11 στερεότυπα του παρελθόντος που ισχύουν και σήμερα _

11 στερεότυπα του παρελθόντος που ισχύουν και σήμερα! Δυστυχώς υπάρχουν μέχρι και σήμερα στερεότυπα στις κοινωνίες μας. Στερεότυπα που βάζουν τους ανθρώπους σε καλούπια ανάλογα το φύλο, την φυλή τους, την σ@ξουαλικότητά τους.

Στερεότυπα που προσβάλλουν άλλους ανθρώπους ή που δεν τους αφήνουν να είναι ο εαυτός τους. Στο σημερινό άρθρο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτά τα στερεότυπα. Με στερεότυπα που θα έπρεπε να τα είχαμε αφήσει πίσω μας πολλά χρόνια πριν, όμως δυστυχώς συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι και σήμερα. Διαβάστε παρακάτω: 

Τα κορίτσια πρέπει να είναι πιο θηλυκά

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα κòρίτσια πρέπει να είναι πιο θηλυκά. Όχι πολλά τατουάζ, να προσέχουν πως ντύνονται, πως μιλούν, πως περπατούν. Στην πραγματικότητα όμως ο καθένας πρέπει να είναι ακριβώς όπως τον εκφράζει.

Δείτε ακόμα Γυναίκες μοιράζονται μαζί μας τα πιο χαζά σχόλια από άντρες

Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένα αγòρι και πως ένα κòρίτσι. Οι κανόνες που νομίζουμε ότι ισχύουν είναι κανόνες οι οποίοι κάποιοι έθεσαν για εμάς κι εμείς μπορούμε και να τους αγνοήσουμε.

11 στερεότυπα του παρελθόντος που ισχύουν και σήμερα

Πρέπει να ζητάς λιγότερα

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα στάνταρ του, έτσι ώστε να καταφέρει να ερ@τευτεί κάποιον ή να τον κάνει φίλο. Παρόλα αυτά παρατηρείτε κάτι στις γυναίκες που δεν έχουν κάποιο ταίρι για πολύ καιρό.

Όλοι νομίζουν πως αυτές οι γυναίκες απλά είναι παράλογες σχετικά με τις απαιτήσεις τους. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Απλά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το ότι είμαστε ελεύθεροι δεν σημαίνει ότι θα προσέξουμε οποιοδήποτε σταθεί στο δρόμο μας.

11_ στερεότυπα_ του _παρελθόντος_ που _ισχύουν_ και _σήμερα_

Όλοι το ίδιο πράγμα θέλουν

Αυτή η ατάκα είναι ακριβώς η ίδια ατάκα με το “όλες οι γυναίκες είναι…” ξέρετε τι. Το γεγονός ότι έπεσες σε 10 ανθρώπους που δεν σου φέρθηκαν όπως σου έπρεπε αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άνδρας ή κάθε γυναίκα σκέφτεται και πράττει με τον ίδιο τρόπο.

Στην τελική αν το πιστεύεις αυτό, σταμάτα να βγαίνεις ραντεβού και μην δηλητηριάζεις τον κόσμο με τις απόψεις σου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα πιστεύουν αυτά και ακούγοντάς τα απογοητεύονται και προσβάλλονται.

Τέλος υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν πως συμπεριφέρονται οι άντρες και πως οι γυναίκες σχετικά με την καριέρα και τα όνειρά τους για το μέλλον. Όμως αυτές οι έρευνες έχουν βασιστεί σε ανθρώπους με προκαθορισμένες αντιλήψεις. Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά.

11_ στερεότυπα_ του _παρελθόντος_ που _ισχύουν_ και _σήμερα_

Η προσωπική σου ζωή είναι πιο σημαντική από την καριέρα σου

Εργαζόμενη γυναίκα με σπίτι και παιδιά; Πως βρίσκεις χρόνο για όλα; Σίγουρα παραμελείς τα παιδιά σου. Εργαζόμενη γυναίκα και ελεύθερη; Πως να βρεις κάποιον αφού όλη τη μέρα δουλεύεις. Πρώτα από όλα μία γυναίκα μπορεί να είναι και εργαζόμενη και καλή μητέρα. Αυτό μας το δείχνουν χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες στην Ελλάδα.

Επίσης ένας άνθρωπος μπορεί να θέσει διαφορετικές προτεραιότητες στην ζωή του. Το γεγονός ότι τώρα θέλει να ασχοληθεί με την δουλειά της δεν σημαίνει ότι θα θέλει να ασχολείται μόνο με την δουλειά της ή το αντίθετο. Και η προσωπική ζωή του καθενός δεν είναι μόνο οι ερ@τικές σχέσεις.

