει θεραπεία μέχρι τώρα για τον ιό Τσαπάρε. Ο ιός Τσαπάρε εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με τον ιό του δάγκειου πυρετού.

Μέχρι το 2019 είχε υπάρξει μόνο μία επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού Τσαπάρε σε άνθρωπο. Πέρσι όμως τουλάχιστον πέντε ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από αυτόν. Αυτό υποστηρίζουν τα νέα ιατρικά δεδομένα που έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας.

Ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ των ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών σε μία περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ. Ο ιός σκότωσε τρεις ασθενείς. Φέτος δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιδημικό ξέσπασμα. Σύμφωνα με τους ιολόγους, ακόμη κι αν αυτό συμβεί στο μέλλον είναι απίθανο να προκληθεί πανδημία.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένοι λόγοι ανησυχίας καθώς σύμφωνα με τα CDC, τα τρία από τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019, ήταν υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που κόλλησαν τον ιό από μολυσμένους ασθενείς.

Οι λοιμώδεις αιμορραγικοί πυρετοί τύπου Έμπολα, σπάνια εξαπλώνονται όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις τύπου γρίπης ή Covid-19. Αυτό οφείλεται κατά ένα βαθμό στο ότι στην πρώτη περίπτωση, υπάρχουν πάντα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά την λοίμωξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς ούτε μεγάλη περίοδος επώασης, όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης και τους κορονοϊούς. Για να μολυνθεί κάποιος πρέπει να έχει άμεση επαφή με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο εύκολη η απομόνωση των ασθενών και η προστασία των υπολοίπων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close