11_ στερεότυπα_ του _παρελθόντος_ που _ισχύουν_ και _σήμερα_

Είσαι γυναίκα. Εσύ πρέπει να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού.

Αυτή η άποψη ισχύει μέχρι και σήμερα δυστυχώς. Οι δουλειές του σπιτιού δεν μοιράζονται με βάση το φύλο. Μοιράζονται με βάση τις δουλειές του καθενός. Αν ο άλλος γυρίσει πολύ κουρασμένος από την δουλειά ενώ εσύ είσαι πιο ξεκούραστη, μπορείς να τον απαλλάξεις από μερικά πράγματα και το αντίθετο.

11_ στερεότυπα_ του _παρελθόντος_ που _ισχύουν_ και _σήμερα_

Τι θα πει ο κόσμος;

Στην Ελλάδα ισχύει ακόμη αυτό, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις. Ο κόσμος μόνο κακά ξέρει να λέει. Εσάς να σας νοιάζει τι θα πουν οι δικοί σας άνθρωποι. Που και πάλι, δεν πρέπει η άποψή τους να σας επηρεάζει σχετικά με τις τελικές σας αποφάσεις.

11_ στερεότυπα_ του _παρελθόντος_ που _ισχύουν_ και _σήμερα_

Δεν είχαμε ψυχολόγους στην εποχή μας και τα καταφέρναμε. Εσείς γιατί δεν μπορείτε;

Αν κρίνουμε από την ιστορία, πιθανότατα τα ταμπού σχετικά με τις ψυχολογικές ασθένειες δεν έκαναν καλό στην ανθρωπότητα. Αλλιώς δεν θα είχαμε τόσους ανθρώπους με κατεστραμμένα παιδικά όνειρα σήμερα. Κανείς δεν τα καταφέρνει χωρίς ψυχολόγο όταν είναι ψυχολογικά άρρωστος. Απλά παλιότερα φοβόντουσαν να το παραδεχτούν.

11_ στερεότυπα_ του _παρελθόντος_ που _ισχύουν_ και _σήμερα_

Ξεπέρασε γρήγορα τον χωρισμό σου

Όταν χωρίζεις οι δικοί σου άνθρωποι προσπαθούν να σε παρηγορήσουν και με το δίκιο τους. Όμως δεν είναι παρηγοριά να λες στον άλλον ότι πρέπει να ξεπεράσει τον χωρισμό του γρήγορα και ότι στην τελική δεν χρειάζεται να το κάνει και τόσο μεγάλο θέμα.

11_ στερεότυπα_ του _παρελθόντος_ που _ισχύουν_ και _σήμερα_

Οι γυναίκες πρέπει να…οι άντρες πρέπει να…

Πατριαρχικά στερεότυπα που διαχωρίζουν τις γυναίκες και τους άντρες δε θα έπρεπε να υπάρχουν μέχρι σήμερα. Οι γυναίκες θα κάνουν αυτό που θέλουν κι αυτό που τις εκφράζει και οι άντρες ακριβώς το ίδιο.

στερεότυπα_που_έπρεπε_να_έχουν_μείνει_στο_παρελθόν_

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν παιδιά

Όχι δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι παιδιά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα ζώα τους ή την ελευθερία τους. Όχι δεν είναι περίεργο αυτό. Προτιμούμε να υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να φέρουν στον κόσμο δυστυχισμένα παιδιά παρά άνθρωποι που τα φέρνουν χωρίς να τα θέλουν απλά και μόνο για να μην πάνε κόντρα στην κοινωνία.

11_ στερεότυπα_ του _παρελθόντος_ που _ισχύουν_ και _σήμερα_

Κανείς δεν θέλει μία χωρισμένη γυναίκα με παιδί

Αυτό το στερεότυπο έχει καταφέρει να εγκλωβίσει πολλές γυναίκες σε τοξικούς γάμους με κ@κοποιητικούς συζύγους. Δεν σε νοιάζει αν σε θέλει κάποιος άλλος πέρα από τον άντρα σου.

Το θέμα είναι να είσαι ευτυχισμένη και το αν θα βρεθεί κάποιος στο μέλλον δεν πρέπει να σε αφορά. Σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να σε αγαπήσει. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χωρίσει, έχουν παιδιά και κατάφεραν να ξαναφτιάξουν την ζωή τους. Εσύ γιατί όχι;

στερεότυπα_που_έπρεπε_να_έχουν_μείνει_στο_παρελθόν_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close